Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

RaceXpressOnTour@Monza: Marciello realiseert de snelste tijd met de AKKA ASP Mercedes-AMG tijdens de pre-kwalificatie

Uitgegeven door Peter Vader • 14 april 2019 10:32 • Print artikel

De eerste actie op de baan van de Blancpain GT-serie in 2019 vond afgelopen zaterdag plaats op 12 april in Monza. Op zondag zal de eerste seizoensrace worden verreden. RaceXpress-reporter Peter Vader is ter plekke aanwezig en doet verslag van dit aansprekende GT evenement. Op vrijdag vonden twee officiële testsessies van elk 90 minuten plaats, gevolgd door een Bronze Test van een uur. Tijdens de officiële trainingen voor Blancpain GT Series-Endurance deelnemers en Blancpain GT Sports Club-nieuwkomers (een klasse voor gentleman rijders), verschenen op vrijdagochtend 50 auto's in de baan en 56 tijdens de middag. Er was de nodige regen gevallen in de nacht van donderdag op vrijdag, maar op de vrijdag verbeterde het weer aanzienlijk. In de tweede sessie was het baanoppervlak zelfs droog. Na de openingstraining stond de #108 Bentley Team M-Sport van Andy Soucek, Maxime Soulet en Alex Buncombe bovenaan de tijdenlijst. De Continental GT3 toverde een tijd van 1m57.762s uit de hoed, waardoor hij 0.781s sneller was dan de #4 Black Falcon Mercedes-AMG GT3 met onder andere Yelmer Buurman, hoewel hun inspanningen werden vertraagd door de lastige omstandigheden. De middagsessie begon om 15.30 uur en met een snel opdrogende baan werden de rondentijden aanzienlijk lager. De regerend overall kampioen van het team AKKA ASP kwam als snelste uit de bus, met zijn #88 Mercedes-AMG, met een tijd van 1m48.093s. Dit zou ook de benchmark blijken te zijn. De Franse ploeg eiste daarna de top twee plaatsen op voor het AKKA ASP-team, door hun #90 Mercedes-AMG met twee tienden van een seconde afstand als tweede te klasseren achter hun zusterauto.

Mercedes Marciello GT Monza RX foto Peter Vader

Op zaterdag domineerde het AKKA ASP Team opnieuw met nu de lokale aas Raffaele Marciello aan het stuur, die de snelste ronde van de 90 minuten durende trainingssessie pakte. AKKA en Marciello verdedigen hun overall-titels dit jaar met de #88 Mercedes-AMG GT3 en ze zijn hun aanval op perfecte wijze begonnen. De Italiaan veroverde de kop van het klassement tijdens het laatste half uur van de sessie van 90 minuten en leverde een snelle tijd van 1m47.465s af, met de auto die hij deelt met Vincent Abril en Michael Meadows. Daarmee was de #88 bijna drie tiende sneller dan de dichtstbijzijnde uitdager, een behoorlijk gat gezien de mate van concurrentie. De AKKA-Mercedes leidde voor de #563 Lamborghini, die gerund wordt door de nieuwe FFF Racing ploeg. De andere lokale aas - Marco Mapelli - registreerde de beste tijd. De FFF-Lambo werd ingeklemd tussen twee Mercedes-AMG's, terwijl Mario Engel, de teamgenoot van Yelmer Buurman, de op twee na beste ronde realiseerde in zijn #4 Black Falcon-auto.

De Silver Cup-categorie belooft dit seizoen enorm competitief te worden en werd tijdens de pre-kwalificatie aangevoerd door de #22 Jenson Team Rocket RJN Honda NSX. Philipp Frommanswiler zette hun snelste ronde in de gloednieuw gebouwde auto, die hij deelt met Struan Moore en Matt McMurry, door de sessie als zevende overall af te sluiten. De #22 Honda plaatste zich net voor de beste Pro-Am rijder, de AKKA-Mercedes-AMG van Jim Pla, Jean-Luc Beaubelique en Mauro Ricci. Pro-coureur Pla perste de snelste raceronde uit de #87-Mercedes.

Monza GT Rowe Porsche RX foto Peter Vader

De beste Am Cup auto, de #77 Barwell-Lamborghini, begon zijn klasse titelverdediging in goede stijl door zich als 25e overall te klasseren, waarmee hij een aantal geduchte all-Pro-ploegen wist te verslaan. De sessie werd onderbroken vanwege twee rode vlaggen, de eerste voor twee afzonderlijke incidenten die Ferrari ’s 488 betroffen. De tweede kwam nadat de # 99 ROWE-Porsche contact had gemaakt met de vangrails, hoewel alle betrokken rijders ongedeerd waren. Zaterdagavond konden de meeste teams tevreden terugkijken op een geslaagde trainingssessie op vrijdag en zaterdag, het wordt nog spannend wat de race op zondag om 15:00u gaat brengen. In ieder geval een heel competitief veld, maar ook een weersverwachting die niet veel goeds voorspelt.

3H Monza event logo

Resultaten pre-kwalificatie 3H of Monza, zaterdag 13 april 2019:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS