Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Birthday-boy Daniël Abt (25) ziet feest in Hong Kong wreed verstoord worden door DQ

Uitgegeven door Jessica Ratering • 3 december 2017 12:58 • Print artikel

Op zijn vijfentwingste verjaardag scoorde Daniël Abt vijfentwintig punten in het Formule E-kampioenschap. De jarige winnaar reed een foutloze wedstrijd, tijdens de tweede FE-race in Hong Kong. Zijn geluk was dat de coureurs voor hem wel een fout maakten, zodat Abt de leiding in de wedstrijd kon pakken en deze niet meer uit handen gaf. De koude douche volgde na de race toen de Duitser gediskwalificeerd werd.

Formula E Hong Kong: Daniel Abt juicht te vroeg

Bij aanvang van de race bleek al hoe klein de verschillen zijn in de elektrische klasse op dit moment. De eerste acht plekken werden ingenomen door acht verschillende auto’s. Renault e.dams startte met twee auto’s buiten de top tien. Het ziet ernaar uit dat de constructeurskampioen van de afgelopen drie seizoenen van de troon is gestoten.

De start van de race begon net zo rommelig als de race de dag ervoor. In de eerste race ging het mis in een krappe bocht en werd er zelfs voor het eerst, in de geschiedenis van de Formule E, een rode vlag gevoerd. Bij deze tweede race was er voor het eerst een start achter de safety car. Er waren technische problemen met de startlichten, waardoor de hulp van de safety car werd ingeroepen. Na één ronde reed de safety car de pit in en het was aan Felix Rosenqvist om het tempo te bepalen. Bij de eerste bocht ging het meteen fout, Rosenqvist verremde zich en zijn leidende positie werd overgenomen door Eduardo Mortara. Door zijn fout zakte Rosenqvist terug naar de negende positie.

Een aantal minuten na aanvang van de race werd bekend gemaakt welke drie coureurs de fanboost ontvingen. Fans konden stemmen via Twitter om hun favoriete coureur een extra powerboost te geven in de tweede auto. De drie coureurs die deze eer kregen, waren Daniël Abt, Kamui Kobayashi en Luca Filippi. Abt reed op het moment van bekendmaking tweede en dat zou maar zo kunnen betekenen dat de fanboost erg belangrijk zou worden voor de Duitser.

In het midden van de wedstrijd kwamen de coureurs één voor één naar binnen om van auto te wisselen. Een drietal coureurs waren zuinig geweest met de energie van hun batterij en konden daardoor een ronde langer doorrijden. In eerdere races was te zien dat dit strategisch een goede beslissing kan zijn. De kampioen van vorig seizoen Lucas di Grassi gokte ook op zo’n strategisch voordeel, maar zijn auto viel tijdens die extra ronde stil. Na resetten kon di Grassi wel zijn weg vervolgen, maar hij zakte terug naar de 17de positie.
Rosenqvist wist veel goed te maken tijdens zijn snelle pitstop en reed daarna op de derde positie. Op dat moment lag Abt tweede en Mortara eerste. Het zag er lang naar uit dat Mortara zijn eerste overwinning in de Formule E zou pakken en de eerste overwinning voor het team van Venturi. Venturi eindigde vorig jaar negende in het constructeurskampioenschap. Het team heeft een enorme sprong gemaakt dit seizoen, mede dankzij een nieuwe aandrijflijn.

Op het moment dat Abt zijn fanboost inzette, spinde Mortara. Abt kon de leidende positie overnemen van Mortara en weet deze positie de laatste drie rondes te behouden. Abt haalde als eerste de finishlijn en op de boardradio werd er voor de jarige Audi-coureur Happy Birthday gezongen. Een betere verjaardagscadeau kon eigenlijk niet. Rosenqvist pakte, dankzij de spin van Mortara, ook een plekje verder naar voren en hij eindigde tweede. Mortara kon, ondanks de spin, toch naar het podium om het brons in ontvangst te nemen.

Terwijl de vandaag 25 jaar geworden Daniel Abt dacht een feestje te vieren, werd die droom wreed verstoord. Abt kreeg een DQ aan zijn broek en Rosenqvist promoveerde.


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS