Karting • GK4 Kartseries

Joey van Splunteren en Niels Koolen knokken zich de top vijf binnen bij eerste krachtmeting IAME X30 Benelux

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 maart 2019 10:13 • Print artikel

MARIEMBOURG - Niet alleen is hij bloedsnel, hij kan ook knokken als de beste. Karter Joey van Splunteren kende een zeer moeizaam begin van zijn weekeinde tijdens de eerste ronde van het IAME X30 Benelux-kampioenschap, maar slaagde er toch in derde te worden in een internationaal topveld. De 27-jarige rijder uit Zaandijk was dan ook gematigd tevreden met zijn prestatie in de Senioren-klasse op de baan in het Belgische Mariembourg. In de slipstream van Van Splunteren reed Evolution teamgenoot Niels Koolen ook een sublieme wedstrijd op Karting des Fagnes.

Evolution Niels Koolen en Joey van Splunteren volgas

Tijdens die kwalificatie zorgde een schuiver van een concurrent voor hem voor water op de baan. Daardoor verloor Joey plotseling de controle over zijn kart en ging hij door het gras. Net bezig aan zijn snelle ronde werd die dus verpest en moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de 33ste tijd. In de daaropvolgende kwalificatieheats in groepen moest de rijder van topteam Evolution als veertiende starten. Teamgenoot Niels Koolen klasseerde zich als tiende in de groep en stond in de heats vlak voor zijn 'leermeester'. Met plaatsen vijf, zes, twee en zeven in de heats deed Koolen het erg goed. Ook in de finale streed hij in de slisptream van Joey naar een knappe vijfde plek. "Het was een leuke race. In het begin streed ik met Joey. Ik ben erg tevreden met de vijfde plaats in zo'n sterk veld", aldus Koolen.

Dat Van Splunteren als één van de absolute karttoppers in de wereld bekendstaat, demonstreerde hij daarna op overtuigende wijze. Joey eindigde achtereenvolgens als negende, vierde, vijfde en zesde in de heats. Daarbij was hij in de eerste heat als vierde gefinisht maar kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden vanwege een ingeklikte bumper. Uiteindelijk slaagde hij er in de finale dus nog in derde te worden.

"Na de slechte kwalificatie ben ik zeker blij", zei Joey. "Het niveau was hoog met 85 rijders bij de Senioren. Na de kwalificatie was het klote natuurlijk, anders had ik de finale kunnen winnen. Nu moest ik me door het veld heen wurmen. Ik had ook geen goede start in de heats doordat een jongen voor me steeds niet goed wegkwam. Dan wordt het wel heel lastig die plaatsen goed te maken."

Niels Koolen en Joey van Splunteren volgas

Dat het hele weekeinde werd geteisterd door maartse buien inclusief hagel was voor Joey geen probleem. "Wij hebben er bij de Senioren niet echt last van gehad. In de finale was het weer droog en was de baan ook zo goed als droog door de wind en de zon. Ik heb me gewoon zo goed mogelijk naar voren geknokt. Ik had iets recht te zetten. De snelheid heb ik elke keer wel. Het kan niet elke keer feest zijn toch?"

Aangezien Joey vast van plan is voorin te eindigen in de titelstrijd, hoopt hij tijdens de volgende ronde van het Benelux-kampioenschap wel te zegevieren. "Ik heb de snelheid. Als de kwalificatie gewoon goed gaat, moet ik een goede kans hebben."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS