Autosport Internationaal Toerwagens • FIA GT3

Preview FIA GT3-kampioenschap; alle toppers present in Silverstone

Uitgegeven door Casper Bekking • 29 april 2010 09:31 • Print artikel

Het FIA GT3 European Championship gaat komend weekend op het F1-circuit van Silverstone van start. Ook in het vijfde seizoen van de populaire klasse staan weer veel topcoureurs aan de start, met allen het doel door te kunnen stromen naar de top van de GT-racerij; het FIA GT1 World Championship. Komend weekend staan twee GT3-kampioenen aan de start in de GT1, die in hetzelfde weekend hun tweede ronde rijden. Christopher Haase, kampioen in 2009, en Henri Moser, kampioen in 2007, nemen het op tegen de beste GT-coureurs van de wereld. Bovendien staan met Christoffer Nygaard, Frederic Makowiecki en Maxime Martin ook drie rijders aan de start die afgelopen jaar een GT3-race wisten te winnen.

Het nieuwe seizoen bestaat uit zes evenementen met in totaal twaalf races. De GT3 doet de mooiste circuits van Europa aan, met daarbij Silverstone, Brno, Jarama, Paul Ricard, Algarve en Zolder. Bovendien kunnen de deelnemende teams starten in de 24 uren van Spa, eind juli. Dit jaar staan er weer nieuwe bolides, nieuwe teams en nieuwe rijders op de startgrid. Voor het eerst staat er een BMW Z4 GT3 op de startopstelling, gerund door Need for Speed by Schubert Motorsport. Drie vaste deelnemende teams, Muhlner Motorsport, Prospeed Competition en Trackspeed, starten met de nieuwe Porsche 991 GT3 R. Marc VDS Racing Team heeft zich gericht op de ontwikkeling en het inzetten van de Ford Mustang GT3, terwijl Argo Racing aan de start staat met de nieuwe Lamborghini Gallardo LP560.

In totaal heeft het kampioenscap 34 inschrijvingen ontvangen, en dat is in deze economisch lastige tijden een mooi aantal. Regerend teamkampioen Hexis AMR verdedigt met de Aston Martin DBDR9 de titel.

Ook de vicekampioen van 2009 staat aan de start; Thomas Accary gaat samen met zijn nieuwe teamgenoot Luc Paillard op zoek naar de hoofdprijs. De #1 Aston Martin wordt bestuurd door Frederic Makowiecki en Manuel Rodrigues, waarbij eerstgenoemde een druk weekend te wachten staat aangezien hij ook in het WK GT1 van start gaat. Datzelfde geldt door de Deen Christoffer Nygaard. In tegenstelling tot Makowiecki, die in beide kampioenschappen met een Aston Martin rijdt, moet Nygaard schakelen tussen een Ford GT en een Aston Martin DB9. In de GT3 rijdt de Deen met de Fin Mikko Eskelinen, en in de GT1 met Stefan Mucke. Op het laatste moment is Joe Osborne, regerend European GT4 champion toegevoegd. Hij komt in actie in een Porsche GT3 R van Muehlner Motorsport.

De grote favoriet voor de titel in de GT3 is echter de Audi R8. Vorig jaar wonnen Christoper Mies en Christopher Haase al de rijderstitel met de snelle bolide. Door de regel dat GT1-teams twee bolides in de GT3 mogen inzetten, ook als het maximum van zes bolides van elk model is bereikt, houdt in dat er liefst acht R8ís te bewonderen zijn. Sainteloc-Phoenix Racing en Team Rosberg zijn opnieuw terug met de snelle bolide, en worden versterkt door de nieuwe teams United Autosports uit Amerika en Black Falcon uit Duitsland.

Ook staan er in 2010 zes Corvettes Z06R aan de start, nu de teamkampioen uit 2007 Callaway Competition wordt bijgestaan door het Franse Graff Racing en het Zwitserse Toni Seiler Racing. Afgelopen jaar debuteerde de BMW Alpina B6 en de resultaten werden gedurende het seizoen beter, met als hoogtepunt een podiumfinish in Zolder. Het Oostenrijkse Team S-Berg Racing hoopt voort te kunnen borduren op de resultaten van aflopen jaar. Het Britse Chad Racing zal dit jaar ook te zien zijn op Europese bodem met de Ferrari 430 Scuderia.

Natuurlijk zijn ook Nederland en BelgiŽ vertegenwoordigd onder de rijders. Bij het Belgische Prospeed Competition bestuurt Paul van Splunteren een Porsche 911 GT3 R met naast hem de Duitser Marco Holzer. Bij Marc VDS gaat voormalig Europees GT4-kampioen Eric de Doncker in actie komen. Net als in zijn glorietijd in de GT4 rijdt hij met de Ford Mustang. Het Duitse Callaway Competition heeft op de eerste Corvette een volledig Nederlandse rijdersbezetting. Samen met Prins Bernhard van Oranje neemt ook Marius Ritskes deel aan de races in Silverstone.

In tegenstelling tot vorig jaar is de puntentelling voor 2010 aangepast aan het Formule 1-kampioenschap, waarbij de eerste tien autoís en rijders worden beloond. In beide zestig minuten durende races zijn volledige punten te verdienen, met een maximum van vijftig per weekend. De top 3 krijgt succesbalast voor het volgende evenement, met twintig kilo voor een overwinning, vijftien kilo voor de tweede plaats en tien kilo voor P3.

2010 FIA GT3 European Championship Calendar

1,2	02 May	        Silverstone	GBR
3,4 23 May Brno CZE
5,6 20 June Jarama ESP
7,8 04 July Paul Ricard FRA
9,10 19 September Algarve PRT
11,12 10 October Zolder BEL

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS