Karting • Chrono

Racefamilie Ridder alweer 25 jaar in de kartsport! Benno Ridder bezegelt dat met zege in NK

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 maart 2019 01:07 • Print artikel

GENK – Al 25 jaar zijn vader Joop Ridder en zijn twee zonen Bo en Benno te vinden op de kartcircuits. Wat begon als een keertje karten, is uitgegroeid tot een uit de hand gelopen hobby. Na een kwart eeuw zijn ze nog steeds verknocht aan de kartsport. Begonnen in een Prokart zijn ze de laatste jaren actief in de 125cc-schakelkarts. Dat 2019 dan zo goed begint, doet racefamilie Ridder hun hart sneller kloppen, want Benno Ridder begon het NK met een overwinning.

Familie Ridder Bo Joop en Benno

Na een teleurstellende kwalificatie werd het een moeilijk weekeinde in Genk voor karter Benno Ridder. Althans zo leek het. Een sublieme prefinale en een uitstekende finale later stond het toch echt achter zijn naam: P1. De 33-jarige rijder uit Den Haag kende zo het voor hem ultieme begin van het Nederlands kampioenschap KZ Plus.

“Eindelijk ben ik nu een keer goed aan het kampioenschap begonnen. Dat is weleens anders geweest”, besefte een tevreden Benno. “Voorheen ging er vaak iets fout tijdens de eerste ronde van het NK en dan hadden we meteen een achterstand. Nu is het natuurlijk de bedoeling dat we dit goed gaan doorzetten.”

Dat hij met de winst naar huis zou gaan, was op zaterdag bepaald niet evident. Tijdens de kwalificatie bleek dat Benno met de verkeerde bandenspanning rondreed. Daardoor had hij niet de gewenste snelheid en moest hij genoegen nemen met een teleurstellende achttiende tijd. Het betekende automatisch dat hij de prefinale van de achttiende plek moest beginnen. “Ik dacht: ‘Ik heb nog nooit zover achteraan gestaan’. Na de kwalificatie hebben we heel goed nagedacht over wat we moesten doen voor de prefinale. We hebben de afstelling van de kart omgegooid.”

En, geluk bij een ongeluk: het regende tijdens de prefinale. En dus was Benno niet per se kansloos. Dat bleek dan ook weldra, want tijdens de race haalde de rijder van team Falcon RDDR Racing in rap tempo de ene na de andere rijder in. Zijn opmars stokte pas op plaats zeven. Toen na afloop iemand voor hem een tijdstraf kreeg, steeg hij zelfs naar de zesde plaats. “Ik ga in de regen altijd wel goed. Ik vond het wel lekker rijden.”

De zesde plaats was in de finale natuurlijk een heel wat betere uitgangspositie dan de achttiende plaats van de prefinalerace. Voor Benno was de race – overigens in droge omstandigheden – al gauw niet zo spannend meer. Want wat gebeurde er? Na de start stormde hij in negen bochten naar de koppositie om daarna te gaan bouwen aan een voorsprong. “Ik was wel verbaasd dat ik zo snel op kop kwam te rijden. Ik dacht: ‘Nou, dan gaan we er eens mooi voor zitten’. Toen ik daarna over start-finish kwam, keek ik eens achterom en zag ik een behoorlijk gat.”

Daarna was het voor Benno vooral een kwestie van voorzichtig rijden. “De baan droogde wel op, maar er waren nog veel gladde stukjes. Ik was vooral bezig met mijn kart op de baan houden in plaats van zo hard mogelijk naar voren te rijden. Daardoor was de finale voor het publiek misschien spannend, maar voor mij niet zo.”

Benno Ridder

Hoe dan ook: Benno had uitstekende zaken gedaan voor het kampioenschap en dat was wat telde. “Nu gaan we door om kampioen te worden. We hebben er dit jaar ook nog meer moeite in gestoken dan andere jaren. We hebben veel overlegd met Peter de Bruijn van PDB Racing uit Vlaardingen. Wat is er precies nodig voor het chassis. Met welke buizendiameter moeten we rijden? De motor (een TM KZ 10R) komt van Vitiracing uit Italië, die in nauwe samenwerking met mijn broer Bo research doet op de (nieuwe) motoren en de motor prepareert voor en na de wedstrijden. Zij hebben er heel veel tijd in gestoken om nog net wat meer vermogen te vinden.”

Vader Joop, al sinds het begin betrokken bij alles wat zijn zoons in de sport doen, had genoten van de races van Benno. “We zitten nu 25 jaar in de kartsport. We zijn ooit in de Promo 95 begonnen voor PdB Racing en daar zijn we eigenlijk altijd gebleven. Het is geweldig dat ik dat met mijn twee zonen kan doen”, aldus senior. “Ik zorg op de achtergrond dat alles klaarstaat voordat we naar het NK gaan en ik zorg ervoor dat alles in de tent wordt opgeruimd. Ik doe het ondersteunende werk, Bo doet het technische gedeelte en Benno moet het afmaken op de baan. We zijn er trots op dat we hebben gewonnen, maar we weten ook dat er nog zeven races moeten gereden worden.”

Benno Ridder wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
PdB Racing Vlaardingen
Viti racing (It)
Knacr
RDDR Group vast goed

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS