Karting • Karting Diversen

Robert de Haan rijgt de zeges aaneen in OK Junior-klasse: "Dit had ik niet verwacht. Het was eigenlijk een leerjaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2019 09:09 • Print artikel

WACKERSDORF – Karter Robert de Haan begon aan het seizoen met de gedachte dat 2019 een leerjaar zou zijn. Leren doet hij nog steeds, maar dan als kampioenschapsleider. Het twaalfjarige toptalent uit Eerbeek snelde afgelopen weekeinde op zijn Energy-kart in het Duitse Wackersdorf naar een dominante zege tijdens de tweede ronde van het DKM. Het was zijn tweede winst in twee weken tijd. Een week eerder had hij op dezelfde baan ook al de eerste ronde van de Kart Academy gewonnen.

Energy Corse DKM Robert de Haan

Met zijn zege op de Duitse piste toonde Robert opnieuw aan dat hij de overstap naar de prestigieuze OK Junior-klasse uitstekend heeft verteerd. Hij gaat nu aan de leiding in maar liefst drie kampioenschappen: het DKM, de Kart Academy en de WSK Euro Series. En dat in zijn debuutjaar als één van de jongste rijders van allemaal. De snelheidsduivel uit Gelderland kan het zelf maar amper geloven. “Het gaat goed, ja”, zei hij eufemistisch. “Dit had ik niet verwacht. Het was eigenlijk een leerjaar, maar ik train goed en heb veel zelfvertrouwen. Ik voel me sterk. Ik ga nu voor de titels. Ik ga in de races proberen steeds de top drie te halen en het liefst win ik natuurlijk.”

Dat Robert snel is, was voorafgaand aan het seizoen natuurlijk geen geheim. Hij won de afgelopen jaren al talloze titels. In 2017 won hij in de Minimax-klasse vrijwel alles wat er te winnen viel en vorig jaar werd hij wereldkampioen door in Brazilië naar de overwinning te denderen tijdens de Rotax Max Grand Finals. Het leverde hem uiteindelijk een stoeltje op in het fabrieksteam van het Italiaanse merk Energy Corse. Maar wie dacht dat hij dit jaar even tijd nodig had om te wennen aan het hogere niveau van de OK Junior, had het dus mis, zo toont hij overduidelijk met zijn topresultaten.

Robert de Haan speciaal over de finish

Want afgelopen weekeinde won hij dus álle races in het DKM. En daarvoor had hij ook al de eerste ronde van dit Duitse kampioenschap gewonnen. Nu gaat hij met een straatlengte voorsprong aan de leiding. Over het wedstrijdverloop kunnen we kort zijn. Robert, die zich als vijfde had gekwalificeerd, won zowel beide kwalificatieheats als de twee finales. Hij pakte in de eerste ronde steeds de koppositie en snelde zo linea recta naar de overwinning. Of dat misschien wat saai was? “Nee joh, winnen is nooit saai. Het geeft een gevoel van overmacht.”

Tijdens de Kart Academy-races van een week eerder was het hetzelfde verhaal: alle kwalificatieheats én de finale gewonnen. Het maakt hem dus niet veel uit in welk kampioenschap hij rijdt en welke tegenstanders hij treft. “Het niveau is in elk kampioenschap hoog. Je moet echt gas kunnen geven. Het WSK vind ik misschien wel het moeilijkste. Maar overal kun je weer wat nieuws leren.”

Zijn volgende race is de tweede ronde van het Europees kampioenschap OK Junior. Die wordt in Genk gehouden, een zeer bekende baan voor Robert die er al talloze malen reed. Hij heeft er wat recht te zetten. “Tijdens de eerste ronde van het EK in Angerville ben ik gecrasht omdat ik van de baan werd gereden. Dat was niet echt mijn beste weekend. Dat wil ik nu dus een stuk beter doen!”

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Repay Payroll/HRM, Start Automagazine, Nedlite, Rally Adventure Store, Eurol Lubricants, Mira Benelux BV, Winning IT, Eurol Lubricants, Debsports (Debby Hanssen) en RHB adviesbureau.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS