Karting • Iame X30 Euro Series

Joey van Splunteren wint met 0,02s voorsprong in Genk en pakt fel begeert ticket voor Le Mans: "Nog erg spannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 augustus 2019 09:31 • Print artikel

GENK – Het was hét weekend van Joey van Splunteren op het circuit in Genk. Na twee overwinningen en een derde plek in de heats was ook de finale bij de Senioren in de IAME X30 Benelux Series een prooi voor de 27-jarige karter uit Zaandijk. En dus stond Van Splunteren, uitkomend voor het Engelse Team Evolution, bij de prijsuitreiking weer op de hoogste trede. Dat hij daarmee tevens een ticket voor het WK in Le Mans binnensleepte, maakte het weekend voor hem helemaal compleet. “Echt mooi, het wordt weer een schitterende uitdaging om me met de beste karters te meten in Le Mans. Ik heb er zin in.”

Joey van Splunteren

Een zeer tevreden Joey nam na de race de felicitaties in ontvangst. En dan te bedenken dat het weekend voor de toprijder uit het Evolution-team niet heel rooskleurig was begonnen. “Ik was de kwalificatie met regenbanden gestart terwijl de baan opdroogde. Dat ging ten koste van mijn banden waar ik nog het hele weekend mee moest doen. Vervolgens had ik in de eerste heat technische problemen waardoor ik slechts derde werd. Daarna heb ik geen fouten meer gemaakt en de overige heats gewonnen.”

In de finale startte Joey vanaf plek twee, maar binnen twee rondes lag hij vooraan om die plek niet meer af te staan. Hij leidde de race van begin tot eind, maar ondanks zijn dominantie kende de finale een bloedstollende laatste ronde waarin zijn naaste concurrent steeds dichterbij kwam. Met een verschil van slechts 0,02 seconde was Joey nét even sneller en was de buit binnen.

“Ik zat niet met heel veel vertrouwen in de kart”, bekende de Zaandijker na de race. “De motor liep niet fantastisch, waardoor ik net te weinig vermogen had. Gelukkig kon ik dankzij mijn ervaring in het begin van de race bij de rest wegrijden. Ik maakte goed gebruik van de droge plekken op de baan en reed goede lijnen. Maar het werd in de laatste rondes toch nog erg spannend. Uiteindelijk kon ik de deur nog net dichthouden.”

Joey van Splunteren

Het kampioenschap in de IAME X30 Benelux Series kan Joey niet meer ontgaan, zo concludeerde hij na de race. “Ik heb op de eerste race van het seizoen na telkens podium gereden, dus ben ik één race voor het eind van het seizoen al zeker van het kampioenschap.” Maar belangrijker nog: het ticket voor het WK in Le Mans is binnen en daar, op het Franse circuit, heeft hij nog iets recht te zetten. “Vorig jaar lag ik in de finale veertien rondes aan de leiding tot er een kart over me heen reed. Toen was in een klap mijn WK voorbij. Dit moet het jaar van mijn revanche worden.”

De karttopper uit het Evolution-team kijk er nu al reikhalzend naar uit. Hij ziet de race op het circuit van Le Mans als het hoogtepunt van het jaar. “Het is een dag waarop alles mee moet zitten om op het podium te eindigen. De beste 144 Senioren-rijders knokken daar voor een plek in de finale en het niveau ligt enorm hoog. Tot nu toe heb ik altijd pech gehad tijdens de WK’s waaraan ik heb deelgenomen, maar 2019 wordt mijn jaar!”

Joey van Splunteren wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Super B, Team Evolution en Grice Engines.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS