Karting • Karting Diversen

Snelle karter Joep Breedveld toont talent tijdens eerste Kartfestival: "Ik heb doorgezet en dat is uitbetaald"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 juni 2018 18:22 • Print artikel

STRIJEN – Afkomstig uit een echte autosportfamilie liet Joep Breedveld afgelopen weekeinde in Strijen zien dat hij de juiste genen van zijn ouders heeft gekregen. De elfjarige rijder uit Berkel en Rodenrijs was tijdens het Kartfestival op de buitenbaan van Strijen uitermate snel. Hij werd tweede tijdens de eerste race en won vervolgens zowel de tweede als de derde race. Daarmee mocht hij ook de hoogste trede betreden tijdens de prijsuitreiking. Joep straalde van top tot teen.

Joep Breedveld wint bij Kartfestival

Makkelijk ging het voor Joep Breedveld in eerste instantie trouwens niet. “Ik had eerst wat stress. Ik was namelijk net terug van het schoolkamp. Dat was heel vermoeiend, ik had de hele week weinig geslapen. Na de training dacht ik zelfs aan stoppen, zo moe was ik, maar ik heb me toch weten te resetten. Ik heb doorgezet, en dat heeft zich uiteindelijk uitbetaald.”

En dus blikte hij vol trots en met plezier op het evenement op de Zuid-Hollandse baan. “Het was een erg leuk evenement. Ik ben er heel enthousiast over. Ik heb een heel voldaan gevoel. “Het Kartfestival is erg leuk. Vooral de sfeer. Ik wil Arthur Dontje bedanken voor het leuke evenement.”

Dat hij snel was, liet hij overduidelijk zien tijdens de kwalificatie. Daarin snelde hij naar de tweede tijd. “Dat gaf al een kick.” Tijdens de race pakte hij kopstart en finishte hij uiteindelijk als tweede. In de tweede race had Joep opnieuw een superstart en pakte hij de koppositie. “Die heb ik niet meer uit handen gegeven en zo won ik.” Het betekende dat de talentvolle karter de derde race van poleposition mocht vertrekken. “Ik had een redelijke start, ik behield mijn plek. Ik liep veel uit en kwam ik als eerste over de streep, yes!”

Twee jaar geleden reed hij voor het eerst in een kart. Dat hij met de sport begon, was bepaald geen verrassing. Zijn vader Ed is zelf coureur, won ooit de Super Sunday Zandvoort en de American Sunday Zandvoort. Breedveld Sr., die in het dagelijks leven hun grote zaak Breedveld garage en transport vanuit Rotterdam runt, houdt zich ook bezig met grondverzet en grondzuigtechniek; waarbij zijn bedrijf gespecialiseerd is in grond wegzuigen rond kabels, leidingen, maar ook onder woningen met een immens grote 'stofzuiger'. Daarnaast runt hij Breedveld Motorsports waarin hij onder andere dealer is van Dealer QSP race- en safety equipement. Ed racet al 25 jaar in diverse takken van autosport zoals dragracen, circuitracen en driften. Zo kreeg zijn zoon Joep het racen met de paplepel ingegoten. Joep: “Ik ben al van kinds af aan gek van auto’s. Toen ik net geboren was, deed papa aan dragracen. Ik ging altijd met papa en mama mee naar wedstrijden.”

Tijdens een kinderfeestje op de indoorbaan in Zoetermeer in 2016 zat hij voor het eerst in een kart. Vanaf dat moment was het hek van de dam. Joep wilde voortaan racen. “Ik ben in Zoetermeer een jaartje gaan lessen. Frank de Wit was er mijn trainer. Hij heeft me naar een hoger niveau gebracht. En toen hebben we stap gezet naar het buiten karten, linea recta naar de RK1-klasse.”

Dat was in april 2017. Eerst in Eefde, waar hij clubwedstrijden reed. “Na zes weken won ik al mijn eerste race en werd vorig jaar clubkampioen. Mijn vader kocht bij toeval de kart Bastiaan van Loenen via Marktplaats. En met zijn vader Alex en Bastiaan zelf klikte het heel goed vanaf het begin. Ze hebben ons geholpen met tips en de afstelling. Daardoor heb ik ook meteen het clubkampioenschap in Eefde gewonnen.”

Ook dit jaar gaat het voorspoedig met het karttalent uit Zuid-Holland. Hij pakte bij de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt in Berghem de poleposition en een podiumplaats. “Ik werd tweede bij de Parolin RK1-rijders en overall vijfde. Tijdens de laatste NK-ronde, ook in Berghem werd ik derde bij de Parolin-rijders en overall vijfde.”

Joep Breedveld/Breedveld Motorsports


Waarom hij zo graag kart, kan Joep eenvoudig uitleggen. “Ten eerste vind ik de kick en de snelheid leuk. Maar ook dat we het met de hele familie doen maakt het mooi. We hebben het naar onze zin.” Zijn favoriete team in de Formule 1 is Red Bull. Dan is het niet zo gek dat Max Verstappen en Daniel Ricciardo zijn favoriete coureurs zijn. “Max heeft veel mensen geïnspireerd om te karten, ik ben fan van Max. Maar ook heel erg van Daniel Ricciardo (Verstappens teamgenoot, red.). Hij is lekker enthousiast. Verder vind ik Red Bull een mooi team en de auto’s van Red Bull zien er mooi uit.” En zelf? Wil hij zelf ook de Formule 1 halen? “Dat zou wel heel mooi zijn!”

Joep Breedveld wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door Sixpack Speedshop Wateringen, Breedveld Garage en Transport, Breedveld Motorsports, Zwarejongens.nl Droogsma Technical Services Steenbergen en QSP.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS