Karting • Chrono

Ricardo Romkema blijkt bij last minute rentree nog altijd pijlsnel in KZ-klasse: P2! "Lekker old school"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 mei 2018 15:51 • Print artikel

EINDHOVEN – Normaal gesproken razend druk met het nieuwe initiatief Kart Academy van Kart Centrum Lelystad had Ricardo Romkema afgelopen weekeinde zowaar weer eens tijd om zelf in de kart te kruipen. Dat de 28-jarige rijder uit Drachten nog altijd razendsnel is, bewees de ex-Grand Finals Rotax Max-winnaar van 2006 wel tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap. Op circuit De Landsard in Eindhoven snelde hij op zijn Energy Kart naar de tweede plaats in de prestigieuze KZ-klasse.

Ricardo Romkema podium

“Leuk, weer eens een bekertje. Daar kwamen we voor”, zei Ricardo triomfantelijk in de tent van FJ Motorsport waar hij eenmalig onderdak had gevonden. “Ik zei van de week tegen mijn vader: ik heb wat tijd, we kunnen wel weer eens gaan karten. Het was intussen al zeven maanden geleden.”

Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens de trainingen zat Ricardo, die vier jaar geleden nog fabrieksrijder was voor Energy Kart, meteen voorin. Die vorm bevestigde hij met zijn zesde plaats tijdens de kwalificatie. Het vormde een mooie uitgangspositie voor de prefinale. “We zaten er redelijk goed bij. We bouwden het weekend rustig op en het ging steeds beter. Dankzij het nieuwe asfalt had de baan veel grip. Heerlijk, lekker old school.”

Tijdens de prefinale denderde hij vervolgens naar de tweede plaats achter kampioenschapsleider Joey Hanssen. Niet slecht voor iemand die al zo lang niet meer had gereden. En dat nota bene in de koningsklasse van het karten. Die tweede plaats zou normaal gesproken zijn startplaats zijn geweest voor de finale. Op de voorste rij dus, maar hij zou er zijn kart niet meer neerzetten.

Het was inmiddels dusdanig hard gaan regenen dat de teambazen in onderling overleg hadden besloten met het oog op de veiligheid niet meer te racen. De uitslag van de finale gold vanaf dat moment als de daguitslag en zodoende had Ricardo een fraaie tweede plaats gescoord bij zijn terugkeer in het Nederlands kampioenschap.

Uiteraard smaakte die comeback naar meer. Ricardo sloot het niet uit dat hij later dit jaar nog een keer meedoet. Het is de bedoeling dat hij dat samen met Indy Dontje doet, zijn compagnon bij Kart Academy. “Als we tijd hebben tenminste”, voegde hij er haastig aan toe.

Ricardo Romkema Energy Kart

Want hij en Dontje zijn sinds dit seizoen razend druk met Kart Academy. Dat is een team voor jonge, nieuwe karters en hun ouders waarin zij de grondbeginselen van het karten leren. De kinderen leren racen en de ouders leren sleutelen. Dat concept is dusdanig aangeslagen dat Kart Academy in zijn eerste jaar al zeventien rijders en hun ouders onder zijn hoede heeft.

Ook met het oog op Kart Academy is het overigens goed dat hij weer eens heeft gereden, zo redeneerde Ricardo. “Het is goed om af en toe te rijden om de kinderen informatie te geven. Dan is het ook wel fijn dat ik meteen weer snel ben en een podium pak.” Maar een definitieve terugkeer naar een bestaan als rijder zit er dus niet in. “Ik heb geen tijd meer om elke week twee keer in de kart te rijden. Ik heb het druk met mijn bestickeringbedrijf Media Supply. Dat is samen met Kart Academy nu het belangrijkst voor mij.”

Ricardo Romkema bedankt zijn vader en moeder en FJ Motorsport.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS