Karting • Belgisch Kampioenschap

Wat goed is, komt snel! Rappe Tom Braeken toont talent met tweede podiumplaats in BNL Ostricourt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juli 2017 10:58 • Print artikel

OSTRICOURT – Met drie podiumplaatsen waarvan één keer winst had karter Tom Braeken een uitstekend weekeinde tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. De achtjarige rijder uit Rotem werd op het circuit van Ostricourt in Frankrijk overtuigend tweede in het klassement in de Micromax-klasse met een manchezege op zondag en had dan ook alle reden om tevreden terug te blikken.

Tom Braeken

“Ik ben redelijk blij”, sprak Tom na afloop in de tent van zijn team GKS Lemmens Power. Hoewel hij heel knap vierde, tweede, eerste en tweede in de achtereenvolgende races was geworden, was hij toch kritisch. “Die vierde plaats was niet zo goed, vond ik. En de laatste race was heel spannend, maar voor mij iets minder omdat ik, nadat ik door goed samen te werken met Douwe (Dedecker, zijn teamgenoot red.) we weg konden rijden van de andere piloten. In de laatste ronde, na verschillende keren haasje-over met Douwe, haalde ik het net niet. Ik kwam een meter te kort op de eindstreep. Ik wil heel graag winnen.”

Het tekende de topsportersmentaliteit die hij op zijn jonge leeftijd al heeft. Pas als hij alle races heeft gewonnen, het liefst met goede duels en door te vechten voor zijn plek, is Tom echt tevreden. Tegelijkertijd wist hij heus wel dat hij met zijn uitslagen heel goede zaken had gedaan voor het kampioenschap. Prestaties waar hij bovendien trots op mocht zijn.

Zeker als je in ogenschouw neemt dat de Belgische jongeling bezig is aan zijn eerste jaar in een wedstrijdkart. Pas in september vorig jaar zat hij voor het eerst in een echte kart. Het was liefde op het eerste gezicht, herinnerde Tom zich. “De maanden ervoor reed ik in een huurkart en ging ik aan de kids racing school meedoen in de clubhouse-races. Ik vond het fijn dat je zo laat kunt remmen en hoe hard het gaat. Ik dacht: oh, dat is leuk! Daarom ben ik begonnen met deze sport.”

Zoals zo vaak bij kartende jeugd lag het voor de hand dat Tom zijn heil zocht in een gemotoriseerde sport. “Ik wilde het heel graag doen omdat mijn papa altijd met Jeeps rijdt. Omdat ik daar niet zelf in mag rijden, zijn we toen een middag in huurkarts gegaan, want daar mocht ik wel in.” Sindsdien gaat het hard. Eind september vorig jaar kreeg hij zijn eigen kart en begon hij met lessen bij de Kart Academy. Dit jaar maakte hij zijn debuut in de BNL en het BMC, waar hij momenteel op de derde plaats staat in het kampioenschap met één punt verschil op ploegmaat Lewis Moulaert die tweede staat.

Op het moment wordt hij begeleid door Rick Dreezen. Tom is blij met alles dat de voormalig Europees kampioen hem leert. “Hij vertelt me welke lijnen ik moet rijden, hoe ik iemand voorbij moet steken en hoe ik de bochten moet aansnijden. Hij zegt altijd dat ik slim moet rijden en mijn moment moet leren afwachten. Ik leer heel veel van hem! Hij is dan ook mijn grote voorbeeld.”

Tom Braeken manche zege

Rick zelf is zeer te spreken over de progressie die zijn jonge pupil boekt. “Ik ben in de wintermaanden begonnen met het begeleiden van Tom en Douwe Dedecker en ik heb inmiddels al veel met hen gewerkt”, aldus de coach. “Ik vind het geweldig om te zien dat ze zondag als de nummer één en twee over de finish kwamen. Dat geeft heel veel voldoening. Zij voeren op zeer jonge leeftijd al dingen uit die oudere kinderen nog weleens verkeerd doen. Zoals slipstreamen tijdens de kwalificatie. Drie ronden lang hebben ze elkaar geholpen en waren ze een halve seconde voor op de nummer drie. Dat is gewoon fantastisch om te zien.”

Voor Tom is zijn doel duidelijk. Hij droomt van de autosport. Dat zal natuurlijk nog wel even duren, maar voordat het zo ver is heeft hij in ieder geval de grootste lol tijdens de raceweekeinden. En dat is natuurlijk de beste motivator. “Ik vind deze weekends de leukste die er zijn”, zei hij. “De stress van de wedstrijden is fijn. Als de motoren worden gestart, denk ik: we gaan beginnen, ik ga weer proberen op de eerste plaats te rijden.”

Om die ambitie te verwezenlijken, traint Tom, als het even kan, bijna elke dag op de baan in Genk, die voor hem vlakbij is en waar zijn team GKS Lemmens Power zijn thuisbasis heeft. “Alleen op dinsdag train ik niet, want dan is de baan niet open. Ik train sowieso op woensdag, zaterdag en zondag en soms ook op maandag, donderdag en vrijdag, als ik niet veel huiswerk heb. Iedere keer is het leuk. Karten is mijn droom, mijn leven. Ik wil niks anders!”

Tom Braeken bedankt zijn ouders, oma en vooral papa die voor hem heeft gesleuteld dit weekend, zijn team GKS Lemmens Power met in het bijzonder Edgar Baadjou, zijn coach Rick Dreezen, zijn mekanieker Martijn van Leeuwen en iedereen die op welke manier dan ook al heeft bijgedragen aan zijn sterke groei als rijder.

Tom Braeken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Camba Ramen en Deuren, Orshof, Porsche Hermens, Orshof Stables en Domani Equestrian.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS