Karting • Chrono

Sjors Peters gaat steeds beter na overstap naar MiniMax en knokt zich in de top tien

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2018 14:35 • Print artikel

SPA - Na zijn verdienstelijke vuurdoop in de Minimax-klasse van een paar weken geleden ontpopte karter Sjors Peters zich afgelopen weekeinde tot een stabiele toptienrijder. De elfjarige inwoner van Den Dolder reed op het circuit van Spa-Francorchamps keurig naar de negende plaats in de finale van de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max en wist dat er veel meer in had gezeten.

Sjors Peters Spa

“Ik vond het zeker een leuk weekend, maar dat ik in de prefinale en finale van de baan ben gereden was wel minder”, vatte Sjors zijn verblijf samen op en rond de fameuze piste in de Belgische Ardennen. "Het was pas mijn tweede raceweekend in de Minimax-klasse. Er is veel verschil tussen Micromax en Minimax. Hier wordt veel ruiger gereden. Nu weet ik dat en ik zal mijn rijstijl aanpassen en net als de anderen gaan rijden."

De jongeling uit de provincie Utrecht had het hele weekeinde al bewezen dat hij snel was. Ware het niet dat hij dankzij andere rijders naast de baan was geëindigd, was hij waarschijnlijk een stuk verder naar voren gefinisht in de finale. “Er zat iemand in mijn slipstream op het rechts stuk”, resumeerde Sjors de finale. “Hij ging langs me rijden en duwde me daarbij van de baan. Ik probeerde meteen terug op de baan te komen, maar dat lukte niet goed. Daarna stuurde de kart niet meer goed. Mijn linkervoorband had geen grip meer, slipte de hele tijd. Ik heb het daarna zo goed mogelijk proberen vol te houden. Dat was best lastig, maar het is me gelukt te finishen.”

Zijn doorzettingsvermogen en wilskracht leverden hem uiteindelijk een keurige negende plaats op. Een plaats in de top tien dus. Gezien het feit dat het pas zijn tweede race in de Minimax-klasse was, gezien het akkefietje met een andere rijden en gezien de problemen die hij aan zijn kart had, was dat bepaald een keurig resultaat. Tegelijkertijd wist Sjors dat er dus ook meer in had gezeten.

Misschien zelfs wel veel meer, want zijn uitgangspositie in de finale was niet optimaal. Hij moest als elfde starten omdat hij in de prefinale op die positie was geëindigd. “Nee, de prefinale ging niet zoals ik wilde”, zei Sjors, die zich eerder op de dag als tiende had gekwalificeerd. “Na de start verloor ik twee plekken. Op een gegeven moment kwam er een rode vlag en was ik twaalfde tijdens de herstart.”

Daarbij was er meteen een grote crash en Sjors zat er helaas ook bij. “Het was een grote chaos. Ik ben van de negentiende plaats terug gereden richting de toptien. Dat was mooi." Het circuit lag hem. "Spa vind ik een mooie, technische baan met snelle en langzame bochten. Zelfs een kombocht. Dat is een gaaf deel."

Sjors Peters met vader Eduard

Ditmaal sleutelde Eduard Peters zelf voor zijn zoon, aangezien vaste monteur/begeleider Danny Kroes in Hongarije was voor een race van de ETCR. Het lukte vader en zoon aardig. Met een top 10-klassering thuiskomen in één van de sterkste klassen is netjes. Helemaal als het pas de tweede race is. “Ja, ik ben blij met de progressie. We maken stappen. Dat is positief. Omdat Danny er deze keer niet was, moest ik alles met mijn vader samen doen. Dat was wel leuk. Ik wil mijn vader bedanken dat hij mij zo steunt met het racen."

Zijn volgende race is de zesde ronde van het NK, die in augustus op het circuit van Berghem wordt gehouden. Het is voor Sjors bekend terrein. “Ik train er veel, dus ik ken de baan goed. Daar hoop ik het wat beter te doen dan dit weekend. Daar wil ik dit weekend rechtzetten en dus in ieder geval weer in de top tien eindigen!”

Sjors Peters wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Peters Equipment en BS Forklifts.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS