Karting • Chrono

Roderick Pikker laat knappe progressie zien: “Ik heb mezelf flink verbeterd dit jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 november 2018 02:15 • Print artikel

GENK – Met een zesde en vijfde plaats tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max bewees karter Roderick Pikker dat hij zich dit seizoen als rookie in de Junioren-klasse flink heeft ontwikkeld. Het dertienjarige talent uit Den Haag besloot zo een mooi seizoen waarin hij steeds vaker voorin te vinden was.

Roderick Pikker

“Ik heb mezelf flink verbeterd dit jaar”, erkende Roderick na afloop van de races op het circuit van Genk. “Mijn conditie is veel beter geworden door heel veel te trainen in de kart. Ook heb ik veel meer discipline tijdens de races en is mijn rijden beter geworden. En als ik nu bijvoorbeeld van de baan raak, ben ik veel sneller weer gefocust op de race.”

Dat kwam dan ook tot uitdrukking in de uitslagen. Met name in de tweede helft van het seizoen liet de rijder van topteam Taormina Racing zich steeds vaker en steeds nadrukkelijker voorin zien. Dat leidde tot de derde plaats tijdens de zesde ronde van het NK in Berghem, zijn beste prestatie van het seizoen. Een resultaat waar hij terecht trots op mag zijn, want de overstap van de Minimax- naar de Junioren-klasse is behoorlijk groot. Om dan in je debuutseizoen al op het podium te staan, betekent dat je als rijder heel wat in je mars hebt.

“Het niveau is best wel hoog”, had Roderick ervaren. “Er wordt erg agressief gereden en het rijden gaat een stuk sneller dan in een Minimax-kart. Maar ik weet er nu gelukkig goed mee om te gaan.” Om zijn grenzen zoveel mogelijk te verleggen reed Roderick dit jaar ook drie van de vier races om het Europees kampioenschap. Hij had ervan genoten, maar bovenal veel van opgestoken. “Want daar is het niveau nog een stuk hoger dan bij Chrono (organisator van het NK Rotax Max, red.). Iedereen zit er echt heel dicht bij elkaar. Ik heb daar vooral veel geleerd over racestrategie omdat er in het EK best veel jongens in aanmerking komen voor de winst.”

Roderick Pikker

Roderick debuteerde dit jaar in de klasse, lang had hij niet nodig om aan de nieuwe, grotere en snellere kart te wennen. Ook in de races stond hij weldra zijn mannetje. “Ik ben wat rustiger geworden, dat heeft me geholpen. En hoe vaker je in de kart rijdt, hoe makkelijker het gaat.” Dat bleek dus ook in Genk waarin hij naar de zesde plaats in de prefinale en de vijfde plaats in de finale snelde. “Het is een leuk jaar geweest. Ik heb betere spullen, een heel goede monteur en het niveau is hoger.”

Hoewel Roderick jong genoeg is om nog een jaar bij de Junioren rond te rijden, denkt Taormina Racing om volgend jaar mogelijk al de overstap naar de Rotax Max Senioren-klasse te maken. Daar komt hij vanwege zijn gewicht beter tot zijn recht. Bang voor weer een klasse hoger is hij niet. “Ik wen best makkelijk aan nieuwe, snellere kart, heb ik gemerkt. En bij de Senioren gaat het nog sneller. Dat maakt het alleen maar leuker. Ik kijk er naar uit!”

Roderick wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Balkan Basalt, Citronics, Canley Vale Investments, Via Andres, Freem en Racing Sportiva.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS