Formule 1

Rivaal over Max Verstappen: "Je moet geloven dat je beter bent, maar het is niet toegestaan om..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 21 januari 2020 11:34 • Print artikel

Dit jaar keert Esteban Ocon terug in de Formule 1 met Renault. De Fransman debuteerde sterk bij Force India, maar toen Lawrence Stroll met een consortium het F1-team kocht, moest Ocon het veld ruimen. Hij moest met lede ogen toezien hoe zijn generatiegenoten Max Verstappen en Charles Leclerc het afgelopen jaar wèl in de hoogste klasse mochten acteren. Kende de Franse coureur daarom frustratie?

Max Verstappen Esteban Ocon confrontatie Brazil 2018

Geloof dat je beter bent
“Ik zei tegen iedereen, waaronder de mensen bij Mercedes, dat Charles op zijn eigen niveau zou gaan zitten en dat hij Sebastian na een paar races ging verslaan. Niemand geloofde mij op dat moment”, aldus Ocon tegen ESPN. “En nu doen ze dat! Ik heb een lange tijd tegen Charles geracet en hij is één van de lastigste jongens die er rondrijden. Ik heb tegen hem en tegen Max geracet en ze zijn de twee besten. Dus ben ik niet echt verrast, maar natuurlijk hoop ik dat we in de toekomst in de Formule 1 een lange, lange tijd tegen elkaar kunnen strijden om de titel.”

De Fransman is er dan ook van overtuigd dat hij op het niveau van deze twee jongens zit. “Tsja, als een coureur moet je geloven dat je beter dan hen bent”, aldus de Renault-coureur. “Maar het is niet toegestaan om dat uit te stralen of iets dergelijks te zeggen!”

Max is grootste rivaal
De grootste rivaliteit kent Ocon met Verstappen. Dit kwam tot een hoogtepunt in 2018, toen Verstappen in leidende positie door de Fransman geraakt werd en zo zijn overwinning verloor. Het leidde zelfs tot een opstootje in parc ferme. “Ja, nou, recent niet”, reageert de coureur als hem gevraagd wordt of hij nog met de Nederlander spreekt. “We zijn professionele coureurs, dus het belangrijkst is om geen problemen te maken en wat er de laatste keer gebeurde op de baan, gebeurde op de baan. We moeten deze dingen los van elkaar zien. Maar, natuurlijk, er was in die dagen wat spanning, toen we echt close met elkaar raceten. Maar we hebben altijd respect naar elkaar gehad en dat is belangrijk”

Respectvol
Wanneer Ocon wordt gevraagd hoe die relatie zo ontstaan is, zegt hij kort weg ‘karting’. “We raceten echt close met elkaar in de karts, vanaf het eerste moment dat we elkaar hebben ontmoet. Zo was het ook met Charles, dat was waarschijnlijk zelfs nog vuriger”, aldus de Fransman. “Toen ik het karten verliet, raceten zij nog samen en het was een paar keer vuurwerk in de karts. Later, in de Formule 3 raceten we voor de titel en was weer één grote rivaliteit. Net zoals het altijd in iedere sport zou zijn geweest tussen twee jongens. Maar zoals ik al zei, het belangrijkste is om op de baan te denken en naast de baan te denken. Naast de baan moet het respectvol zijn. Zo is het en niet anders!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS