Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

eTeam WRT zorgt voor een sensationele 1-2 overwinning bij de eerste Esports 12H Monza

Uitgegeven door Peter Vader • 24 mei 2020 16:40 • Print artikel

MONZA – eTeam WRT heeft een sensationele 1-2 overwinning behaald bij de inaugurele ESPORTS 12H MONZA na een indrukwekkende run met zijn Audi R8 LSM GT3 Evos. Mirko Bortolotti reed de winnende #1 Audi (Mirko Bortolotti/ Kenton Koch/ Marcin Skrzypczak) onder de geblokte vlag door over de eindstreep na het voltooien van 385 ronden op de 5.793km lange baan Autodromo Nazionale di Monza. De zusterauto #2 Audi (Kenneth Gulbrandsen/ Fabrice Cornelis/ Piotr Jagodzinski) eindigde slechts 80 seconden erachter, om zodoende een perfect weekend te voltooien voor de voormalige Hankook 24H DUBAI-winnaar.

Creventic e-sports 12u Monza

GT3
"Dit was een geweldige ervaring, en ik ben echt trots op de jongens dat we een 1-2 mee naar huis nemen," verklaarde Mirko Bortolotti na afloop aan radiolemans.com's John Hindhaugh. "Normaal gesproken in een race, bid je dat de motor of de versnellingsbak het vol zal houden, maar vandaag bad ik plotseling dat mijn internetprovider het zou vasthouden! Maar ik ben erg blij. Geweldige race, geweldige ervaring, en ik wil Kenton en Marcin ook bedanken. Deze race had niet beter kunnen zijn." Als winnaar van het evenement heeft eTeam WRT ook een set banden gewonnen van oude CREVENTIC-partner Hankook Tires, die kan worden gebruikt bij elk aankomend, real-world, 24H SERIES race-evenement.

Op twee derde afstand, en met tussenpozen aan de leiding tijdens de openingsfase, eindigde de Optimum by SIMMSA Esports Mercedes-AMG GT3 (#66, Christopher Zoechling/ Lewis Goodway/ Nick Foster/ Ramez Azzam/ Peter Klawitter) als tweede overall. Ondanks een contact met een andere deelnemer wist de Energy Driven Motorsports TCR-inschrijving uiteindelijk toch naar een welverdiende derde plaats in het algemeen klassement te rijden.

Creventic e-sports 12u Monza

Net als Optimum was ook Red Camel Esports (#98, Rik Breukers/ Luc Breukers/ Jorn Zoetekouw) in de race voor de eindzege, nadat hij vanaf het derde uur comfortabel de ESPORTS 12H MONZA had geleid. Kort voordat de helft van de totale raceafstand werd gehaald, maakte Luc Breukers zwaar contact met de vangrails nadat hij met de Atlanta Speedwerks-Ferrari 488 GT3 tijdens de in-lap van Luc Breukers op brute wijze in aanraking was gekomen. Een weinig voorkomende foute inschatting van broer Rik, op bijna dezelfde plek, in de laatste tien minuten van de race, betekende dat hij in het zicht van de finishvlag van de vierde naar de zesde plek terugzakte.

Red Camel was lang niet het enige GT3-team dat uit de strijd om de overwinning werd geduwd. Na te zijn gestart vanaf pole position en het grootste deel van het openingsuur aan de leiding te hebben gelegen, viel de ATLASBX MOTORSPORTS Ferrari 488 GT3 (#11, Steven Cho/ Jaesung Park/ Sekun Park/ Gyumin Kim/ Jongkyum Kim) terug naar de derde plaats na een langzame eerste pitstop, voordat ze helemaal uit de top 10 verdwenen door contact in de eerste chicane met de Fach Auto Tech Simracing-auto.

Creventic e-sports 12u Monza

Het E-Sport Team Black Falcon Mercedes-AMG GT3 (#4, Yelmer Buurman/ Dirk Müller/ Colin Caresani/ Tijmen van der Helm/ Phillip Ellis) en de Sorg Rennsport eSports GT3 Ferrari 488 GT3 (#48, Maximilian Peckel/ Niklas Schneider) leverden een geweldige strijd in de slotfase om de vijfde plek, die echter resulteerde in twee aanrijdingen. Beiden kwamen weg met slechts een geringe schade na contact in de chicane, maar het duo collideerde een paar ronden later opnieuw in de zeer snelle Curva Biassano. Het deed beide auto’s in de pits verdwijnen voor langdurige reparaties.

De Leipert eSports Real Yellow Mercedes-AMG GT3 (#10, Marc de Fulgencio/ Louis Prette/ Dan Wells) en de Fun-M Motorsport met SIMMSA Esports BMW Z4 GT3 (#69, Simon Klemund/ Fabian A Hackl/ Tim Brzeske/ Julian Reinhart/ Luca Trunk) waren de uiteindelijke winnaars ten opzichte van zowel Red Camel's, Black Falcon's, en Sorg Rennsport's strijd, en veroverden ze de vierde en vijfde plaats.

Een sterke race terug naar voren, was er voor de Team ABBA Racing Mercedes-AMG GT3 (#8, Tom Onslow-Cole/ Sam Neary/ Adam Christodoulou), die eindigde met een zuurverdiende zevende plaats, ondanks contact met de muur na een aanrijding met de auto van Reiter Engineering. Ironisch genoeg wist de Reiter Engineering-MercedesAMG GT3 (#78, Florian Appelleer/ Louis Nahser/ Jan Reif) dezelfde aanrijding ook te overleven en eindigde op de achtste plek, net achter de voormalige Hankook 24H SILVERSTONE-race winnaar.

Creventic e-sports 12u Monza

991
In de 991-klasse, MRS SIM RACING – het iRacing alter-ego van voormalig 24H SERIES-klassewinnaar MRS GT-Racing – zorgde voor een indrukwekkende 1-2 finish, met Jukka Honkavuori, Gosia Rdest en Niclas Laubisch in de #989 911-II Cup net voor Glenn van Parijs, Ruben Van Buel, Gregory Vranckx en Mathias Detige in de zusterauto, de #980 Porsche, die tien minuten van het einde nog net aan een grote crash wist te ontkomen bij het uitkomen van de Variante Ascari. De run van het Duitse team was zelfs zo sterk, dat ze in de Top 10-overall wisten te eindigen.

Creventic e-sports 12u Monza

"Dit was mijn allereerste SIM race-ervaring," verklaarde Gosia Rdest na afloop, "... en Jukka en Niclas hebben geweldig werk geleverd. Ik had het in het begin een beetje moeilijk omdat mijn stuurbekrachtiging niet meer goed werkte, en de Porsche is sowieso een lastige auto om te rijden! Maar het was een grote uitdaging en ik heb echt genoten van deze kans. Ik kijk nu al uit naar de volgende race!" Een sterk gereden race zorgde ervoor dat de NKPP Racing by Bas Koeten Racing (#991, Loek Hartog/ Boudewijn Kuster) ook het podium veiligstelde. De 24H SERIES-coureur ging er als een haas vandoor toen de groene vlag werd gezwaaid, maar verloor daarna toch weer veel tijd in de pits.

Creventic e-sports 12u Monza

GT4 en TCR
Bij het zwaaien van de zwart-wit geblokte vlag, kon DUWO by SimRC ook terugkijken op een sensationele ESPORTS 12H MONZA, waarbij het Luxemburgse team zich verzekerde van zowel de GT4 als de TCR-klasse overwinning. De Porsche Cayman GT4 CS (#476, Marcel Fassbender/ Tom Vallenthini/ Charlie Collins/ Mathias Schoger) had drie ronden voorsprong opgebouwd op zijn naaste rivaal toen de geblokte vlag werd gezwaaid, terwijl de zuster-auto, de Audi RS3 LMS (#176, Jürgen Frank/ Felix Luding/ Diogo C. Pinto), ondanks een aanrijding met de Autorama Motorsport by Wolf-Power, ook een gat van drie ronden had geslagen met de rest van het TCR-veld.

Creventic e-sports 12u Monza

"Het was verre van gemakkelijk!" verklaarde DUWO's Jürgen Frank. "Je moest vandaag echt overleven. Zelfs de start met alle klassen die op hetzelfde moment vertrokken, was erg moeilijk. Daarom moet ik het DUWO Racing team bedanken dat het ons mogelijk heeft gemaakt om hier te racen en voor het doen van zo'n geweldige job dit weekend."

"Het drukke verkeer was inderdaad moeilijk vandaag," zei Jürgen's teamgenoot Tom Vallenthini over het team TCR-resultaat. "Maar dat is ons heel goed gelukt en uiteindelijk was het een groot succes. We hadden wat schade na contact met een GT3 auto, maar de auto was aan het einde gelukkig nog erg stabiel."

Creventic e-sports 12u Monza

Verbazingwekkend was dat ook Leipert Motorsport een dubbele podiumplaats bij de ESPORTS 12H MONZA veroverde. De Leipert eSports Black Porsche Cayman GT4 CS (#410, Marc Röttgen/ Marian Hensel/ Steffen Meincke/ Ronny Kunack-Constabel) eindigde als derde in de GT4, terwijl de zusterauto van Leipert eSports Yellow RS3 LMS (#111, Sandro Petrozziell/ Tobias Pechstädt/ Christopher Maier/ Niclas Heide) tweede werd in de TCR-klasse.

Heli-ABK (#464, Maxim Van Den Hove/ Anthony Beeckman/ Renzo Uylenbroeck) eindigde als tweede in de GT4 om daarmee het podium van de categorie compleet te maken, terwijl Sorg Rennsport eSports TCR (#133, Moritz Peckel/ Marc Danisch) de Top 3 compleet maakte in de TCR.

Na een succesvolle ESPORTS 12H MONZA in samenwerking met NEO Endurance, richt CREVENTIC zich nu op de vierde jaarlijkse Hankook 24H PORTIMAO, die op 12-13-14 juni 2020 zal plaatsvinden in het Autódromo do Algarve in Portugal. Meer informatie over inschrijvingen en registratie vindt u op www.24hseries.com.

Uitslagen ESPORTS 12H Monza:

Creventic e-sports 12u Monza

Creventic e-sports 12u Monza

Creventic e-sports 12u Monza

Creventic e-sports 12u Monza

Creventic e-sports 12u Monza

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS