Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn pakt podiumplaats bij Rotax Max Junioren: "Nu vasthouden voor de komende races"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 augustus 2019 14:44 • Print artikel

BERGHEM – In eerdere wedstrijden liet karter Christiaan de Kleijn dit jaar al zien dat hij in zijn eerste seizoen in de Rotax Max Junioren-klasse al goed meekan. Hij schurkte al meermaals tegen de top tien aan of eindigde er zelfs in. In het Winterkampioenschap van Chrono Karting was hij al in de top drie te vinden. Afgelopen weekeinde eindigde hij zowaar weer in de top van het klassement voor Nederlanders. Tijdens de tweede en laatste race van de BeNefit League bewees het veertienjarige talent uit Bosch en Duin dat hij als rijder flink gegroeid is.

Christiaan de Kleijn

Nat, droog, dan weer nat. De weersomstandigheden op het circuit van Berghem waren het afgelopen weekeinde verraderlijk. Dat Christiaan juist nu goed scoorde, zorgde dan ook voor een grote lach op zijn gezicht. Al het harde werken, het vele trainen van de afgelopen maanden, betaalde zich eindelijk uit en dat wilde hij maar wat graag weten. “Ik ben heel erg tevreden”, was zijn logische reactie. “Voor het eerst op het podium bij het NK in de Junioren, dat voelt heel lekker. We waren in de training al snel, dus ik wist dat ik makkelijk een plek in de top tien kon halen.”

Dat bewees hij direct in de kwalificatie waarin hij naar de zevende tijd stormde. “Dat was op zich goed”, zei Christiaan. “Maar in mijn laatste rondje was ik heel snel en toen werd ik opgehouden. Anders had ik een nog een stuk verder naar voren kunnen staan.”

De prefinale startte Christiaan op een natte baan. In de eerste meters verschalkte hij vanaf de zevende plek direct twee rijders. “Daarna reed ik naar de nummer vier, maar ik miste een kerbstone en ging daardoor bijna de banden in. Daarna heb ik het gat met de nummer vier wel dicht kunnen rijden, maar ik bleek steken op achttiende van een seconde.”

Zo had de snelle Utrechter ervoor gezorgd dat hij voor de finale op een heel wat betere vierde plek kon starten. Ook in die race waren de omstandigheden listig. Deze keer reed Christiaan op een opdrogende baan. Sommige delen van de baan waren al droog, andere nog nat. Omdat hij met slicks reed, was het oppassen geblazen. “In de hairpin was het in het begin nog heel nat, maar na drie, vier rondjes was die al een stuk droger. Slicks waren dus de goede keuze. Wel bleef het uitkijken voor natte stukken.”

Christiaan de Kleijn pakt eerste podiumplaats bij Junioren

Christiaan slaagde erin zich op te werken naar de vierde plaats algemeen. Tijdens de race was de nummer drie op een gegeven moment te ver weg om die nog te kunnen inhalen. Omdat achter hem een groot gat naar de nummer vijf was gevallen, reed hij in niemandsland relatief eenvoudig naar de vierde plek.

Daarmee was hij de derde Nederlander in de BeneFit League, een nieuw kampioenschap dat bestaat uit rijders uit het Belgische kampioenschap BMC en rijders uit het Nederlands kampioenschap. Zijn podiumplaats maakte hem trots. “Ik ben echt wel blij. Dit is ook mijn favoriete baan; ik heb hier heel vaak getraind. Ik had dus ook wel een beetje verwacht hier goed te kunnen zijn. Nu hopen dat we dit kunnen vasthouden voor de komende races.”

Christiaans volgende race is de vierde en laatste ronde van de Rotax Max Euro Trophy. Die wordt in het weekeinde van 6 tot 8 september gehouden op het circuit van Wackersdorf.

Christiaan de Kleijn wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyre Center Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Nefkens Verzekeringen Utrecht
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS