Karting • Chrono

Taormina Racing: opleidingsteam met topfaciliteiten in het NK karten: "Heb het hier heel erg naar mijn zin"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 juli 2019 00:47 • Print artikel

KERPEN – Opvallend met hun fraaie grijs-oranje racepakken is Taormina Racing inmiddels alweer een paar jaar een bekende verschijning in de paddock van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Tijdens de vierde ronde van de titelstrijd in Kerpen toonden de talenten van het team opnieuw aan bij de snelsten in het kampioenschap te horen. Bovendien sleepte de equipe een podium weg uit Kerpen.

Taormina Racing RX680 Bira van Haver Ralph Winkel en Roderick Pikker

Roderick Pikker rijdt al sinds het begin voor het team. Hij toonde tijdens de finale met een snelste rondetijd dat hij bij de snelsten van het veld hoort in de Rotax Max Senioren-klasse. Helaas had de dertienjarige snelheidsduivel uit Den Haag een uitvalbeurt in de prefinale gehad en moest hij daarna achteraan beginnen in de finale. Vervolgens snelde hij naar de zestiende plaats.

Wat dat betreft was het weekeinde op de baan waar Formule 1-grootheden als Michael Schumacher en Sebastian Vettel ooit het racen leerden teleurstellend verlopen. Aan het team had het niet gelegen, wist Roderick. “Ik heb er altijd een supermotor van Bouvin Power. Met de hulp van Rick Der Kinderen bekijk ik veel data en daar heb je veel aan. Dan kun je precies zien waar je later moet remmen of eerder op het gas moet. Wel heb ik gemerkt dat ik mijn conditie weer moet opbouwen. Ik heb een tijdje niet gereden en dat ik kon ik goed merken. Mijn rondetijden hadden daardoor beter gekund.”

Zijn teamgenoot Ralph Winkel had een heel wat beter weekeinde. Hij snelde in dezelfde klasse als Roderick naar de overwinning in de prefinale. In de finale werd hij knap tweede. De vijftienjarige rijder uit Heinenoord was logischerwijs blij met zijn optreden op de Duitse piste. “Het was pas mijn eerste race bij de Senioren in het NK. Dit had ik echt niet verwacht. In het BMC-kampioenschap was ik op deze baan twee weken geleden ook al heel snel bij de Senioren. Toen ben ik ook in de top drie geëindigd. Daar deden toen dezelfde toprijders mee als nu, dus ik wist dat ik er qua snelheid vooraan bij moest zitten.”

Ralph is nog nieuw bij het team. Hij voegde zich bij Taormina Racing tijdens de tweede ronde van het NK op het circuit van Berghem. Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden bij de equipe. “We hebben veel lol, ik heb het hier heel erg naar mijn zin. De spullen zijn top en de motoren zijn echt heel goed. Ik heb hier alles wat ik nodig heb om top te kunnen presteren. Ik hoop dit seizoen dan ook nog vaker een podiumplaats te kunnen scoren.”

Taormina Racing RX680 Bira van Haver Ralph Winkel en Roderick Pikker

Rodericks en Ralphs teamgenoot Bira van Haver was redelijk te spreken over zijn rijden in de Junioren-klasse. De veertienjarige rijder uit Nieuw-Vennep werd twaalfde in de finale. Toegegeven, dat was niet helemaal wat hij ervan verwacht had, maar na zijn teleurstellende prefinale, waarin hij door pech als 22ste was geëindigd, had hij zich in de finale knap naar voren weten te werken. Hij bewees daarmee zijn rijderstalent alsook de snelheid van het chassis en de motoren van het team.

“Voor de finale hadden we iets aan de kart veranderd zodat de kart ‘onderin’ wat beter liep en dat werkte”, blikte hij terug. Bira’s opmars stokte uiteindelijk dus op de twaalfde plaats, al had de snelle Noord-Hollander het gevoel dat er nog meer in had gezeten. “Ik zat vast achter een paar jongens die aan het verdedigen waren. Ik heb toen nog een goede strijd gehad met Dante Rappange. Jammer dat het me niet gelukt is voorbij te komen aan het groepje, want er zat echt veel meer in.”

Tijdens de volgende ronde van het NK moet het goed komen, dacht hij. “Ik heb hier goede spullen en alles in het team is goed geregeld. Ook heb ik veel geleerd sinds ik hier ben komen rijden. Ik ben met grote stappen vooruitgegaan. Dus daar ligt het niet aan. Ik zit hier goed!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS