Karting • Chrono

Twee honden vechten om een been, Justin Polman gaat ermee heen! "Leuk weer terug te zijn bij het NK"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2019 17:44 • Print artikel

GENK – Twee honden vechten om één been en de derde gaat ermee heen. Dat spreekwoord was zondag in Genk van toepassing op karter Justin Polman. De veertienjarige rijder uit Vijfhuizen won de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Junioren-klasse nadat twee rijders voor hem een tijdstraf hadden gekregen wegens een ingeklikte bumper. En dus was het een grijnzende Justin die zijn verhaal deed.

Justin Polman trophy podium

“Ik had eerlijk gezegd niet het gevoel dat ik had kunnen winnen, wel het podium. Dat het me dan toch is gelukt, is wel heel lekker. Het is een goed begin van het seizoen.” Dat hij snel was, had de meervoudig Nederlands kampioen al laten zien door in de finale een tijd op kop te rijden. “Ik wilde die eerste plek natuurlijk vasthouden, maar het ging niet. Ik was met mijn banden in het natte gedeelte van de baan terechtgekomen en het duurde daardoor een aantal ronden voordat mijn banden weer op temperatuur waren.”

Het was een enerverende, superspannende finale geweest waarin vier rijders hard vochten in het grootste deelnemersveld bij de Junioren sinds jaren. Dik veertig rijders hadden zich ingeschreven. Ook de toppers waren present en dat culmineerde in een zeer boeiende strijd. Eén van de smaakmakers was Justin die opnieuw liet zien waarom hij als groot talent te boek staat. Met intelligent racen en knappe inhaalacties kwam hij tijdens de finale zelfs even aan kop te liggen. Later moest de rijder van topteam SP Tuning die helaas afstaan, maar toen na de finish de rookwolken eindelijk waren opgestegen, was het toch Justin die P1 achter zijn naam had.

Voor Justin betekent zijn deelname bij de Junioren zijn terugkeer in het NK sinds 2015. Dat was destijds nog in de Micromax-klasse. Daarna reed hij drie jaar in buitenlandse competities zoals in België en Italië. Hij won de nodige titels, nu hoopt hij ook het NK op zijn naam te schrijven. Hij was blij weer in het NK te racen. “Ik vind het echt leuk terug in Nederland te zijn. Dan kan ik weer mijn vrienden zien. En het niveau is hoog. Dat zag je dit weekend ook bij de Junioren.”

Justin Polman trophy podium

Justin rijdt sinds eind vorig seizoen op een Kart Republic-chassis, een opkomend merk dat zich zeer beloftevol toont. De snelle Noord-Hollander is zeer te spreken over zijn nieuwe materiaal. “Ik merk het aan het sturen en de wegligging. Het gevoel met de kart is gewoon beter. We zagen bij SP Tuning dat iedereen in Italië er goed mee reed. Op een gegeven moment waren we overtuigd van de kwaliteit van het materiaal en zijn we op Kart Republic gaan rijden.”

Behalve het NK rijdt Justin dit jaar ook het Europees kampioenschap. Hoewel hij voor het NK duidelijk is over zijn ambitie – het kampioenschap dus –, weet hij nog niet precies wat hij van het EK kan verwachten. Hij waagde zich dan ook niet aan een uitspraak over een hopelijke eindklassering. “Ik moet even afwachten hoe het daar gaat. Maar dit is in ieder geval een lekker begin van het seizoen. Het zou mooi zijn als het in net EK ook lukt!”

Justin Polman wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Ropol.com.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS