Karting • Chrono

Sam Claes staat zijn mannetje in drijfnat Kerpen: "Ik heb veel vooruitgang geboekt in de regen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 januari 2019 18:12 • Print artikel

KERPEN - Sam Claes bewees zichzelf een grote dienst door zijn Sodi-kart in de regen naar een toppositie te sturen. De 25-jarige karter uit het Belgische Peer werd tijdens de eerste race van de Winter Cup derde in de finale van de koningsklasse KZ2. De prefinale had de snelle Belg, die in 2017 kampioen werd in de GK4 Kart Series en in 2018 kampioen bij de Wladoil Cup en Belgisch kampioen in de Super Shifter, bovendien gewonnen na een spectaculaire inhaalactie.

Sam Claes Sodi Kart

“Ik ben heel tevreden. Ik was in de prefinale zeker niet de snelste, maar wel de slimste. Als twee honden vechten om een been gaat de derde er mee heen”, zei een opgetogen Sam veelbetekenend. “Ik ben nooit een specialist geweest in het regenrijden. Maar ik heb de afgelopen weken veel in de regen getraind en dat loont, zo blijkt wel. Ik had nu veel meer vertrouwen. Ik durfde later te remmen, nam iets meer risico, temeer omdat ik veel vertrouwen in het materiaal had.” Dat materiaal komt van kampioenenmaker Randy Nauwelaers. De Sodi-kart was goed geprepareerd door de crew van Sam Claes en teambaas Nauwelaers.

Maar wat misschien wel het belangrijkste was: hij was voor zijn gevoel dichterbij gekomen aan Rowan Grinwis, winnaar van de finale en erkend regenrijder. “Dat geeft een fijn gevoel.” Zo had hij meteen het nodige zelfvertrouwen opgedaan voor de rest van het seizoen. Daar was zijn deelname aan de eerste race om de Winter Cup overigens ook om begonnen. Die wordt georganiseerd door Chrono, de organisator van het Nederlands kampioenschap Rotax Max, maar Sam gaat zich dit jaar opnieuw richten op de vergelijkbare SuperShifter-klasse van IAME X30.

Sam Claes naar podium in de regen

“Ik heb aan deze wedstrijd meegedaan om in het ritme te blijven. Maar ik heb mijn zinnen gezet op de SuperShifter. Ik ga echt voor de titel en ik wil bij de top drie op het WK van IAME zien te komen. Maar ik moet zeggen dat ik de KZ2 wel net zo leuk vind. Zeker hier. Het niveau bij Chrono is hoog. Er wordt wat anders en vooral harder gereden. Dat komt omdat er geen klikbumpers worden gebruikt (een ingeklikte bumper wordt in andere klassen gebruikt ter indicatie van het raken van de voorliggende rijder. Dat levert vijf seconden straf op, red.). Daardoor gaat het er iets ruwer aan toe dan ik gewend ben. Ik vind dat wel leuk.”

Tijdens de tweede en laatste ronde van de Winter Cup, die over een kleine maand in Berghem wordt gehouden, is Sam er dus weer bij. Hoewel de titel winterkampioen op het spel staat, is hij daar niet zozeer mee bezig, gaf hij aan. “Ik gebruik deze wedstrijden enkel als oefening. Ik ga er ook zonder verwachtingen naartoe. Als ik goed presteer, is dat meegenomen. Het mooiste vind ik dat ik veel vooruitgang heb geboekt in de regen. Hard werken wordt beloond!”

Sam Claes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roy Transport Service, LBP en TLC.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS