Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Nieuwe FE-bolides kunnen 300 km/u halen, de nieuwe auto is efficiŽnter en heeft meer vermogen!

Uitgegeven door Wim Boekel • 4 februari 2018 06:38 • Print artikel

De nieuwe Formule E-bolide gaat meer dan 300 km/u halen, zo zegt regerend kampioen Lucas di Grassi. De auto die eerder deze week werd onthuld, krijgt een grotere batterij en daarmee ook een betere prestatie van de aandrijving. Het maximale vermogen van de auto gaat naar 335 pk, waarmee het vermogen zo'n 67pk toeneemt ten opzichte van de huidige auto. Volgens de Braziliaan zorgt dat er voor, in combinatie met de lage downforce, dat de auto van een topsnelheid van 225 naar 300 km/u gaat.

Lucas di Grassi


"De auto is efficiŽnter en heeft meer vermogen," aldus de coureur van Abt. "De auto gaat op de rechte stukken de 300 km/u zonder probleem overschrijden. Wanneer de auto over de 300 km/u gaat, praat je over een substantiŽle snelheid. Niemand kan dan nog zeggen dat de auto niet snel genoeg is."

Volgens de Braziliaan moet de FE dan ook overwegen om sommige circuits opnieuw te ontwerpen. Met langere rechte stukken komt de auto beter tot zijn recht en zijn er ook meer mogelijkheden om in te halen. "We bereiken een interessant punt," zegt de kampioen. "Ik denk dat dat de FE langere rechte stukken moet ontwerpen. Waarom geen rechte stukken van 700 ŗ 800 meter? De circuits hoeven niet fundamenteel te veranderen, maar het is meer finetunen voor een hogere snelheid, meer slipstreams en meer mogelijkheden om in te halen."

De kritiek dat de huidige auto's niet snel genoeg zijn en slechts GT3-prestaties behalen, weerlegt Di Grassi graag. "Je kunt het niet vergelijken met het prestatieniveau van de F1 of LMP1-hybride. Een auto met dit soort prestaties is niet in staat om te racen op onze circuits. Het is onmogelijk om een F1-bolide op de FE-baan van Parijs te zetten."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS