Karting • Karting Diversen

Aanstormend talent Dean Hoogendoorn (7) wil in vliegende vaart de top bereiken! "Leuk om kampioen te zijn"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 november 2019 09:57 • Print artikel

EINDHOVEN – Hij was de jongste deelnemer in de Rotax Max Micromax-klasse en toch slaagde karter Dean Hoogendoorn er zaterdag in kampioen te worden in de Kart4Fun-competitie. De pas zevenjarige snelheidsduivel uit Woubrugge toonde zo opnieuw aan over een groot talent voor racen te beschikken. En dat is maar goed ook, want fanatiek als hij is, telt voor hem alleen de eerste plaats.

Aanstormend talent Dean Hoogendoorn (7) kampioen in Micro Max

“Ik ben heel blij. Het is leuk kampioen te zijn, want nu heb ik ook echt het gevoel dat ik kampioen ben”, zei Dean vlak voor de prijsuitreiking op circuit De Landsard in Eindhoven. Dat was een sterk staaltje aangezien hij de jongste is in de klasse voor rijders van 7 tot en met 11 jaar met een vast totaalgewicht van 110 kilo. “Maar het is nog beter als ik het Nederlands kampioenschap win. En daarna het WSK in Italië.”

Zo, daar spreekt ambitie. De snelle Zuid-Hollander mag dan nog erg jong zijn, hij weet al precies wat hij wil. Dean droomt van de Formule 1. Zover is het natuurlijk nog lang niet, maar Dean, die overigens een tweelingzusje heeft, is nu al hard op weg om zijn ambitie te verwezenlijken.

Op zijn vijfde jaar begon hij al met het rijden van wedstrijden. Dean toonde zoveel talent dat hij dispensatie kreeg van de Nederlandse kart- en autosportbond KNAF. Daarmee is hij pas de derde Nederlander die op zo’n jonge leeftijd al races mocht rijden. De andere twee zijn Nyck de Vries, die dit jaar wereldkampioen Formule 2 werd, en Max Verstappen...

Laat die laatste nu net zijn favoriete coureur zijn. “In het begin niet zo, want hij won niet zo vaak, maar nu wel, omdat hij vaak op het podium komt”, zei de fanatieke jongeling. “Lewis Hamilton vind ik ook goed.” Het was trouwens diezelfde Verstappen die ervoor zorgde dat hij nu karter is. Want Dean keek op piepjonge leeftijd al Formule 1 en zei dat hij net als Verstappen wilde worden. Op een dag - Dean was vier jaar oud - nam zijn vader hem mee naar de buitenbaan van Kart Centrum Lelystad.

“Na vijftien rondjes dacht ik: ik vind dit leuk. Papa vroeg of ik soms op karten wilde en ik zei ja. Ik vind vooral de snelheid leuk. En het is spannend.” Cees Vos heeft Dean alweer een tijdje onder zijn hoede. Verder wordt hij begeleid door Mats van den Brand (MATS) en Richard Verschoor (F3, MP Motorsport), beiden autocoureurs met veel ervaring op hoog niveau. “Ze leren me inhalen en verdedigen en ook aanvallen en natuurlijk laat remmen.” Zijn monteur Cees Vos van JB-Racing zorgt bovendien dat zijn kart altijd tiptop is afgesteld en de motor perfect getuned. Een professioneel team dus, voor zo’n jong talent!

Komend seizoen rijdt Dean opnieuw het Nederlands kampioenschap Rotax Max Micromax. Ook gaat hij het Mini Junioren 60cc-kampioenschap rijden en het prestigieuze WSK in Italië waaraan jonge toprijders uit de hele wereld meedoen. Alles wordt in het werk gesteld om hem zo snel en zo goed mogelijk klaar te stomen voor de top. En Dean? Die geniet ervan. “Ik vind reizen hartstikke leuk. In Italië heb ook je grotere banen dan in Nederland en België.”

Dean Hoogendoorn aan kop van groot startveld

Dat weet Dean al, want dit jaar reed hij ook al meerdere races in Italië. Voor dat soort wedstrijden krijgt hij veel steun van de KNAF via Sanne Quick en zijn school de Esselyckerwoude in Woubrugge. Die laatste denkt goed met hem en zijn ouders mee hoe hij school en het racen zo goed mogelijk kan combineren. En dat is fijn, want komend seizoen is hij dus regelmatig in Italië te vinden. Een favoriete baan heeft hij al. "Adria’ is het leukst”, was hij stellig. “Die is heel groot en heeft veel lange, snelle bochten.”

Voordat hij daar weer een wedstrijd heeft, zal hij in de winter eerst nog veel gaan trainen. Ook in Italië. Daar kijkt hij vanzelfsprekend naar uit. “Ik vind karten het leukste dat er is en winnen helemaal!” Wereldkampioen worden was vanaf dag één zijn plan en dat doel komt elk jaar een stapje dichterbij.

Dean bedankt Richard Verschoor, Cees Vos, Mats van den Brand, zijn papa en mama en zijn tweelingzusje Jazlyn voor al het geduld en vertrouwen dat zij in hem hebben.

Dean Hoogendoorn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door JD Racing, JD Knowledge, JB-Racing, MATS en Venneper Lodge.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS