Formule 1

Valtteri Bottas klinkt ‘bullish’ over het F1-seizoen 2020 en scoort toptien finish in Arctic Lapland Rally

Uitgegeven door Peter Vader • 21 januari 2020 19:01 • Print artikel

De media noemden de Fin ‘Bottas 2.0’ toen hij begin vorig jaar de bal terugkaatste naar zijn criticasters, met een flinke stap voorwaarts qua vorm. Uiteindelijk eindigde hij toch ietwat teleurstellend 87 punten achter zijn teamgenoot Lewis Hamilton. "Ik heb een nieuwe kracht en energie gevonden voor dit jaar", vertelde Valtteri Bottas, die onlangs zijn scheiding met vrouw Emila aankondigde, aan de Finse omroep MTV. "Er is nog steeds tijd om dingen door te nemen en je erop te prepareren, maar de ontwikkelingen zijn al ingezet. In principe ben ik klaar om nu al in de auto te springen. Mijn eigen prestaties hebben nog niet helemaal hun hoogtepunt bereikt", voegde hij eraan toe.

Vallteri_Bottas in Citroen DS3 World Rally Car_Taneli_Niinimaki_Photography
Valtteri Bottas: "Ik ben er klaar voor om nu al in de auto te springen!"

Opnieuw eenjarig contract
De 30-jarige Bottas zal echter ook voor 2020 weer wat nerveus zijn, omdat hij opnieuw een contractverlenging van één jaar heeft gekregen van Mercedes, het dominante F1-team sinds 2014. "Alle fouten moeten worden weggenomen", erkent hij. “Vorig jaar heb ik dat soms in punten betaald, maar er is en zal meer momentum zijn dan voorheen. Daar bestaat geen twijfel over.”

Rallyrijden met Citroën
Dat de Fin een stukkie-kan-sturen heeft-ie al bewezen. De Mercedes Formule 1-coureur eindigde afgelopen weekend als negende in de Arctic Lapland Rally in Finland, een rally die werd gewonnen door de nieuwe Toyota World Rally Championship-coureur Kalle Rovanperä. Bottas reed in een Citroën DS3 World Rally Car van de vorige generatie, en begon vol goede moed aan zijn tweede poging om de sneeuw- en ijsrally in zijn voordeel te beslissen. Tijdens de tweede etappe van vrijdag realiseerde hij veelbelovend zelfs de tweede snelste tijd. Maar hij zakte terug in het klassement met meer dan drie-en-een-halve minuut in de laatste fase van de openingsdag (vrijdag) toen hij van start ging in de 2.17-mijl lange Mantyvaara-klassementsproef. Vorig jaar realiseerde hij zijn eerste etappeoverwinning op deze korte proef, maar afgelopen weekend viel hij op dezelfde proef terug naar de 22e plek in het algemeen klassement.

Bottas_in_Rovaniemi
Sneeuwlandschap zoals je dat alleen in Finland ziet: Valtteri Bottas onderweg met de Citroën DS3 World Rally Car

Zijn PH Sport-servicecrew herstelde 's nachts de opgelopen schade aan de DS3, waarna Bottas op de tweede dag een hele cleane rally reed. Op deze tweede wedstrijddag wist hij tijdens de vijf proeven telkens in de toptien te eindigen, om daarmee voor de tweede achtereenvolgende keer in de toptien van de einduitslag te eindigen. Valtteri Bottas heeft echter nog wel wat te leren, want zijn achterstand op rallywinnaar Rovanperä was bijna tien minuten.

Arctic Lapland Rally
Rovanperä, die voor 2020 samen met Sebastien Ogier en Elfyn Evans voor het WRC-team van Toyota uitkomt, reed een Toyota Yaris WRC in dezelfde LK6-klasse als Bottas. De tiener won acht van de tien etappes van de rally en eindigde 3m27,6 seconden voor zijn naaste rivaal Teemu Asunmaa, die net als de meerderheid van de toptien deelnam met een Skoda Fabia R5. De dichtstbijzijnde uitdager van Rovanperä was incidenteel WRC2-deelnemer Emil Lindholm, maar hij verloor meer dan twee minuten in de laatste fase en werd vierde. World Rallycross koploper Niclas Grönholm, de zoon van tweevoudig WRC-kampioen Marcus, werd zesde in zijn Skoda Fabia.

Vallteri_Bottas_Taneli_Niinimaki_Photography
Foto's: Taneli Niinimaki Photography | www.rallism.fi

logo Arctic Lapland Rally 2020

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS