Karting • Chrono

Sjors Peters draait het lot om en eindigt alsnog knap in de middenmoot

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2019 09:16 • Print artikel

VENRAY – Door fikse pech tijdens de kwalificatie in de Rotax Max Junioren-klasse moest karter Sjors Peters zich van de voorlaatste plaats terug knokken naar voren tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap. Dat hij dan nog achttiende werd was een prestatie op zich. De twaalfjarige rijder uit Den Dolder was dan ook niet ontevreden met zijn optreden op het circuit van Venray.

Sjors Peters

“De finale ging op zich wel goed. P18 in de finale is niet slecht als je ziet waar ik vandaan kom”, realiseerde Sjors zich. “Van tevoren had ik beelden gekeken van Dani (van Ruiten, zijn teamgenoot, red.). Daar heb ik veel aan gehad. Zo zag ik waar alle rempunten lagen.”

Voor Sjors was het zijn eerste raceweekeinde op het circuit van Venray. De woensdag eraan voorafgaand trainde hij er voor het eerst. “Het was een moeilijke baan om onder de knie te krijgen. Maar de training op woensdag was daarvoor genoeg. Daarna moest ik nog wel werken aan het remmen en sommige details.”

Daar had hij alleen de zaterdagtrainingen nog voor. Op de vrijdag had hij verstek moeten laten gaan vanwege school. “De zaterdagtraining ging best goed. Ik verbeterde mijn tijd weer.” En toen moest hij het in de kwalificatie gaan laten zien. Dat ging helaas mis. “Tijdens de eerste paar rondes zat ik in een langzaam groepje. Ik liet me daarom afzakken om een gat te creëren voor mijn snelle ronde. Toen voelde ik wat aan mijn stuur. Op het rechte stuk zat ik schuin te sturen en in de bocht recht. Een jongen voor me lette even later niet goed op en remde keihard aan het einde van het rechte stuk. Daardoor reed ik tegen hem aan en had ik een klikbumper.”

De tijdstraf die hij voor dat akkefietje kreeg, betekende dat Sjors van de dertigste en voorlaatste plaats aan de prefinale moest beginnen. Daarin maakte hij zes plaatsen goed en daarmee was de jonge Utrechter niet tevreden. “Ik had verwacht verder naar voren te kunnen komen. Waarom dat niet lukte, weet ik niet goed.”

Sjors Peters

De lichte verbazing bij Sjors was begrijpelijk, want hij had inmiddels wel al bewezen de juiste snelheid te hebben om verder naar voren te komen. Dat liet hij dan ook zien in de finale. Zoals hij trouwens ook wel had verwacht. “Ik ben altijd sneller in de finale. Dan weet ik wat ik fout heb gedaan in de vorige race”, legde hij uit.

Begonnen op de 26ste plaats haalde hij de ene na de andere rijder in. Zijn opmars stokte uiteindelijk op de achttiende plaats. En daarmee had hij laten zien dat hij qua snelheid misschien wel de top tien had kunnen halen. “Ik vond het wel redelijk gaan. Ik was er wel blij mee dat ik nog achttiende ben geworden. Het zegt iets over mijn snelheid.”

De volgende NK-race weet hij dus wat hem te doen staat: proberen in de top tien te komen. Die race wordt op het circuit van Kerpen in Duitsland gehouden. Het is Sjors’ favoriete baan. “Ik kan er goed vooruit. En wie weet gaat het wel regenen. Dat is daar vaak zo. Dan kan ik vaak net wat meer.”

Sjors Peters wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Peters Equipment, Hoffland Metaalhandel en BS Forklifts.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS