Karting • Chrono

Sterke prestaties Robert de Haan in Zweden en Duitsland: "Veel harder knokken voor je plek"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juni 2018 09:18 • Print artikel

KERPEN - In de intense strijd die het Nederlands kampioenschap bij de Rotax Max Junioren is, bewees Robert de Haan afgelopen weekeinde zelfs als rookie bij de besten van het veld te horen. De elfjarige rijder uit Eerbeek werd zondag in Kerpen eerste in de prefinale en tweede in de finale. Dat betekende veel punten voor het kampioenschap en opnieuw een mooie beker voor zijn toch al uitpuilende prijzenkast.

Robert de Haan bekers verzamelen

“Ik ben heel blij. Ik had nog meer zelfvertrouwen dan normaal en dat heeft zich uitbetaald”, zei Robert na afloop. “In de trainingen ging het al lekker. We hadden meteen een goede snelheid te pakken met de CRG.”

Dat zelfvertrouwen had hij mede opgedaan door zijn prestaties in het Zweedse Kristianstad. Daar was hij tijdens het Europees kampioenschap naar een knappe zesde plaats gedenderd in de tweede finale. “Tijdens de trainingen zaten we er steeds erg goed bij. Hoewel we niet getraind hadden op Kristianstad, wisten we de vrijdag af te sluiten met de snelste tijd. Alleen jammer dat de eerste finale niet lekker ging. Toen lag de kart niet echt lekker op de baan. Ik zat de hele tijd in het verkeer en werd achtste.”

De finale had zeker goed kunnen zijn voor een podiumplaats, maar door een vechtend groepje achter de kopgroep verloren we de aansluiting met de zesde plek als resultaat. Maar ik was opnieuw de snelste rookie en één van jongste deelnemers. Met name zijn snelheid was een indicatie dat hij in een uitstekende vorm verkeerde.

Die etaleerde hij in Kerpen op overtuigende wijze tijdens de vierde ronde van het NK. “Vanaf zaterdag begon het echt goed te gaan. Ik kreeg steeds meer zelfvertrouwen.” Dat heeft Robert in de Junioren-klasse, waarin hij dit seizoen debuteerde, ook volop nodig, want de competitie is er hevig, heeft hij gemerkt. “Er is meer competitie dan in de Minimax-klasse waarin ik vorig jaar uitkwam. Je moet bij de Junioren veel harder knokken voor je plek. Dat vind ik leuker en ik leer er veel meer.”

Robert de Haan juichend met benen in de lucht

In de kwalificatie liet hij al zien dat hij de juiste snelheid te pakken had. Daarin snelde Robert naar de derde tijd en dat betekende de derde startplaats voor de prefinale. Tijdens de start was het echter hectisch waardoor hij terugzakte naar de achtste plaats. “Vanaf acht ben ik in de eerste ronde naar de vierde plaats gereden. Daarna lag ik al gauw op P2. Toen heb ik het gat van 1,5 seconde naar koploper Mike van Vugt kunnen dichtrijden en heb ik gewonnen.”

Dat smaakte uiteraard naar meer en Robert wilde uiteraard ook de winst in de finale. “Maar ik kreeg heel veel druk van de rijders achter me. Ik moest een paar keer goed verdedigen”, blikte hij terug. “Mike en Bira kwamen tegelijk langs me te rijden. De ronde erna pakte ik Bira terug, maar kreeg ik te maken met druk van Colin Caresani. Toen heb ik een ronde moeten verdedigen en verloor ik de aansluiting bij Mike.”

Zo finishte Robert als tweede en hoewel hij natuurlijk veel liever gewonnen had, had hij vrede met die tweede plaats. “Ik heb veel punten voor het kampioenschap gepakt. Daar ben ik tevreden mee. Ik heb veel geleerd en een goed weekend gehad!”

Robert dankt zijn succes met name aan CRG, Dennis Tijs en Dennis de Bruijn voor begeleiding en motoren.

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door: Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Repay Payroll/HRM, Start Automagazine, Nedlite, Rally Adventure Store, Eurol Lubricants, Mira Benelux BV, Winning IT, Eurol Lubricants, RHB adviesbureau en Debsports (Debby Hanssen).

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS