Karting • Chrono

Martijn van Leeuwen dendert op Spa naar zege in koningsklasse: "Dit geeft me veel zelfvertrouwen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 juli 2018 21:15 • Print artikel

SPA - Dat het Nederlands kampioenschap in de KZ2-klasse nog niet is beslist, bewees Martijn van Leeuwen zondag op overtuigende wijze. De negentienjarige Eindhovenaar denderde op het kartcircuit van Spa-Francorchamps zeer dominant naar de poleposition, winst in de prefinale en winst in de finale.

Martijn van Leeuwen naar zege in NK

Voor Martijn kwam zijn eclatante zege tamelijk onverwacht. “Ik had hier nog nooit gereden. Ik was er dinsdag heengegaan en na één training ging het al goed”, blikte hij terug. “Ik was toen al snel en daarna is het steeds beter gegaan.”

Op zich was dat opvallend. Niet alleen omdat hij de baan nog niet kende, maar ook omdat die atypisch is ten opzicht van de andere banen die het NK aandoet. “Je moet de kart hier veel meer laten rollen in de bochten, je moet relaxed rijden eigenlijk. Als ik op een typische KZ-manier reed, leverde ik tijd in.”

Martijn kreeg de baan dusdanig onder de knie dat zelfs zijn grootste concurrent en kampioenschapsleider Joey Hanssen niet was opgewassen tegen zijn dadendrang. De snelle Brabander van Paauwer Racing kwam met een voorsprong van respectievelijk acht en zes als eerste over de finish tijdens de prefinale en finale. “Dat hadden we niet verwacht. Tijdens de andere wedstrijden was ik min of meer gelijkwaardig aan Joey, nu was ik vanaf dag één overtuigend sneller. Dit geeft me veel zelfvertrouwen.”

Met de dagwinst op zak kon de talentvolle racer tevreden concluderen dat zijn nieuwe benadering van het weekeinde werkt. “We hebben een nieuwe strategie bedacht voor de manier waarop we het weekend ingaan. Dat pakte hier meteen goed uit. Dat gaan we in Berghem tijdens de volgende NK-ronde dus ook zo doen.”

Martijn van Leeuwen

Het beleeft een spannende ontknoping van de titelstrijd te worden. Martijn, die dit seizoen ook actief is in de autosport in het ACNN-kampioenschap en de Ford Fiesta Cup, staat met nog drie ronden te gaan tweede in de tussenstand. Hij heeft maar enkele punten achterstand op Hanssen. Alles is dus nog mogelijk. “Ik wil kampioen worden. Nu ik zo overtuigend heb gewonnen, heb ik laten zien dat het kampioenschap nog niet is beslist.”

Zijn fraaie zege had hij voor een belangrijk deel te danken aan zijn teambaas Jacco Paauwe, zei Martijn. “Ik moet hem echt bedanken voor alle extra moeite. Hij heeft de laatste tijd heel hard voor ons gewerkt. Dat uit zich nu op het circuit. Daar ben ik hem dankbaar voor.”

Martijn van Leeuwen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door het KNAF Driver Development Program, Bluekens, VLCS, Wemacom, Mir en Media Supply. Ook is Martijn nog op zoek naar de nodige support voor de racerij.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS