Karting • Chrono

Nathan Schaap maakt 'Mission impossible' mogelijk en rijdt ongekende inhaalraces! Van P23 naar dagzege!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 maart 2019 15:21 • Print artikel

GENK – Het is zijn eerste jaar in de Rotax Max Minimax-klasse en karter Nathan Schaap kende alvast een fenomenaal begin. De dertienjarige rijder uit Bussum bleek in de natte omstandigheden op het circuit van Genk een uitstekend regenrijder. Helemaal al gezien het feit dat hij in de kwalificatie door een mechanisch defect laatste was geworden. Het leek 'Mission impossible... leek, want Nathan liet zich niet uit het veld slaan en denderde op de Belgische omloop toch nog naar een overtuigende zege in het Nederlands kampioenschap. Daarmee bezorgde hij zichzelf wel een zeer fraai verjaardagscadeau.

Nathan Schaap wint NK 1 MiniMax

“Ik ben erg blij. Zeker omdat ik in de kwalificatie laatste was geworden door motorische problemen”, zei een opgetogen en jarige Nathan, die zondag dertien jaar was geworden. “Na de kwalificatie baalde ik wel. Ik moest als laatste aan de finale beginnen, maar ik dacht: nu concentreren op het volgende, anders wordt het sowieso niks meer dit weekend.”

Dat hij daar goed aan had gedaan, bleek wel in de prefinale. Na een uitgebreide bespreking met zijn team RR Racing ging hij er eens goed voor zitten. “Als je achteraan moet starten, heb je geen keus. Je moet gewoon proberen zoveel mogelijk jongens in te halen. In de eerste bocht zat nog iedereen bij elkaar. Daar heb ik buitenom heel veel rijders ingehaald. Ik ging van de 23ste naar de dertiende plaats. Daarna heb ik me goed geconcentreerd en geprobeerd de goede racelijnen te rijden.”

Dat lukte hem wonderwel. Hij kwam als vijfde over de finish en had prompt een behoorlijke startplaats voor de finale te pakken. Ook daarin toonde Nathan zich overigens een uitstekend regenrijder en kwam weldra op de tweede plek te rijden.

Die zege kwam trouwens niet zonder wat consternatie tot stand. Want Nathan spinde tijdens de race aan het einde van het rechte stuk ter hoogte van de Europalaan. Daardoor ontstond een groot gat met de raceleider. Gelukkig hield de talentvolle Utrechter de schade beperkt. Hij behield zijn tweede plaats en wilde in het vervolg niet van opgeven weten. “Ik zag het gat steeds kleiner worden. Toen moest ik mezelf wel in bedwang houden om ervoor te zorgen dat ik niet te laat remde.”

Dat werkte. Hij nam in de voorlaatste ronde de koppositie over en reed daarna linea recta naar de overwinning. “Ik lag best lang op de tweede plaats. Maar in de één-na-laatste ronde heb ik de jongen op kop toch nog kunnen inhalen. Ik was vooral blij dat ik gewonnen had omdat ik heel lang tweede lag. Ik had niet meer verwacht dat ik na die spin nog zou winnen. En dat ook nog eens tijdens de eerste race van het NK en op mijn verjaardag. Dit is wel het mooiste cadeau.”

Nathan Schaap wint NK 1 MiniMax

Dat hij zo sterk reed in de regen hoefde op zich niet eens te verbazen. Nathan had er in de winter veel op getraind en bovendien veel goede tips gekregen van zijn team. Die kon hij afgelopen weekeinde naar hartenlust toepassen. Het miste, getuige zijn sublieme resultaat, zijn uitwerking niet. En passant bewees Nathan dat in een regenrace nog alles mogelijk is. Want wie had gedacht dat hij na zich als laatste te hebben gekwalificeerd nog naar de overwinning zou racen? “Dit is echt een droom. Alles ging goed.”

Behalve het NK gaat Nathan dit seizoen misschien ook nog het BMC-kampioenschap rijden. Maar uiteraard heeft het NK zijn prioriteit. “Met deze goede start moet ik in het NK wel voor de top vijf kunnen gaan. En de top drie zou wel erg mooi zijn!”

Nathan Schaap wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Farm Camps, Flight Deck 53 en Skaap Wines.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS