Karting • Karting Diversen

International Final X30 in Le Mans: over wachten, een vertrouwensband opbouwen en filmen met Steve McQueen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 oktober 2017 00:01 • Print artikel

LE MANS - Nog enigszins in de luwte van het geweld dat vanaf donderdag wordt verwacht met de eerste haets, was het woensdag toch al goed druk op en rond de kartbaan van Le Mans. Daar wordt deze week de IAME X30 International Final gehouden, een evenement waar dit jaar maar liefst 456 rijders uit meer dan 30 verschillende landen aan meedoen. RaceXpress.nl is erbij en nam een kijkje in het walhalla van de IAME X30.

Milo Ligtelijn


Wel is het deze woensdag lang wachten voor de rijders van wie seniorenrijders tot 18.00 uur moeten wachten voor de start van hun kwalificatie, de junioren komen nog een uur later aan de beurt. Zo is seniorrijder Milo Ligtelijn al ruim voor de kwalificatie klaar met de trainingen. Het afgelopen weekend met het testen waren we erg snel, maar dinsdag ging het nog niet zo heel goed, zegt hij. "Maar vandaag bouwen we weer op."

Familie Hezemans: Liam,Toine,Jan Moorman en Loris Hezemans

Met zoveel rijders zoemt de paddock van de drukte. Ook Liam Hezemans is er present, samen met zijn monteur Jan Moorman, broer Loris Hezemans, ook een racer, dat spreekt, en vader Toine. Voor die laatste is de kartbaan van Le Mans bekend terrein. De piste grenst aan het grote Circuit de la Sarthe waar sinds jaar en dag de 24 uur van Le Mans wordt gehouden. In 1970 was Hezemans senior er voor het eerst bij. Toen deed hij mee in een Alfa Romeo. Daarna was hij nog eens acht keer present tijdens de legendarische langeafstandsrace.

Maar nostalgische gevoelens? Nee, die heeft de voormalig coureur niet. "En dan heb ik hier ook nog eens drie maanden rondgelopen tijdens de filmopnamen met Steve McQueen (voor de film Le Mans, red.)", zegt Hezemans. "Ik heb karten altijd leuker gevonden dan autoracen. In het karten gebeurt veel meer op een dag. Er rijden dertig man binnen drie tienden van elkaar. Nu ben ik hier als monteur voor Liam. Dat is toch geweldig?"

Alpinestars

Ook zakelijk is het WK voor X30-rijders een mooi evenement. Zo weet ook Michel Roes. Hij bemant de tent van het bedrijf SpeedWear uit het Belgische Herentals dat racekleding en aanverwante zaken verkoopt. Hij heeft er vooral producten van Alpine Stars uitgestald omdat het merk een van de hoofdsponsors van het evenement is. "Dit soort evenementen is uiteraard heel belangrijk voor ons", zegt Roes. "Door jezelf te laten zien, kun je een vertrouwensband opbouwen met de rijders. Dat betaalt zich uiteindelijk terug. Ik ben er blij mee hier te staan."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS