Karting • Chrono

Mike de Bruin (MdB Motorsport) timmert hard aan de weg met zijn kartteam en zijn activiteiten

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 februari 2017 19:44 • Print artikel

EINDHOVEN - Door een blessure noodgedwongen gestopt met karting in 2013 is Mike de Bruin dit seizoen terug in zijn zo geliefde sport. Ditmaal als teambaas van MdB Motorsport. Zijn activiteiten bestaan uit begeleiding van jong karttalent (op races) en rijderscoaching bij testen en wedstrijden. De Bruijn wil de karters alle kneepjes in het vak leren. Verder is Mike in te huren als een rijder een dag wil trainen op één van de kartbanen in Nederland of België. De 22-jarige Meerlonaar loopt over van de ambitie en is vastbesloten een succes te maken van zijn eigen kartformatie. Met Benjamin van Hees en Jules de Bock heeft hij alvast twee talentvolle rijders in de gelederen.

Mike de Bruin MdB Motorsport en Jules de Bock

MdB Motorsport gaat dit seizoen rijden met Exprit-karts en met motoren die zijn geprepareerd door toptuner Birgir Bouvin. Verder is er plaats voor vijf rijders. Met Benjamin en Jules heeft Mike er dus al twee in huis, en gesprekken met een derde rijder bevinden zich in de afrondende fase. Om wie het gaat, daarover doet de jonge teambaas nog geen mededelingen.

Hoewel hij met zijn 22 jaar nog erg jong is, heeft Mike aan ervaring geen gebrek. Twaalf jaar lang racete hij zelf over diverse kartingbanen in Nederland en daarbuiten. Zo reed hij onder andere bij het voormalige team KDP. “Ik heb er erg veel geleerd van mijn begeleider en meervoudig Nederlands kampioen Toine Marsé”, zegt hij. Zo werd Mike tweede in de 125cc automaat Rotax Max en in de KZ-klasse in 2009. Tot en met 2012 kwam hij in de koningsklasse uit.

In 2013 sloeg het noodlot toe. Hij liep een ernstige knieblessure op en dat betekende tot zijn grote spijt zijn afscheid van het karten. “Ik kan het nu nog maar acht rondjes volhouden, daarna gaat mijn knie opspelen”, legt hij uit. “Het is niet anders.”

Omdat hij het kartingwereldje niet kon missen, begon hij datzelfde jaar al met de begeleiding van Jeffrey Roeffen in de RK1 viertakt. Een jaar later volgde Rivaldo van de Westelaken in de Honda Cadet-klasse met als aansprekend resultaat de tweede plaats in het Nederlands kampioenschap. Een jaar verder maakte hij met Rivaldo de overstap naar de Minimax-klasse in het NK Rotax Max.

In 2015 kreeg hij Dani van Ruiten onder zijn hoede, een Limburgs talent dat tijdens de afgelopen Winter Cup het winterkampioenschap in de Micromax-klasse op zijn naam schreef. “In een halfjaar tijd had ik hem op een serieus niveau”, zegt Mike. In 2016 werd hij door Hugo Motorsports gevraagd om Jules de Bock te begeleiden, een rijder die hij dit seizoen dus in zijn eigen team heeft.

MdB Motorsport

“Op de één of andere manier heb ik een bepaalde klik met rijders waardoor ik ze op snelheid kan krijgen. Ik heb al twee rijders afgeleverd op een serieus niveau, maar had nog nooit iets met mijn naam gedaan. Daarom ben ik in juni of juli van afgelopen jaar gaan nadenken over het antwoord op de vraag ik niet voor mezelf moest beginnen.”

Dat antwoord was dus ‘ja’. Vooralsnog combineert Mike zijn team met een deeltijdbaan en een studie middenberoeps kaderengineering. Dat is druk, realiseert hij zich, maar zijn studie heeft hij in mei afgerond. Daarna heeft hij nog meer tijd heeft voor zijn team. Vooralsnog blijft hij er wel bij werken, vier dagen in de week. “Maar het goed gaan met MdB Motorsport, dan is de keus niet zo moeilijk. Dan ga ik fulltime voor mijn kartteam werken. Nu doe ik nog heel veel in de avonduren.”

Dat MdB Motorsport veel van zijn tijd opslokt spreekt voor zich. Een kartteam runnen is geen sinecure. Bovendien doet Mike het op zo’n professioneel mogelijke manier en daar komt heel veel bij kijken. “We doen natuurlijk veel aan talenbegeleiding op de baan. En we doen ook heel veel qua databegeleiding. Daar hebben we iemand speciaal voor op de wedstrijden. Je komt er niet meer onderuit. Karten wordt steeds professioneler.”

Hoewel hij pas net begonnen is, laat de sympathieke Limburger geen betwijfel bestaan over zijn ambities. “Het is de bedoeling Jules de Bock in 2017 kampioen te maken”, zegt hij. “Dat moet mogelijk zijn. Voor Benjamin streef ik naar een plaats in de top tien aan het begin van het seizoen - het is pas zijn eerste jaar dat hij aan wedstrijdkarten doet - en aan het eind van het seizoen hoop ik dat hij bij de top vijf rijdt. Daar ga ik wel van uit. Mijn streven is sowieso het maximale eruit te halen wat erin zit. Bij elke rijder!”

Vraag eens naar de testmogelijkheden of voor rijderscoaching en begeleiding! Wie meer informatie wil kan contact opnemen met MdB Motorsport op telefoonnummer 06-54791471 of via mdb.motorsport@hotmail.com.

Of bezoek de Facebookpagina van het team eens: facebook.com/Debruinmotorsport

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS