Karting • Chrono

Pijlsnelle Jules de Bock dominant: beloning met plaatsing voor de 2017 Rotax Max Grand Finals in Portugal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 september 2017 14:03 • Print artikel

BERGHEM – Het was dat hij in de kwalificatie tweede werd, verder had het weekeinde in Berghem niet beter gekund voor Jules de Bock. De zestienjarige inwoner van Heythuysen won alle drie de races tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap. Daarmee nam snelle karter uit het succesvolle team van MdB Motorsport een voorschot op de titel bij de Rotax Max senioren die hij begin oktober in Genk hoopt veilig te stellen. Wat het seizoen nog mooier maakt: met zijn dagzege stelde hij een ticket veilig voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals in Portugal aan het eind van het seizoen!

Teambaas Mike de Bruijn, Jules de Bock en Birger Bouvin Power

“Het lijkt me een heel leuke ervaring”, zei Jules over zijn aanstaande deelname aan de Grand Finals, dat begin november in Portimao wordt gehouden. Het evenement geldt als het officieuze wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders waar een kleine driehonderd rijders uit de hele wereld aan meedoen. “Ik weet alleen niet goed wat ik ervan moet verwachten, want het is voor mij de eerste keer dat ik meedoe. Ik laat het gewoon op me afkomen. Maar de finale, daar ga ik sowieso voor. Als het regent, zou ik een goed resultaat moeten kunnen halen. En op een droge baan eigenlijk ook wel. Ik ga in ieder geval mijn best doen.”

Gezien zijn dominantie in het NK dit seizoen zit het met zijn kwaliteiten wel snor. Maar ja, je wint natuurlijk ook niet zomaar een ticket voor het prestigieuze evenement. Zijn prestaties illustreren de enorme ontwikkeling die hij dit jaar als karter onder de hoede van Mike de Bruijn heeft gemaakt. Vorig seizoen eindigde de rijder van MdB Racing als vijfde, maar tijdens de twee wedstrijden om de Winter Cup werd al duidelijk dat Jules dit seizoen een titelkandidaat kon worden. “We merkten dat we er goed vooraan bij zaten”, zei hij afloop van de races op de Brabantse baan. “Tijdens de eerste twee wedstrijden voor het NK zagen we dat het erin zat. Ik heb weer een jaar meer ervaring. Daardoor gaat het gewoon weer een stuk beter.”

Het kan eigenlijk niet meer misgaan, dus normaal gesproken pakt hij in Genk zijn eerste titel in het karten. Met de manier waarop hij zondag over de baan in Berghem raasde, liet hij overtuigend zien dat er dit seizoen maar één in aanmerking komt voor de titel bij de senioren. Zijn weekeinde begon overigens wel iets minder goed dan hij had gedacht. “De trainingen gingen niet supergoed”, legde Jules uit. “Eigenlijk begon het pas in de laatste vrije training op zaterdag te lopen.” Het was genoeg voor een goede kwalificatie. Daarin reed hij de tweede tijd. “Dat had ik toch niet echt verwacht.”

Jules de Bock

Daarna liet hij in de eerste race overtuigend zien wie de beste was. Met een verschil van vier seconden op de nummer twee kwam hij als eerste voorbij de finishvlag. In de tweede en derde race moest hij er aanzienlijk meer voor knokken om de winst veilig te stellen. Maar daarbij toonde hij zijn ware kwaliteiten en hij won die races dus ook. “Het was heel close, maar ik heb vooral in race twee de goede momenten uitgezocht om in te halen.”

Omdat hij de kampioenschapsleider was, gold hij als opgejaagd wild. Toch had Jules weinig last van die extra druk. “Ik kan tegenwoordig goed rustig blijven. Dat was vroeger anders, maar zoiets heeft gewoon tijd nodig. Dat is een kwestie van ervaring, denk ik. En natuurlijk de samenwerking met Mike is super. We vullen elkaar goed aan en dat is de basis voor ons succes! Wel was ik in de eerste race nog niet zo overtuigd van mijn snelheid vanwege de moeizame trainingen. Maar hij ging echt heel goed. Ik kon zo wegrijden bij de rest. Ik profiteerde ervan dat ze achter me met elkaar aan het knokken waren.”

Nu is het dus uitkijken naar de laatste ronde van het kampioenschap in Genk, een baan die Jules wel ligt. “Ik heb er veel getraind. Ik heb er in ieder geval veel vertrouwen in dat het goed komt!”

Jules de Bock bedankt zijn ouders, MdB Motorsport, Mike de Bruijn en Bouvin Power.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS