Formule 1

Het geheim van de druk bij Ferrari: "In Engeland is de F1 maar een baan, maar bij Ferrari..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 14 december 2019 09:07 • Print artikel

Het is alweer even geleden dat Ferrari een wereldtitel in de Formule 1 pakte. Het is iets wat het Italiaanse volk behoorlijk dwars zit. Aldo Costa en Andrea Stella werkten beiden voor de Scuderia. Costa werkt inmiddels bij Mercedes en Stella bij McLaren. De heren beschrijven wat het verschil is tussen Ferrari en een ander F1-team.

Formula One Scuderia Ferrari F1

“Bij Mercedes heeft het team de beste condities om zichzelf volledig te kunnen uitdrukken”, zegt Costa tegen Automoto. Hij vindt de situatie bij Ferrari anders. “Bij Ferrari sta je zeker elk moment van de dag onder observatie. Er is druk van de media, van de fans, van de aandeelhouders, van de barkeepers wanneer je elke ochtend een kop koffie drinkt.” Een andere voormalige Ferrari-engineer Andrea Stella denkt dat het een kwestie van tijd is voor de Scuderia weer een titel aan haar indrukwekkende lijst toevoegt. Volgens de Italiaan, die tegenwoordig bij McLaren werkt, ontbreekt het aan niets in Maranello.

“Hetzelfde materiaal, capabele en voorbereide mensen, dus niet een probleem van beschikbaarheid van materiaal of kennis”, benadrukt Stella. “Alles is er bij Ferrari, wat ze in Engeland hebben. Het verschil is dat in Engeland de F1 gewoon een baan is. Jouw ober weet misschien dat je in de F1 werkt, maar dat maakt niet veel uit, maar bij Ferrari is het niet zomaar een baan.”

“Je verlaat het kantoor, gaat naar de bar en de barkeeper vraagt je wanneer Ferrari gaat winnen. Je gaat naar een restaurant en ze vragen je of je de volgende race gaat winnen. Je opent ’s morgens een krant en er gaat altijd een artikel over Ferrari. Maar hoe het team werkt, ik zie geen verschil.”

“Bij Ferrari hebben ze dezelfde aanpak of methoden als de Engelsen. Er mist niets, vooral de ervaring en vaardigheden van iemand als Binotto. Dus is het een kwestie van tijd voor ze terug zijn met winnen."

SPECIAL over Ferrari met een bezoek aan Maranello

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS