Karting • Chrono

Talent Teun Schmidt racet pas net en staat nu al op het podium bij NK Mini-Max! "Ik kon goed bij ze aanhaken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 juli 2018 17:44 • Print artikel

SPA - Hij is bezig aan zijn eerste seizoen als wedstrijdkarter en sinds afgelopen NK heeft Teun Schmidt zijn eerste podiumplaats al binnen. De elfjarige rijder uit Vriezenveen werd tijdens de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max derde in de finale van de Minimax-klasse. Een razendknap resultaat voor iemand die vorig jaar voor het eerst in een kart stapte. Maar ook in de racerij geldt: wat goed is, komt snel naar voren.

Teun Schmidt op weg naar podium

Een echt grote verrassing was die podiumplaats trouwens nu ook weer niet. Toegegeven, Teun had niet echt verwacht dat hij in Spa bij de beste drie zou eindigen, maar het feit dat hij in Eindhoven tijdens de derde ronde van het NK al eens als vierde was geëindigd, zei wel iets over zijn potentie. “Ik vond het heel erg leuk om op het podium te staan”, zei de jonge Overijsselaar enthousiast. “Ik heb wel goed gereden. De broertjes Gerhards waren helaas net te snel. Ik probeerde in de finale nog wel dichterbij te komen, maar dat lukte niet. Wel kon ik goed bij ze aanhaken.”

En zo had Teun dus ineens een mooie beker in zijn knuisten. En dat allemaal omdat tijdens een familiefeest in Nijverdal zijn vader hem voorstelde eens te karten op de baan die in hetzelfde complex lag. “Een paar weken later kwam hij naar me toe dat hij weer wilde karten”, aldus vader Jurgen. “Op een gegeven moment koop je een kart en dan begint het. Ik heb zelf autosport gedaan, dus het was bijna vanzelfsprekend dat Teun zou gaan karten. Maar hij moest het wel zelf leuk gaan vinden, want het kost heel veel tijd en energie.”

Teun begon lessen te nemen op de kartbaan van Eefde, totdat eind vorig jaar werd besloten dit jaar proberen wedstrijden te rijden. De jonge karter vond onderdak bij het topteam OW Karting en al tijdens de Winter Cup-wedstrijden liet hij zien talent te hebben. Hij werd toen al vijfde in een race. “Daar was ik wel verbaasd over”, zei Teun. “Ik had het niet verwacht.”

Wat hij zo leuk vindt aan het karten vindt hij geen moeilijke vraag. “De adrenaline. En dat je hard over het rechte stuk gaat. Bochten rijden is ook leuk en je hebt er veel conditie voor nodig.” Zijn favoriete coureur? Max Verstappen. “Omdat Max heel goed is. Hij is niet bang, durft laat te remmen, heeft niet de snelste auto en rijdt toch in de top drie. Ik wil later ook de autosport in. Dat is mijn droom.”

podium Teun Schmidt

Voor nu richt hij zich uiteraard op dit seizoen. Zijn ambitie is een plaats in de top tien in de eindstand te halen. “Ik sta er al in, dus dat gaat goed.” Tijdens de volgende race van het Nederlands Kampioenschap, dat nog drie ronden duurt, kan hij opnieuw bewijzen dat hij een talent is. Op de baan van Berghem hoopt hij opnieuw een podiumplaats te pakken. Vooral ook omdat hij het Brabantse circuit heel goed kent. “Ik heb er veel op gereden. Het is een leuke baan. Ik ga sowieso weer proberen weer een podiumplaats te halen. Zeker weten!”

Teun Schmidt bedankt JvD tuning voor de motoren. Hij wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Nutec, Autobedrijf Schmidt, JS Autosport en Weitzelpoort Brandstoffencentrum.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS