Karting • Chrono

Unieke trilogie voor Dani van Ruiten in NK: nu ook kampioen bij Junioren; wéér ticket voor Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 september 2019 20:08 • Print artikel

EINDHOVEN – Talent verloochent zich niet, zeker niet in het geval van Dani van Ruiten. De dertienjarige karter uit Tegelen voltooide zondag in Eindhoven een unieke trilogie in de geschiedenis van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Hij werd in drie opeenvolgende jaren kampioen in een steeds hogere klasse. Na de Micromax-titel in 2017 en de Minimax-titel in 2018 won de rijder uit het topteam van RR Racing zondag de titel in de Junioren-klasse. Het betekende bovendien dat hij voor het derde jaar op rij mag deelnemen aan de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders.

Dani van Ruiten

“Het is echt een superseizoen geweest”, sprak een dolblije Dani na afloop van de huldiging op circuit De Landsard. “Het is pas mijn eerste seizoen bij de Junioren en ik ben nu al kampioen.” Hij werd bovendien kampioen in stijl door ook de laatste ronde van het NK te winnen. Daarmee boekte hij als rookie zijn derde overwinning in zes NK-ronden.

Gevraagd naar de reden van zijn ongekende succesreeks wees het supertalent in eerste instantie naar zijn team RR Racing van Ramon Rietveld. “Het is gewoon een heel goed team. Ik krijg er heel goede spullen, een topmotor van onze tuner John van Capel van Red Engines en topbegeleiding”, zei hij. “Vanaf minuut één gingen we dit seizoen hard.” Om er daarna enigszins verlegen aan toe te voegen: “En het komt ook wel door mezelf natuurlijk.”

Daarmee zei hij impliciet dat hij dit seizoen goed gereden heeft. Wel, wat heet. Zijn zegereeks doet denken aan die van Max Verstappen in het Belgisch kampioenschap in zijn dagen als karter. Hoewel het wat zijn leeftijd betreft helemaal geen schande zou zijn geweest als Dani het afgelopen seizoen als leerjaar zou hebben beschouwd, viel zijn talent simpelweg niet in te tomen. Dat ondanks de snellere karts en ondanks de (veel) sterkere competitie dan die hij vorig jaar nog in de Minimax-klasse gewend was. Hij had er vooral van genoten. “Ik vind de Junioren een veel leukere klasse. Omdat het sneller gaat en omdat de kart meer grip heeft.”

De laatste ronde van het kampioenschap zorgde zondag nog wel even voor flinke consternatie bij Dani en zijn familie. In de slotfase van de prefinale werd de snelheidsduivel uit Limburg, die in de kwalificatie de poleposition had gepakt, van de baan gekegeld. Daardoor raakte hij uiteraard zijn leidende positie kwijt en als gevolg daarvan kwam hij even later als vijfde over de finish. Gelukkig bleek dat voor hem geen belemmering om in de finale nog maar eens te tonen wie dit seizoen de beste is bij de Junioren.

Dani van Ruiten

Gestart vanaf de vijfde plaats reed hij zijn laatste race van het NK alsof zijn leven ervan afhing. In een ommezien had hij de koppositie veroverd en deze keer ging er niks fout. Hij denderde overtuigend als eerste voorbij de finishvlag en daarmee wist hij het dan eindelijk zeker: Nederlands kampioen, voor de derde keer op rij! Welke titel de mooiste is? Hij antwoordde resoluut. “Deze. Dit is de meest competitieve klasse van het NK waarin ik tot nu toe heb gereden. Die dan als rookie meteen winnen, is wel speciaal.”

Het leverde hem opnieuw een ticket op voor deelname aan de Grand Finals. Zijn derde ticket op rij welteverstaan. Dit jaar wordt het WK gehouden op het circuit van Sarno in Italië. Van 19 tot en met 26 oktober mag hij opnieuw bewijzen dat hij bij de absolute wereldtop hoort; tijdens de Grand Finals van vorig jaar werd hij in Brazilië tweede in de Minimax-klasse. Dit jaar hoopt hij bij de Junioren nog een plekje hoger te eindigen. Dani: “Er doen 72 Junioren-rijders mee, maar ik wil van iedereen kunnen winnen.”

De baan kent hij nog niet. “Wel heb ik al veel filmpjes van de baan gezien. Het is een mooi circuit, hij is best breed en volgens mij ook best snel. Ik denk dat hij me wel ligt!”

Dani van Ruiten bedankt het hele team van RR racing, zijn monteur, zijn familie en zijn sponsoren:
- RR racing
- Red racing engines
- Mir raceline Nederland
- Orange motorsport
- Rick Wijnhoven bouwservice
- Ewalds bouwservice
- Blessed kapsalon
- Lov'it Fashion label
- Stay chic mode
- Sjors Burm stucadoorswerken
- Frank Burm administratie
- Maximum groep beveiliging
- V&B dames- en kindermode
- Euro indoorkarting Swalmen
- Vag Techniek

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS