Karting • Chrono

Sterk debuut karter Sjors Peters in Minimax-klasse: "Ik ben heel erg blij dat ik ben overgestapt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juni 2018 01:14 • Print artikel

KERPEN - Vanwege zijn lengte en gewicht stapte karter Sjors Peters afgelopen weekeinde min of meer noodgedwongen over naar de Minimax-klasse. Dat deed hij met verve. De elfjarige inwoner van Den Dolder reed in de finale van de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max naar een verdienstelijke top tien. Knap voor iemand die voor het raceweekeinde op het circuit van Kerpen in Duitsland nog nauwelijks in een Minimax-kart had gereden.

Sjors Peters op de baan waar Michael Schumacher het karten leerde

“Het is goed gegaan. Ik vond het heel leuk. Mooi dat ik in Kerpen voor het eerst in een Minimax een race reed, want ik vind het een mooie en leuke baan. En mijn vrienden rijden ook in de Minimax, dus dat maakte het racen ook leuker.”

Tot en met de derde ronde va het Nederlands kampioenschap reed Sjors in de Micromax-categorie. Maar de jonge Utrechter maakte dit jaar een dusdanige groeispurt mee dat hij te lang en daardoor te zwaar werd. Het belemmerde hem in zijn prestaties en daarom besloot hij in overleg met zijn ouders in Kerpen te debuteren in de Minimax-klasse.

Hij had ervan genoten. “In een Minimax-kart zijn de bochten leuker om te rijden omdat het sneller gaat. Het is daardoor een grotere uitdaging. En voor mij is het vanwege mijn lengte en gewicht ook wel eerlijker om in deze klasse te rijden.”

Vorige week woensdag zat hij voor het eerst in de kart. “Ik dacht: dit is het. Dit is mijn klasse. Ik ben heel erg blij dat ik ben overgestapt.”

Hoewel de overstap naar een hogere klasse doorgaans enige aanpassing vergt, had Sjors al snel het goede gevoel te pakken in de Minimax. “Ik hoefde helemaal niet lang te wennen. Ik denk een kwartiertje, daarna voelde het goed. In de trainingen reed ik al gauw tijden in de top zeven. Daar was ik wel tevreden mee.”

Danny Kroes grid girl en Sjors Peters

Maar trainingen zijn natuurlijk wat anders dan races rijden. De prefinale was voor hem het moment van de waarheid. Sjors was van de achttiende plaats gestart en rukte uiteindelijk op naar de veertiende plaats. Vier man ingehaald en zich in het middenveld gevestigd, een bemoedigend resultaat voor een rijder die amper een paar uur in een kart van een nieuwe klasse heeft gezeten. Dat het nog een stuk beter kon, bewees Sjors in de finale. Daarin startte hij vanaf de veertiende plaats en rukte hij uiteindelijk op naar de tiende plaats. Opnieuw vier man ingehaald en, belangrijker nog, tijdens zijn eerste finale meteen een plaats in de top tien. “Ik ben tevreden met mijn resultaten”, zei Sjors. “Allebei de races zijn goed gegaan. Ik had niet het gevoel dat ik niet genoeg kracht had voor deze grotere kart, dus dat is mooi.”

De sympathieke rijder blijft de rest van het seizoen in de Minimax-klasse rijden. Op basis van zijn eerste raceweekeinde verwacht Sjors dit seizoen nog wel een paar plaatsen verder naar voren te kunnen eindigen. “Ik hoop dit jaar nog een keer in de top vijf te kunnen eindigen. Dat zou heel mooi zijn!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS