Karting • Iame X30 Euro Series

Sita Vanmeert wint als beste meisje in de IAME X30 Benelux een WK-ticket voor Le Mans: "Goed team achter mij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 augustus 2019 17:12 • Print artikel

GENK – Kartster Sita Vanmeert rijdt ook dit jaar een constant seizoen bij de junioren in de IAME X30 Benelux Series. De 13-jarige snelle jongedame uit Ranst wordt daarvoor beloond met een ticket voor de IAME International Final in Le Mans. Voorlopig is zij het enige meisje dat tussen al die jongens haar opwachting zal maken op het circuit in Frankrijk en daar kijkt ze nu al naar uit. Voordeel is dat ze de baan in Le Mans goed kent en dus hoopt ze er dit jaar te vlammen.

Best girl in the Benelux Sita Vanmeert naar WK in Le Mans

Het kartcircuit in Le Mans kent voor de kartster uit het team van P1 Racing weinig geheimen. Twee keer eerder maakte ze op het Franse circuit haar opwachting tijdens het WK; één keer bij de Mini’s en een keer bij de Junioren. Beide keren haalde Sita de finale, maar beide keren wist ze de race door een crash niet uit te rijden. En dus zint ze op revanche. “Ik hoop dit jaar top tien te rijden en denk dat ik daartoe in staat ben. Het circuit ligt me goed, het is misschien wel mijn favoriete baan.” Vorig jaar is ze er nog een weekend gaan trainen met haar team P1, onder begeleiding van Jef Driesen. “Die trainingsuren geven net dat beetje meer vertrouwen dat je nodig hebt voor een goed resultaat, dus ik ben hoopvol.”

Over resultaten heeft de goedlachse Belgische dit jaar sowieso niet te klagen. Vaak is ze in de top tien te vinden in de Benelux Series en het podium was al een paar keer in zicht. De jongens weten inmiddels dat ze in Sita een geduchte concurrent hebben. “Ik ben al een keer vierde geworden en een keer vijfde. Mooie resultaten, maar ik wil heel graag dat extra stapje zetten en het podium halen. Gelukkig heb ik een goed team achter me met veel ervaring in het karten. Daardoor blijf ik stappen maken.”

WK ticket Best girl in the Benelux Sita Vanmeert naar WK in Le Mans

In Genk rijdt Sita graag. “De leukste baan van de Benelux Series. Ik heb hier in de Honda Cadet-klasse leren rijden, dus ik ken elke bocht. Sindsdien ben ik hier heel veel geweest.” Intussen rijdt ze al twee jaar in de Junioren-klasse, maar dat was in het begin best wennen. “Bij de Junioren rijd je andere lijnen, je moet de bochten veel meer aansnijden en echt achter de kerbstones blijven haken om de bochten goed te pakken. Daar heb je ook wat meer kracht voor nodig. Gelukkig heb ik me ook daarin de laatste tijd ontwikkeld. Het gaat me steeds beter af.”

De race in Genk van afgelopen weekeinde verliep voor Sita niet zo goed. Twee dertiende plaatsen in de heats en een uitvalbeurt tijdens de finale wil ze liever snel vergeten en dus richt ze het vizier alweer op de volgende races. “Tijdens de laatste race van het seizoen in Mariembourg wil ik het podium halen. Dat zou een mooie afsluiting zijn van het seizoen. Maar eerst focus ik me op het WK, want ook op het circuit van Le Mans hoop ik een goed resultaat te halen.”

Sita Vanmeert wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door: NeuralNet, BullsEyeT, Qaviaar, Konfidi-IT en VICTS. 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS