Karting • Rotax Euro

Unicum: vader Carl en zoon Jordy Cleirbaut racen tegen elkaar in de BMC: "Hij mag me nog niet voorbij steken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 april 2019 17:45 • Print artikel

GENK - Carl is 48 en Jordy is 22 en ze racen allebei in een Rotax Max DD2-kart in de Belgian Max Challenge (BMC). Vader en zoon Cleirbaut uit Bonheiden (België) streden zondag voor het eerst dit seizoen als concurrenten van elkaar. Vooralsnog is senior sneller dan junior. Maar als het aan de twee coureurs ligt, volgt Jordy ook in de kart in vaders voetsporen.

Zo vader zo zoon Carl Cleirbout en Jordy Cleirbaut

“Het is tof dat ik met mijn pa in dezelfde klasse rijd”, zei Jordy na de prijsuitreiking op het circuit van Genk waar zijn vader de winst had gepakt in het dagklassement van de DD2 Masters-klasse. “Het is ook makkelijk omdat we zo samen de afstelling bij elkaar kunnen afkijken. En mijn pa rijdt goed. Ik heb zo een referentiepunt. Ik kan nog veel van hem leren.”

Wat is mooier dan racen met je zoon? “Maar als het vizier dichtgaat, is het ieder voor zich", zei Carl. "Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had vandaag ook iets meer stress dan vroeger omdat Jordy er tijdens de races bij zit. Maar hoe rapper hij gaat hoe liever ik het heb, want dat betekent dat hij goed bezig is.” Hoewel ze allebei in een DD2-kart rijden en in dezelfde race rijden, strijden ze in een aparte klasse. Ook rijden ze voor hetzelfde team van Bouvin Power. Jordy rijdt in de DD2-klasse en Carl in de DD2 Masters-klasse, voor oudere deelnemers.

Voor Carl is 2019 zijn tweede seizoen sinds zijn terugkeer in de kartsport vorig jaar. Daarvoor reed hij tot 2010 heel veel en werd zelfs kampioen. Ook was hij actief op internationaal niveau met deelname aan de Rotax Max Euro Challenge en de Rotax Max Challenge Grand Finals. “Ik ben op mijn dertigste begonnen”, zei Carl, die zijn eigen bakkerij heeft. “Het was altijd maar werken, werken. Ik doe dit om te ontstressen.”

Destijds kartte Jordy af en toe ook al. Lang duurde dat avontuur overigens niet. Het wilde niet echt vlotten en de Belg besloot zijn kart te verruilen voor een paar voetbalschoenen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus is Jordy sinds dit seizoen definitief terug in het karten. Vorig jaar reed hij al één keer een race in het GK4-kampioenschap, maar dit jaar rijdt hij in de Belgian Max Challenge een heel kampioenschap.

Aangezien Jordy inmiddels volwassen is geworden, bestaat het dat hij nu met zijn vader in dezelfde schakelklasse uitkomt. Jordy: “Ik heb altijd wel de ambitie gehad om weer te gaan karten. Tussendoor heb ik nog ge-indoorkart. Dat heb ik altijd graag gedaan en vorig jaar hebben we weer een kart aangeschaft.

Omdat Jordy nog veel ervaring tekortkomt, is zijn vader voorlopig nog zijn leermeester. “Het zit er wel in bij hem, hij moet nu alleen meer trainen. Ik heb hem wel gezegd dat-ie me dit jaar nog niet voorbij mag steken. Anders rijd ik hem eraf”, zei Carl met een knipoog. “In wedstrijden mist hij nog ervaring, maar dat komt wel goed.”

Zo vader zo zoon Carl Cleirbout en Jordy Cleirbaut DD2

Niettemin was Jordy tevreden over zijn weekeinde in Genk. Hij was er naar de zevende en zesde plaats gesneld in respectievelijk de prefinale en de finale. “In de prefinale was ik wel even gefrustreerd. Ik wist dat er een aantal snellere jongens achter me zaten en dat zijn eraan zouden komen. En die kwamen ook. In de finale ging het al beter. Ik heb enkele plaatsen terug kunnen inhalen. Daar ben ik tevreden over.”

Carl: “Je wist dat dat in de prefinale zou gaan gebeuren. Ze duwen een beetje. Daarmee moet je leren omgaan. Maar ik denk dat hij vandaag veel geleerd heeft.” Overigens ging de familie Clairbout weer mt een grote beker huiswaarts aangezien Carlo eerste werd in de categorie DD2 Masters.

Vader en zoon Cleirbaut bedanken hun mechanieker Wim van den Bosch.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS