Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Topcircuits Supercar Challenge 2017: voor het eerst naar de Red Bull Ring + KALENDER

Uitgegeven door Peter Vader • 17 november 2016 16:32 • Print artikel

De Supercar Challenge kan met trots een uitdagende kalender voor 2017 presenteren, met zeven verschillende circuits keurig verdeeld vanaf de Paasraces in april tot aan de Finaleraces in oktober. Voor de eerste keer in de 16-jarige geschiedenis zal de Red Bull Ring-Project Spielberg aangedaan worden, een prachtig uitdagend Formule 1 circuit op een unieke locatie in Oostenrijk. Daarnaast zullen er weer races op Spa Francorchamps en Zolder verreden worden en zijn de Nürburgring en Brands Hatch weer aan de kalender toegevoegd.

Sport divisie

Kalender
1. 14-15-16 April Paasraces, Zandvoort
2. 12-13-14 Mei Red Bull Ring
3. 9-10-11 Juni Spa Euro Races, Spa Francorchamps
4. 14-15-16 Juli Superprix, Zolder
5. 4-5-6 Augustus GAMMA Racing Day, Assen
6. 8-9-10 September Brands Hatch
7. 29-30 Sept/1 Okt. Nürburgring
8. 20-21-22 Oktober Formido Finaleraces, Assen

Het format van de weekenden blijft ongewijzigd met veel track time, twee vrije trainingen van 40 minuten, een kwalificatie van minimaal 20 minuten en twee races over 60 minuten + 1 lap.

Ward Sluys BMW GTB-divisie

De GTB-divisie wordt de nieuwe hoofdklasse, een uitbreiding van de Sportklassen. In overleg met teams en rijders zijn er een behoorlijk aantal ingrijpende wijzigingen in het sportieve en technische reglement doorgevoerd, zodat deze beter aansluiten op de wensen en mogelijkheden. Voornaamste aanpassing is de nieuwe indeling van de divisies, de SuperGT is komen te vervallen en de hoofdrol wordt ingeruimd voor de Cup GT’s zoals de Porsches 997 en 991 en de BMW M4 Silhouettes in de nieuwe GT divisie. Daaronder komen drie divisies voor de toerwagens, Supersport 1 & 2 en Sport. De doelstelling is om de instap voor nieuwe deelnemers in de Sport divisie makkelijker te maken, waarvoor soms de drempel in het verleden te hoog was. Hiervoor zijn de 'Gewicht-PK'verhoudingen, op basis waarvan de divisies zijn ingedeeld, aangepast. Hierdoor sluiten ze optimaal aan bij het type raceauto's. Bovendien wordt de technische commissie uitgebreid om de naleving van de BOP (Balance of Performance) nog beter te controleren.

Porsches

Nieuwe indeling gewicht-PK
GT Divisie : minimaal 3.4 Kilo per PK
Supersport 1 : minimaal 4.1 Kilo per PK, maximaal 6 cilinders
Supersport 2 : minimaal 4.8 Kilo per PK
Sport : minimaal 5.6 Kilo per PK maximaal 4 cilinders
/2.500 cc

Basis berekening: leeg gewicht inclusief rijder, en motorvermogen gemeten aan de wielen.

BMW 135i Dost

Ook is de huidige handicap regeling voor 2017 aangepast, waarbij het maximaal te behalen resultaat seconden is vastgesteld op 30 seconden. De puntentelling is aangepast aan de F1 standaard waardoor een overwinning hoger wordt gewaardeerd. Op basis van de voorlopige inschrijvingen lijkt deze opzet geslaagd. We zien een terugkeer van veel rijders die de afgelopen jaren noodgedwongen het stuurwiel aan de wilgen hebben moeten hangen, maar ook aanvragen van nieuwe rijders die aan het programma willen deelnemen in de Supersport 2 en Sport divisie. Voor deze twee divisies is er, in samenwerking met een nieuwe klassesponsor, een aantrekkelijke korting op het normale inschrijfgeld te behalen.

Nigel Melker Ligier LMP3

De nieuwe GT en Prototype Challenge
De huidige Superlights Challenge, een Benelux serie, zal worden aangepast in de GT & Prototype Challenge en onderdak bieden aan een groeiend startveld met Sportscars zoals de nieuwe generatie LMP3’s , de huidige CN proto’s, de kleinere Radicals en Praga’s en de Super GT’s uit de Supercar Challenge. Vooral vanuit de hoek van LMP3 fabrikanten, teams en eigenaren is er veel interesse. De populariteit van dit type raceauto groeit snel vanwege de rijeigenschappen en de redelijke 'running costs'. De auto's zijn zeer geschikt voor de lange endurance wedstrijden, maar ook voor het format dat de Supercar Challenge wil bieden: twee races van zestig minuten. Verder is het programma aangepast naar zes evenementen op de circuits van Zandvoort, Zolder, twee evenementen op Assen en twee maal op Spa Francorchamps, een circuit wat zich uitermate leent voor de hoge snelheden.

Voorlopige Kalender 2017
1. 20 - 21 Mei Zandvoort (tbc)
2. 9-10-11 Juni Spa Euro Races Spa
Francorchamps*
3. 14-15-16 July Superprix Zolder*
4. 4-5-6 August GAMMA Racing Day Assen*
5. 6-7-8 Oktober Racing Festival Spa
Francorchamps
6. 20-21-22 Oktober Finaleraces Assen*

* samen met Supercar Challenge

Girls

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS