Karting • Chrono

Na voetbal via de Rallysport naar Karting: Frederick Bekaert in tweede seizoen als karter al naar Rotax Max Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 oktober 2019 14:00 • Print artikel

MELLE – In Eindhoven kampioen geworden in het Nederlands kampioenschap Rotax Max won karter Frederick Bekaert uit België een felbegeerd ticket voor de Rotax Max Challenge Grand Finals. De 35-jarige rijder uit Melle komt uit in de DD2 Masters-klasse en gaat zich in Sarno voor het eerst meten met de beste Rotax Max-piloten van de wereld. Een razendknappe prestatie, aangezien het pas zijn tweede volledige wedstrijdseizoen is.

Frederick Bekaert als Belg Nederlands kampioen naar Grand Finals in Italia

Dat Frederick bezig is aan een heel sterk seizoen is een understatement, want behalve zijn eindzege in het Nederlands kampioenschap werd hij vicekampioen in het Belgisch kampioenschap en in de BeNefit League. Het is dan ook een tevreden Frederick die zijn verhaal deed. “Ik ben echt blij. Wel had ik soms het idee dat ik wat harder kon”, zegt hij. “Maar ik wist wat het doel was aan het einde van het seizoen en dat wou ik niet riskeren.”

Terugblikkend concludeert de snelle piloot van Team Schepers dat het hoogtepunt van het seizoen vooralsnog de wedstrijd in Kerpen was. “Het is een bangelijk circuit waar het bovenal broeierig heet was. Met de top tien kwamen we binnen acht seconden na de winnaar binnen. Het ging er ontzettend hard aan toe. Om dan op P2 bij de Masters binnen te komen op 0,2 van een lokale specialist vond ik wel knap.”

Het echte hoogtepunt moet natuurlijk nog komen: de Grand Finals! Het wordt Fredericks eerste deelname. Hij keek er dan ook al naar uit om met zijn collega’s in de DD2-klasse van het NK, Imke Arts en William van der Kaaij, op de beroemde baan in Sarno te rijden. “Imke en William zijn al meerdere malen naar de Grand Finals geweest. Vooraf hebben ze me al tips and tricks doorgegeven hoe het eraan toe zal gaan en wat ik mag verwachten.”

Frederick is zeer te spreken over de strijd in de DD2-klasse en de sportiviteit die er heerst. “Dit kampioenschap heb ik het geluk gehad om tussen allemaal getalenteerde piloten en pilotes te rijden met respect voor elkaar. Op geen enkel moment in de races is er tumult geweest en er waren nooit niet-respectvolle acties naar andere piloten, dat is echt top! Daarenboven is de hulp van collega-piloten en teams zo mooi om te zien, dat was een hele openbaring voor me. Ze zeggen soms: wij zijn één grote familie en zo voelt het wel.”

Maar ook het mechanische deel van de sport zorgt elke keer opnieuw voor een geweldige uitlaatklep, verzekert Frederick. “De DD2-klasse bevalt me echt supergoed. Het rijden met een geschakelde machine geeft toch net dat tikkeltje meer dan een Senior-kart, al blijf ik onder de indruk van hoe hard sommigen in een Senior gaan. Op sommige circuits waren ze soms sneller dan wij, echt bangelijk om zien hoe hard het daar ook gaat.”

Frederick begon pas op late leeftijd met karten. Voorheen voetbalde hij zestien jaar lang, tot zijn twintigste. “Ik had het wel gezien. Daarna ben ik jaren co-piloot geweest in tal van wagens in het Belgische kampioenschap rally, maar om daar met de top te strijden, moet je enorm veel wedstrijden rijden (trainen kan niet) en daar liggen de budgetten extreem hoog. Toen ik dus als co-piloot de helm aan de haak hing, zocht ik een nieuwe uitlaatklep in de kartsport. Ik had wel al deelgenomen aan 24 uurs-wedstrijden maar nog nooit geracet met tweetaktmotoren.”

“Persoonlijk had ik vroeger niet zoveel met circuit rijden, ik vond het nogal eentonig. Het rijden van rallywedstrijden was echt constante improvisatie, wisselende omstandigheden en dat zei me toen meer. Na twee seizoenen in een kart heb ik toch mijn menig moeten herzien. Het strijden tegen andere piloten in plaats van rijden tegen de klok en het anticiperen in lijnen om een betere exit uit de bocht te hebben dan je tegenstander, maakt het spelletje zo mooi. Daarenboven vind ik het nog fijner als er op de baan wat vet ligt, dan kunnen we toch wat improviseren.”

Frederick Bekaert in tweede seizoen als karter al naar Grand Finals!

Als zeer speciaal toetje op het seizoen wacht hem nu dus de Grand Finals. De sympathieke Belg reed nooit eerder op de baan aan de voet van de vulkaan Vesuvius. Wel heeft hij al on board-opnames op YouTube bekeken. “De eerste indruk die ik krijg, is dat ze een beetje vergelijkbaar is met Genk: een aantal brede lange bochten die je goed moet nemen om dan op de rechte stukken zoveel mogelijk snelheid mee te nemen en de concurrentie voor te blijven. Het zal vooral zaak zijn om snel een goede balans te vinden.”

Frederick bedankt alle mensen bedanken van wie hij felicitaties heeft gekregen over de geleverde prestaties. Daarnaast bedankt hij Ingo Schepers van Schepers Racing en Mark, zijn mecanicien voor wie niks te veel is en die altijd klaarstaat. Verder bedankt hij zijn collega-piloten zowel in de Master-klasse als in DD2 voor het zeer aangename seizoen. Gaby van de Burgt en haar organisatie voor de feilloze wedstrijden en last but not least zijn vriendin. “Zij heeft me een volledig seizoen gesteund bij trainingen, wedstrijden, kuismiddagen en ze zal nu mijn eerste supporter zijn in Italië.”

Frederick Bekaert wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Quatra - Recyclage van frituuroliën
Meunick BVBA - Sanitaire installatie
KnPhcs! Consulting - Consulting
Interactive Concepts - Interactieve Toepassingen
Custom Designs - Belettering
Ultimi Totaalprojecten - Totaalinrichting
Lesley Hoste Photography - Editorial and Fashion Photography

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS