Karting • Karting Diversen

Kartster Sita Vanmeert bewijst wat iedereen eigenlijk al weet: Best Lady in Benelux-kampioenschap! "Zeer spannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 november 2019 02:34 • Print artikel

MARIEMBOURG – Dat Sita Vanmeert duchtig gas kan geven in de kartsport bewijst ze al een aantal jaren. Dit jaar werd de dertienjarige rijdster uit Ranst beloond voor haar racekunsten door in Mariembourg de trofee Best Lady in het prestigieuze IAME X30 Benelux-kampioenschap te winnen. Daarmee was de beloftevolle jongedame de best presterende vrouw van alle klassen.

Sita Vanmeert karting

“Ik ben er uiteraard superblij mee”, zei een enthousiaste Sita, die dit seizoen in de IAME X30 Junioren-klasse uitkomt. “Het was nog zeer spannend omdat ik niet zoveel voorsprong had op nummer twee.” Maar dankzij haar prestaties op het natte circuit van Mariembourg bleek ze de sterkste en werd ze de 'beste snelle dame' van het kampioenschap.

Dat ze snel is, bewees ze het hele seizoen al en zo ook in de vrije trainingen op het Zuid-Belgische circuit. “Die gingen supergoed, de snelheid zat er zeker en vast in. En door deel te nemen aan het WK in Le Mans heb ik mijn driving-skills kunnen verbeteren in de regen, want dit jaar heb ik amper in de regen kunnen trainen. Ik merkte afgelopen weekend dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen. Ik reed tot de laatste ronden van de kwalificatie de snelste tijd, maar net voor de finish waren er drie net iets sneller dan ik. Ik eindigde op P4 in mijn groep en in totaal kwalificeerde ik me op P7.”

In de eerste heat kwam ze vervolgens knap als vijfde over de finish, maar door een ingeklikte bumper viel Sita jammer genoeg terug naar P11. In de tweede heat werd ze vierde en in de finale mocht ze starten op P11. “Hier hoopte ik toch iets meer naar voren te starten, maar het mocht niet zo zijn. In de finale eindigde ik op de P14.”

En dat was toch wel iets beneden verwachting, bekende Sita. Na haar deelname aan het WK in Le Mans in oktober had ze juist veel en zeer waardevolle ervaring opgedaan in het rijden in de regen. “Ik heb er geleerd hoe ik mijn regenlijnen het best neem en veel agressiever rijden. Omdat het mijn derde deelname was, wist ik nu een beetje wat ik kon verwachten. Dit blijft echt mijn favoriete circuit. Je kent het circuit dan ondertussen wel, maar hoe de wedstrijd verloopt, is altijd afwachten.”

Sita Vanmeert

Al met al is Sita dit jaar een veel betere rijdster geworden. Vooral dus in natte omstandigheden. “Ik heb nu meer ervaring en vertrouwen gekregen als Junior-rijdster in de regen.” Mede daardoor werd ze Best Lady in het Benelux-kampioenschap. Nu zit het seizoen erop voor de snelle Vlaamse. Ze keek al uit naar het komende seizoen. Dat deed ze overigens vol ambitie. “Ik wil zonder twijfel een keer op P1 eindigen in een race, en nog een podiumplek, niet enkel Best Lady”.

Sita bedankt de mensen achter BullseyeT, NeuralNet, Konfidi-IT, Qaviaar en VICTS, en haar sponsors die haar door dik en dun steunen. “Ook bedank ik mijn vaste mecano Jef Driesen en Nicolas Claes die mijn mecano was tijdens het WK in Le Mans en Toon Eeckelaert en het hele team van P1 RACING. Ik wil ook zeker en vast mijn ouders niet vergeten!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS