Formule 1

Bekende series en nieuwe klassen bij Historic GP 2020 Zandvoort aangevuld met Aston Martin Masters Endurance Legends

Uitgegeven door Peter Vader • 24 januari 2020 13:18 • Print artikel

De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix krijgt momenteel alle aandacht en verdient dat ook! Maar er worden dit jaar op Circuit Zandvoort nog meer raceweekenden georganiseerd van een hoog niveau. De meest aansprekende is de inmiddels traditionele Historic Grand Prix 2020, waar een mix van bekende topseries en nieuwe klassen aan de start verschijnen. Een compleet FIA-programma, alle grids van hofleverancier Masters Historic Racing en maar liefst 40 jaar aan F3-auto’s zijn de belangrijkste kenmerken voor dit programma. Het groeiende aantal liefhebbers van de historische autosport komt daardoor ook dit jaar weer volop aan zijn trekken als ze op 4 tot en met 6 september 2020 afreizen naar het vernieuwde circuit van Zandvoort.

Historic Grand Prix Formule 1 Zandvoort
Historic Formule 1

Net als in voorgaande jaren heeft Zandvoort een speciaal plekje in het hart van wereldautosportbond FIA, want het circuit in de duinen is straks voor de derde keer op rij decor voor de FIA Historic Formula 3 European Cup, de eenmalige wedstrijd om de eer van beste coureur van Europa in F3-bolides van 1971 tot en met 1984. Ook het FIA Masters Historic Formula One Championship en het FIA Masters Historic Sports Car Championship zijn traditiegetrouw van de partij, net als op alle acht voorgaande edities van de Historic Grand Prix. Toch is dat deze keer extra bijzonder, want de FIA heeft beide kampioenschappen gecomprimeerd tot slechts drie ronden: Silverstone, Spa en… Zandvoort! Deze kalender-ingreep van de FIA zal ongetwijfeld leiden tot gezonde inschrijvingslijsten voor beide klassen.

Historic Grand Prix Formule 3 Zandvoort
FIA Historic Formula 3 European Cup

Naast het FIA Masters Historic Formula One Championship is er tijdens de Historic Grand Prix van 2020 een breed scala aan aanvullende formuleklassen actief. Publieksfavoriet Historic Formula 2 – vorig jaar met een recordaantal auto’s – is er komend seizoen opnieuw bij, terwijl op veler verzoek twee F3-kampioenschappen hun comeback maken: niet alleen de 500cc F3’s uit de jaren veertig en vijftig zijn weer aanwezig, ook de 1000cc- ‘screamers’ van eind jaren zestig zijn terug op het programma. Dat betekent dat Zandvoort maar liefst vier decennia Formule 3 over de vloer heeft.

Aston Martin Monza
Aston Martin Masters Endurance Legends

Dat het grootste historische autosportevenement van Nederland het komend seizoen voor het eerst plaatsvindt op het vernieuwde circuit van Zandvoort, zal niemand zijn ontgaan. Dat is de reden waarom Masters Historic Racing nu ook zijn Aston Martin Masters Endurance Legends naar Nederland meebrengt: prototypes en GT’s die van 1990 tot 2015 deelnamen aan Le Mans en aanverwante kampioenschappen zoals de ELMS en de ALMS. Deze uiterst snelle machines van recente historie leggen daarmee de link met het moderne heden.

Aston Martin Monza
Aston Martin Masters Endurance Legends

Masters Historic Racing én medeorganisator HARC leveren intussen weer een overvloed aan historische GT’s en toerwagens aan het programma. Met de Gentlemen Drivers en de Pre-66 Touring Cars verzorgt Masters het aanbod van GT’s en toerwagens tot 1966, terwijl de HARC met het NK GTTC de bouwjaren 1966 t/m 1981 voor zijn rekening neemt. Naast de races en de parade op zaterdagavond door het centrum van Zandvoort is er in het programma net als altijd plaats voor diverse demo’s. De invulling van het demonstratieprogramma wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

Historic Grand Prix pre war Zandvoort

Historic Grand Prix 2020
De Historic Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt dit jaar plaats op 4, 5 en 6 september. De vrije trainingen en kwalificaties zijn op vrijdag en zaterdag, de races op zaterdag en zondag. Op zaterdagavond 5 september is er bovendien een parade door het centrum van Zandvoort.

Historic Grand Prix Zandvoort logo

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS