Karting • Chrono

Kampioen Bas van Vlimmeren sluit seizoen in stijl af en denkt aan NK's van Chrono Karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 november 2019 12:50 • Print artikel

EINDHOVEN – Dit jaar zijn definitieve terugkeer gemaakt in het karten bewees Bas van Vlimmeren dat hij nog altijd zeer competitief is. De 27-jarige racer uit Steenbergen denderde zaterdag in Eindhoven vol overtuiging naar de winst in de Kart4Fun-competitie. Dit seizoen won hij alle vijf de dagklassementen in de Rotax Max Senioren-klasse en won hij maar liefst veertien van de vijftien manches. Belangrijker hij heeft de smaak weer te pakken en denkt zelfs na over deelname aan het NK van Chrono Karting in 2020.

Kampioen Bas van Vlimmeren

Voor Bas was het de eerste keer dat hij kampioen werd. En daar was hij uiteraard blij mee. “Dit voelt wel goed”, bekende hij na afloop in de kantine van circuit De Landsard. “Daarvoor ben ik al eens als tweede of derde in een NK-kampioenschap geëindigd.” Dat is intussen trouwens behoorlijk lang geleden, want Bas stopte in 2012 al met karten. Vooral vanwege werk en studie. “En ik was er ook wel even klaar mee.”

Totdat hij eind vorig jaar vrienden ging helpen die een keer in zijn oude kart wilden rijden. Vanzelfsprekend stapte hij ook zelf in. Het gevolg: hij reed twee wedstrijden van Kart4Fun en besloot voor dit seizoen de hele competitie te rijden. Dat hij het niet is verleerd, moge duidelijk zijn. Zelden werd iemand met zo’n overdonderend geweld kampioen.

Hij sloot zaterdag in stijl af. Hij won alle drie de races en reed hij in elke race de snelste ronde. De overduidelijke vraag die na zijn ongekende zegetocht voorlag was dan ook: is het niet wat om komend seizoen terug te keren in het Nederlands kampioenschap? En jawel: Bas gaat komend jaar uitkomen in de Rotax Max DD2-klasse. Een schakelkart dus.

Voor de snelle Brabander is het voor het eerst dat hij in een dergelijke kart gaat racen. Dat betekent dus wennen, want rijden in een schakelkart is behoorlijk anders dan racen in een automaat zoals hij altijd deed. “Ik heb bij de Rotax Max Senioren al vier jaar het NK gereden en een jaar het EK. Ik wil weleens wat anders proberen.”

Kampioen Bas van Vlimmeren Rotax Max

Bang dat het gaat tegenvallen, is hij niet. “Ik wil heel graag schakelen en ik denk dat ik met mijn ervaring snel gewend ben aan de rijstijl die hoort bij een schakelkart.” Eén ding is nog veel belangrijker: “Ik heb het weer super naar mijn zin. Nog meer dan vroeger. Het racen is nu wat relaxter, ik heb geen problemen met de motor. Die heb ik vroeger wel vaak gehad. De sfeer was toen ook meer gespannen. Nu hoef ik niet echt meer en geniet ik er meer van. Deze winter wil ik nog een paar keer testen in een DD2 en kijken voor welk chassis we kiezen. Ik moet me erin gaan verdiepen welk merk en team bij mij zou passen. Ik heb er al een keer in gereden en zo’n DD2-kart gaat echt wel hard. Het is voor mij een nieuwe uitdaging.”

Voordat Bas stopte, droomde hij van een carrière in de autosport. “Dat was toen financieel niet haalbaar, ik zat tegen mijn plafond aan.” Toch heeft hij die droom nog altijd niet helemaal losgelaten. Misschien is de DNRT wel een mogelijkheid. Zeg nooit nooit, maar voor nu focus ik me volledig op het karten.”

Bas houdt zich sinds dit jaar ook bezig met de verhuur van Rotax Max karts. Dat doet hij voor rijders uit, bijvoorbeeld, het indoorkarten die de ambitie hebben om de kartsport willen gaan bedrijven. Daarvoor heeft Bas de Rotax Max Experience opgezet. "Geïnteresseerden kunnen dan rijden in een Rotax Max wedstrijdkart om op een buitencircuit ervaring op te doen."

Voor meer informatie over de Rotax Max Kart Experience, zie www.autobedrijfromvanvlimmeren.nl/rotax-kart-experience.

Bas van Vlimmeren wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Autobedrijf Rom van Vlimmeren in Steenbergen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS