Karting • Chrono

Sjors Peters vindt aansluiting bij top tien in nieuwe klasse: "Het gaat sneller en het is zwaarder"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 april 2019 02:15 • Print artikel

BERGHEM – Eén plaatsje slechts scheidde hem in Berghem van de top tien tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Karter Sjors Peters uit Den Dolder moest tijdens de finale van de zeer sterk bezette Junioren-klasse dus genoegen nemen met de elfde plaats. Maar in de wetenschap dat hij dit seizoen in een voor hem nieuwe categorie uitkomt, was het een resultaat waarmee hij tevreden kon zijn. Het was tevens het bewijs dat zijn overstap naar het topteam RR Racing zijn vruchten afwerpt.

Sjors Peters

“Ik ben er blij mee”, zei Sjors (12) met een brede lach op zijn gezicht. “Dit voelt goed, zeker. Ik had het wel even nodig.” Want als karter racet hij uiteraard om goede resultaten te behalen. Dat hij in amper een jaar tijd twee categorieën hoger is gaan rijden, maakte het er voor hem niet gemakkelijker op. Maar hij had geen keus.

Door zijn lengte (hij is nu al 1.74 meter), was hij al snel te groot en te zwaar voor de Micromax- en de Minimax-klasse. “Ik ben er nu wel achter dat de Junioren-kart op dit moment de beste kart voor me is. Dit is heel anders rijden dan in de Minimax-klasse. Er wordt veel meer geduwd, echt niet normaal. Daar moest ik in het begin wel even aan wennen, maar ik kan er nu beter mee omgaan. Het is ook veel leuker. De races zijn spannender, er is een grotere groep rijders, het gaat sneller en het is zwaarder. En je moet goed nadenken bij wat je doet.”

Dat leidde in de prefinale tot de 24ste plaats en in de finale dus tot een heel wat meer tevredenstemmende elfde plaats. Dat hij zoveel sterker was in de finale, had Sjors niet eens zozeer verbaasd. “Ik heb dat altijd wel, dat ik in de tweede race sterker rijd. Waarom dat is, weet ik echt niet. Misschien moest ik er nog even inkomen. Dit is ook nog een vrij nieuwe klasse voor me.”

Sjors Peters

Net twaalf jaar oud zal het niet verbazen dat hij één van de jongste rijders bij de Junioren is. Het betekent tegelijkertijd dat hij nog veel te leren heeft. Zeker ook omdat er jongens meerijden die al twee of drie jaar ervaring hebben in deze klasse. Bij RR Racing voelt Sjors zich op zijn plek. Hij heeft daar een topsportomgeving gevonden waar hij van een sterke teamgenoot als Dani van Ruiten, die ook bij de Junioren rijdt, veel kan leren. “We gaan heel vaak samen rijden. In Genk en hier. Ik voel me op mijn gemak in het team. Het gaat er relaxed aan toe, er wordt niet te veel druk op je gelegd en ze hebben alles heel goed voor elkaar.”

Om zoveel mogelijk waardevolle ervaring op te doen rijdt Sjors dit jaar behalve het Nederlands kampioenschap ook het Belgische BMC-kampioenschap. “En misschien gaan we nog een BNL- en een EK-race rijden”, zei de snelle Utrechter. “Dit jaar is nog een leerjaar. Ik wil gewoon zoveel mogelijk ervaring opdoen. En dan zien we wel hoe ik er aan het eind van het seizoen voorsta.”

Sjors Peters wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Peters Equipment, Hoffland Metaalhandel en BS Forklifts.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS