Karting • Chrono

Soms zit het mee, soms zit het tegen, maar Christiaan de Kleijn leert knokken in Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 maart 2019 18:12 • Print artikel

GENK – Nee, gemakkelijk was het weekeinde op het circuit van Genk niet voor Christiaan de Kleijn. De veertienjarige rijder uit Bosch en Duin kreeg tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max de nodige tegenslag te verwerken in de Junioren-klasse. Het positieve nieuws was dat het hem mentaal weer een beetje sterker heeft gemaakt.

Christiaan de Kleijn actie Genk

Het was een wereld van verschil. Tijdens de Wintercup-races van Chrono Karting was Christiaan steevast voorin te vinden en sloot hij het kampioenschap erg knap af als vice-kampioen. Maar nu tijdens de eerste ronde van het NK van Chrono Karting moest Christiaan zich uiteindelijk tevredenstellen met de 28ste plaats vanwege een akkefietje met een andere rijder in de slotfase van de race. Hij lag op dat moment op de dertiende plaats toen hij over de kerbs en over het gras moest om een aanrijding te voorkomen. Dat uitstapje leverde hem vuile banden op waardoor het een tijd duurde voordat die weer schoon waren en hij weer op tempo raakte.

Het paste in een weekeinde waarin Christiaan veel pech had. Dat begon al in de vrije trainingen. Tijdens de eerste sessie ging de koppeling van zijn kart kapot om vervolgens de tweede sessie vroegtijdig te beëindigen met een lege band vanwege een lek ventiel. Gelukkig kon de snelle Utrechter in de sessies daarna wel vol het gas erop houden. Toen bleek dat het met zijn snelheid wel snor zat. Christiaan reed tijden in de top tien en liet zo in een heel competitief veld van dik veertig rijders zien dat hij in zijn debuutseizoen in de klasse al bij de snelste rijders hoort.

Zijn vader Martin had het goedkeurend aangezien. “Het was een behoorlijk competitief deelnemersveld. Alle toppers waren er en Christiaan liet goede dingen zien. Al was het in zo’n groot veld wel moeilijk om goed uit de verf te komen”, zei De Kleijn senior. Maar het feit dat zijn snelheid zo goed was, bood zaterdag perspectief voor de kwalificatie. Helaas bleek dat de pech nog niet voorbij was. Bij het oprijden van de baan begon zijn motor te sputteren en na vier bochten was Christiaan genoodzaakt zijn kart, zonder überhaupt een tijd te hebben kunnen neerzetten, te parkeren met een vet geslagen bougie. Daardoor moest hij in beide heatraces achteraan beginnen.

Christiaan de Kleijn

“Dan weet je dat je achter de feiten aan loopt”, zei vader Martin. “Maar zondag reed hij ’s ochtends in de vrije training de zesde tijd. Hij zat er echt goed vooraan bij.” Dat resulteerde tijdens de eerste prefinalerace (die als kwalificatie diende voor de finale) in een knappe vijftiende plaats, gezien het feit dat hij achteraan had moeten starten. “Hij heeft echt fel naar voren kunnen rijden zonder een ingeklikte bumper (die een rijder op drie seconden tijdstraf komt te staan) op te lopen.” In de tweede prefinalerace herhaalde hij die prestatie en zo plaatste hij zich als achttiende rechtstreeks voor de finale.

Die verliep in eerste instantie zeker niet slecht. Christiaan werkte zich op naar de dertiende plaats waarna hij met twee andere rijders wegreed van de groep achter hen. Totdat hij in de slotfase over de kerb en vervolgens het gras werd gedwongen en hij zich uiteindelijk tevreden moest stellen met de 28ste plaats. Een teleurstelling natuurlijk, maar vader Martin had lichtpuntjes gezien. “Hij had sowieso in de top vijftien kunnen eindigen. Het zat er nu niet in helaas, maar het is niet anders. De volgende keer gaat het vast beter.” Bovendien had hij flink wat mentale hardheid opgedaan en die komt in de zeer competitieve Junioren-klasse sowieso goed van pas.

Christiaan de Kleijn wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyre Center Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM-SP.nl
Nefkens Verzekeringen Utrecht
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS