Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Saleen kondigt eigen merkencup aan in het raamprogramma van de Blancpain GT World Challenge America

Uitgegeven door Peter Vader • 3 maart 2019 21:06 • Print artikel

Saleen Automotive heeft een nieuwe, eigen merkencup aangekondigd, die later dit jaar de kalender van de Blancpain GT World Challenge America gaat aanvullen. Voor de Saleen Cup zal gebruik worden gemaakt van de raceversie van de 450-pk sterke Saleen S1 sportwagen van de Amerikaanse fabrikant, die vorig jaar werd gelanceerd, zo meldde Sportscar365. Het uit vijf ronden bestaande kampioenschap wordt verreden volgend het "arrive & drive"-principe en zal uit een veld van 20 auto's bestaan. Auto's en reserveonderdelen worden voorbereid en vervoerd door het in Californië gevestigde bedrijf, waarbij de seriewinnaar kans maakt op een 'fabrieksstoeltje' in de GT4-serie van volgend jaar.

Saleen GT4 2019

Opwindend project
Verdere details over de betrokkenheid van Saleen met hun S1 in de GT4, inclusief kalender, moeten nog worden ingevuld. De eerste ronde van de Saleen Cup zal begin juni plaatsvinden op de Sonoma Raceway, gevolgd door weekends op de circuits van Portland International Raceway, Watkins Glen International en Road America, voordat hij in oktober in Las Vegas het seizoen afsluit.

De serie staat open voor standaard 'D' gelicenseerde coureurs, terwijl tweepersoonsteams worden toegestaan ​​om tot een spreiding van de kosten te komen. "Ik ben erg blij dat ik de Saleen Cup-serie mag verwelkomen op de kalender van de Blancpain GT World Challenge America voor het seizoen 2019", zei SRO oprichter en CEO Stephane Ratel. "De naam Saleen is direct herkenbaar voor elke racefan en ik heb goede herinneringen aan de prachtige S7-R die meer dan tien jaar geleden deelnam aan het FIA GT-kampioenschap. De nieuwe Saleen 1 is een opwindend nieuw project voor het merk en het 'arrive-and-drive'-concept is de ideale manier om het potentieel van de auto en de serie te demonstreren op enkele van de meest iconische circuits in de Verenigde Staten."

Saleen GT4 intro 2018

Racen zit in het DNA
Saleen ontstond in de jaren negentig in de wereld van het endurance racen met speciaal aangepaste Ford Mustangs, voordat hij zijn eigen S7-R supercar in de 24 uur van Le Mans liet rijden. De fabrikant won de Le Mans GT1-klasse via Larbre Competition in 2010, terwijl de S7-R ook veel racete in de Amerikaanse Le Mans Series, FIA GT Championship en diverse nationale competities. "De Saleen Cup is het volgende hoofdstuk in de terugkeer van ons bedrijf in de autosport", aldus Steve Saleen, CEO en oprichter van Saleen Automotive. "Racen zit in het DNA van alles wat we doen bij Saleen. De technologie en het ontwerp van het nieuwe Saleen 1-model is een direct resultaat van uitgebreide tracktests en ontwikkeling, dus het is niet meer dan normaal dat het nieuwe model zijn debuut maakt op een aantal van de meest iconische racecircuits in Amerika."

Format en kosten
Saleen's autosportdirecteur Gabriele Cadringher bevestigde dat Cup-evenementen bestaan ​​uit twee races van 50 minuten en een kwalificatie verdeeld over twee sessies van 30 minuten kwalificerende verspreiding over twee sessies. Line-ups met één of twee coureurs zijn toegestaan, waarbij elke race een verplichte pitstop heeft, maar geen bandenwissels. Drie sets Continental-banden zijn per weekend beschikbaar voor ieder deelnemend team.

Cadringher voorspelde dat de totale kosten van een full-season-programma dit jaar $ 190.000 ($ 38.000 per evenement) zullen bedragen als er vóór april wordt ingeschreven, daarna kan het oplopen tot $ 210.000.

Kalender voor Saleen Cup 2019:
7-9 juni - Sonoma Raceway
12-14 juli - Portland International Raceway
30 augustus - 1 september - Watkins Glen International
20-22 september - Road America
18-20 oktober - Las Vegas

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS