Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Audi domineert in Berlijn: Eén-tweetje! Daniel Abt pakt zijn tweede overwinning van het Formule E-seizoen

Uitgegeven door Jessica Ratering • 19 mei 2018 21:02 • Print artikel

Op voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn is de negende ronde van het FIA Formule E-kampioenschap verreden. Het team van Audi ABT Schaeffler was in topvorm en neemt een één-tweetje mee naar huis. Daniël Abt kreeg zijn saaie wedstrijd en reed vanaf pole naar het goud. Teamgenoot Lucas Di Grassi reed zich naar voren om als tweede over de finishlijn te komen. Jean-Eric Vergne verstevigde zijn positie in het kampioenschap door te eindigen als derde.

Daniel Abt Tempelhof

Voorafgaand aan de start had de Formule 1-wereldkampioen van 2016, Nico Rosberg, de eer om een demonstratie te geven van de nieuwe Formule-E auto. Het was voor Rosberg de eerste keer in een singleseater op een circuit sinds het pakken van de titel in Abu Dhabi 2016. Tijdens de ronde spatte het enthousiasme van de Duitser af. Over de boordradio was te horen dat Rosberg genoot van de acceleratie van de auto en na afloop was Nico zeer te spreken over het energieverbruik van de auto.

Na Nico’s demonstratie was het tijd voor de race. De start van de race gebeurde netjes, de auto’s geven elkaar de ruimte en iedereen kwam er zonder kleerscheuren er vanaf. De hoofdrolspelers van deze race waren Jean-Eric Vergne, Daniel Abt en Sam Bird. Vergne was bij aanvang van de race aanvoerder van het kampioenschap. Sam Bird was de eerste uitdager. Een geluk voor Vergne, dat hij vanaf de vierde positie startte en Bird vanaf de tiende positie. Zolang Vergne Bird achter zich kon houden was er geen directe dreiging voor Vergne’s positie. De Duitser Daniel Abt was publieksfavoriet in Berlijn en vertrok vanaf poleposition.

Olivier Turvey wist ongeveer een kwart van de wedstrijd zijn tweede positie te behouden, maar deed toch onder voor zwaargewichten Sebastien Buemi, Jean-Eric Vergne en Lucas di Grassi.

Di Grassi wist snel de tweede positie over te nemen en vanaf dat moment reed Audi op de eerste en tweede positie. Na de wagenwissel en pitstop was Abt zijn voorsprong van drie seconden op zijn teamgenoot kwijt. Over de boordradio werd gecommuniceerd dat de heren geen risico mochten nemen. Het team wilde een 1-2tje binnen halen en dat lukte ook.

Tijdens de race waren er een aantal inhaalacties, maar er vonden geen noemenswaardige gebeurtenissen plaats. Het venijn van een Formule E-race zat hem vaak in de staart van de wedstrijd en wederom in deze race zat de meeste actie aan het einde. De nummers 8 tot en met 13 streden voor de laatste punten. Een aantal coureurs pakten hun moment, want het was nu of nooit. Bij de eerste aanval kwam José Maria Lopez in de top tien terecht, maar de coureurs achter hem gingen er ook voor. Zuur voor Lopez, want na een inhaalactie kwamt de coureur toch als achttiende over de finishlijn. André Lotterer verdiende toch nog een punt nadat hij vanaf de twintigste positie naar voren reed en als tiende eindigde.

In de tweede helft wist Jean-Eric Vergne de derde positie over te nemen van Sebastian Buemi. De uitdager van de Fransman: Sam Bird was van zijn tiende positie een paar plekken opgeschreven en kwam als zevende over de finish. Hierdoor liep Vergne verder uit in het kampioenschap. Het verschil tussen de twee heren is 40 punten. Met nog drie wedstrijden te gaan lijkt het erop dat Felix Rosenqvist geen aanspraak meer gaat maken op de titel. De strijd zal gevoerd worden door het team van DS Virgin met Sam Bird en het team TECHEETAH met Jean-Eric Vergne.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS