Formule 1

Mercedes: de populairste klassieker van Nederland, maar ook van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

Uitgegeven door Johan Vis • 25 januari 2020 14:17 • Print artikel

Oldtimers van Mercedes zijn de favoriete klassieke auto’s onder Nederlanders. Na de modellen van het Duitse merk zijn de klassiekers van Citroën en Volvo het meest in trek. Niet alleen onder Nederlanders is de Mercedes populair, ook in de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) voert Mercedes de boventoon: maar liefst 23% van de klassieke auto’s die in 2019 in deze regio verkocht werden waren van het merk Mercedes. Dit blijkt uit cijfers over klassieke auto’s van Catawiki, het online platform voor unieke en bijzondere objecten, en het Italiaanse automagazine Quattroruote, de toonaangevende business unit van Editoriale Domus, die gegevens verzamelt om de oldtimertrends te begrijpen, te evalueren en te identificeren.

Mercedes populairste klassieker van Nederland

In de zes markten die mee zijn genomen in het onderzoek (Nederland, België, Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje) ligt de gemiddelde prijs van een Mercedes hoger dan 15.000 euro. Van de oldtimers die in 2019 onder de hamer gingen vond een kwart van de verkopen plaats onder landgenoten; maar liefst driekwart (75%) van de geveilde klassiekers ging voorbij de landgrenzen van de verkoper.

Hoe oud is oud is oud?
Het spreekwoord "oude wijn in nieuwe zakken" gaat ook op voor vintage auto’s: liefhebbers van klassieke auto's hebben hun auto’s het liefst oud, maar glanzend. Bijna 32% van de kopers en verzamelaars in Nederland geeft de voorkeur aan auto’s uit de jaren ‘60, gevolgd door meer dan een kwart (28%) die Youngtimers als favoriet bestempelt. Daarnaast heeft 18% van deze liefhebbers het liefst een auto uit de jaren '70. Zo is de Fiat 500 Lusso met een gemiddelde prijs van bijna 5.000 euro een van de meest verkochte oldtimers op Catawiki. De andere modellen in de topdrie zijn de Mercedes 560 SL en Chevrolet Corvette C3 Coupe.

Wie zit er achter het stuur?
Ongeacht of ze ook de uiteindelijke bestuurder worden, de gemiddelde koper van een klassieke auto is in de vijftig. Het zijn voornamelijk mannen die al een andere klassieker bezitten of bezaten en hebben verkocht. Ze zijn trots op andere autoverzamelaars vanwege de liefde voor oldtimers en zijn bereid om zo'n 20.000 euro te besteden aan hun passie.

Federico Puccioni, Mobility General Manager bij Catawiki: "Het onderzoek toont aan dat de online verkoop een waardevolle trend in de autobusiness aan het worden is. Dit is mede dankzij de toenemende shipment partnerships en betrouwbare online betaalmethoden. Bij Catawiki worden elke vrijdag 350 klassieke voertuigen uit heel Europa geveild, waardoor potentiële kopers toegang krijgen tot zeldzame modellen die soms onmogelijk te vinden zijn op lokale markten. Uiteraard wordt elk klassiek voertuig dat op Catawiki wordt geveild tot in detail beoordeeld door een expert, aan de hand van uitgebreide documentatie. Op deze manier garanderen onze experts dat alleen gevalideerde items naar de koper gaan. Vertrouwen heeft altijd voorop gestaan en dat heeft ervoor gezorgd dat het kopen van een klassieke auto van een landgenoot een populaire optie is gebleken voor velen. Maar wie weet waar de toekomst heen gaat, trends zijn er om te veranderen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS