Formule 1

Nina Pothof wil met girlpower naar de top! Vrouwelijk FIA-talent droomt van de autosport

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2019 12:27

VENRAY - Met haar optreden tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 liet karter Nina Pothof opnieuw zien een vrouwelijke belofte in de racerij te zijn. De vijftienjarige rijdster uit Wijster werd op het circuit van Venray zowel zaterdag als zondag de tweede rookie in de Senioren-klasse. Het bevestigde waarom ze tijdens de Girls on Track-competitie van de FIA bij de beste zes vrouwelijke talenten van Europa is geëindigd.

Nina Pothof op handen gedragen

De Girls on Track-competitie en haar kartwedstrijden zijn onderdeel van Nina’s weg naar de top. Want de jonge Drentse is ambitieus, heel ambitieus. Ze wil zo ver mogelijk komen in de racerij. Voor de nabije toekomst heeft ze één duidelijk doel voor ogen: de W Series, de nieuw formule-klasse voor vrouwen die dit jaar van start is gegaan en waarin de Nederlandse Beitske Visser succesvol is.

“Ik wil daar heel graag aan meedoen, ik droom ervan”, aldus Nina. “Ik kijk alle races. Zodra ik kan, schrijf ik me ervoor in. Dat ik bij de laatste zes ben geëindigd tijdens Girls on Track geeft me wel een voorsprong voor de selectie, denk ik.” Ze won nota bene de finale van de competitie op de kartbaan van Le Mans, waaraan 27 rijdsters deelnamen.

Daarvoor waren in eerste instantie 1200 meisjes uit heel Europa geselecteerd. Maar liefst 109 daarvan kwamen uit Nederland. Als eerste selectie reden die 109 rijdsters een wedstrijd op de kartbaan van Lelystad. “Dat ik uiteindelijk de laatste zes van Europa heb gehaald, was best wel vet. Ik had het ook wel een beetje verwacht die te halen, omdat ik in Le Mans de snelste was.”

Als één van die zes heeft de rijdster van topteam VK Racing uit Meppel, inmiddels een trainingskamp van de FIA achter de rug. Dat betekende een bezoek aan de WTCR-race in Boedapest. “Daar liepen we overal mee, kregen we een blik achter de schermen zodat we leerden hoe zo’n weekend eruit ziet en wat er bij komt kijken.” In juli volgt een tweede FIA-bijeenkomst waarbij Nina en de vijf andere rijdsters 5 dagen karttraining, SIM training en een sport- en reactievermogen training krijgen. In oktober zullen ze een demo moeten geven voor de EU in Brussel.

Bij VK Racing probeert ze ondertussen zo hard mogelijk te gaan en zoveel mogelijk bij te leren. Bij het team van Jarno Vennink rijdt ze sinds dit jaar op een IAME-kart na jaren Rotax Max te hebben gereden. Dat ze bij VK Racing terechtkwam, was min of meer toevallig. Bij een test vorig seizoen regende het en Nina had geen tent bij zich. Daarop bood Jarno aan in hun tent erbij te komen staan.

“Zo leer je elkaar kennen”, aldus teambaas Jarno Vennink. “Nina bleek een snelle dame. Ik heb haar toen gevraagd of ze eens voor ons wilde testen door bij de Junioren een GK4-race te rijden. Ze reed meteen voorin mee. Ze ging echt hard zo’n rijder wil je gewoon in je team hebben. Het doet er voor mij niet toe of het een jongen of een meisje is.”

Nina Pothof

Dit jaar rijdt Nina het NK, de GK4 Kart Series en de IAME Euro Series. Vooral in dat laatste kampioenschap heeft ze veel geleerd. “Het startveld was groot en het niveau hoog. Ik had dat wel verwacht; ik heb er veel van geleerd. Dat kan ik nu allemaal toepassen in de komende races.” Later dit jaar gaat ze ook in een schakelkart rijden om haar voor te bereiden op een debuut in de autosport. Ze kijkt ernaar uit. “Ik wil gewoon laten zien dat vrouwen ook goed kunnen racen!”

Om haar gedroomde carrière in de autosport realiteit te kunnen maken, zoekt Nina nog sponsoren die haar willen helpen die droom te verwezenlijken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met VK Racing via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS