Karting • Chrono

Morris Schuring staat zijn mannetje in de regen: beloning voor zijn harde werken met zege

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 februari 2019 21:15 • Print artikel

BERGHEM – Overgestapt van een viertakt- naar een tweetaktkart laat Morris Schuring op overtuigende wijze zien dat hij geen enkel probleem heeft met het hogere niveau. De dertienjarige rijder uit Den Dolder was in Berghem duidelijk te sterk voor de concurrentie tijdens de tweede en laatste ronde van de Winter Cup-competitie. Hij won met ruim negen seconden voorsprong de finale van de Rotax Max Junioren-klasse.

Morris Schuring top in de regen naar zege


Dat hij hard kan rijden was natuurlijk al wel bekend. Morris werd vorig jaar niet voor niets kampioen in de Parolin RK1-klasse in het Nederlands kampioenschap viertakt. Maar om zichzelf nog meer uit te dagen maakte hij voor dit jaar de overstapt naar het NK tweetakt. Normaal gesproken vergt dat enige gewenning en aanpassing, maar Morris won zondag in de regen alsof hij al jaren in een tweetaktkart rijdt. “Dit is een topbegin van het seizoen; regen is altijd al mijn favoriete omstandigheid geweest”, zei hij met een lach op zijn gezicht. “Ik heb de hele winter doorgetraind en heb daarbij veel regen gehad.”

De manier waarop hij won, sprak tot de verbeelding. In de finale als tweede gestart, werd Morris in de eerste meters van de baan gedrukt. Hij ging daardoor door het gras en viel terug naar de zevende plaats. Daarna liet hij zien wat voor een voortreffelijke regenrijder hij is. Hij knokte zich terug naar voren en kwam weldra op kop te rijden. “Dat ik vorig jaar nog viertakt reed en nu win, is wel een beetje bijzonder. Het geeft aan dat viertakt ook niet makkelijk is. Dat je ook in de viertakt moet knokken om te kunnen winnen. Gaaf dat ik hier heb kunnen laten zien wat ik kan.”

Overigens was Morris tijdens de finale nog wel even bezorgd over zijn eerste plaats. Hij liep tijdens de race een ingeklikte bumper op en hij wist dat dat hem op vijf strafseconden zou komen te staan. “Ik was gestrest of ik wel een gat van vijf seconden op de nummer twee zou hebben. Maar toen ik omkeek en een groot gat zag, kreeg ik rust over me. Toen kon ik mijn eigen ding doen en ging ik hard.”

gevecht der regen giganten

Ook al is 2019 zijn eerste seizoen in het NK Rotax Max wist Morris toch al wat hij kon verwachten. Eind vorig seizoen reed de snelle Utrechter al twee wedstrijden bij de Rotax Max Junioren, één in het BNL-kampioenschap en één in het NK. In beide races eindigde hij destijds als dertiende. “Ik heb daar geleerd hoe heftig het er in deze klasse aan toe gaat. Je moet echt vechten voor je plek. Ik was er toen wel een beetje van geschrokken, maar ik heb er gelukkig snel aan kunnen wennen. Daar had ik nu voordeel bij.”

Tijdens de eerste ronde van de Winter Cup in Kerpen werd hij in een weekend vol pech ook dertiende. Samen met zijn overwinning in Berghem werd hij uiteindelijk vierde in het kampioenschap. Dat resultaat laat een duidelijke stijgende lijn zien en geeft zelfvertrouwen voor het NK dat op 3 maart begint in Genk. “Dat ik nu heb gewonnen, geeft wel een nog beter gevoel dan winnen in het NK viertakt. Er doen hier meer rijders mee en het niveau is hoger. Dat ik dan op zo’n manier win is natuurlijk geweldig.”

Morris’ doel voor het komende NK is voorin eindigen om zich te verzekeren van een ticket voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Dat lijkt me echt supergaaf. Daar zal ik hard voor moeten werken, maar ik denk dat het mogelijk is!”

Morris Schuring bedankt het team Mike Koene, Bart Kasteel, zijn vader Gerwin, John Capel en Bas Bisschop en de sponsoren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS