Karting • Chrono

Lorenzo van Riet koning van de koningsklasse KZ, en maakt Pim van Riet het succes compleet?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 februari 2017 19:25 • Print artikel

EINDHOVEN - Hoe het seizoen beter te beginnen dan met de eindzege in de Winter Cup? Karter Lorenzo van Riet won zondag in Eindhoven het klassement in de prestigieuze KZ-klasse. Het zestienjarige racetalent uit Castricum zag zo een uitstekende voorbereiding op het nieuwe kartseizoen fraai worden beloond.
 

Lorenzo van Riet

“Het ging goed, ik heb over twee races laten zien dat ik de beste ben”, zei de winnaar van de koningsklasse met een grote lach op zijn gezicht. “Vooral in Kerpen ging het heel goed met een heel mooie inhaalactie op Bas Lammers in de prefinale, die ik won. Jammer van de finale, toen had ik de bandenspanning te laag. Maar met de vierde plek had ik toch veel punten behaald.”
 
Tijdens de tweede ronde van de Winter Cup, die werd gehouden op circuit De Landsard in Eindhoven had Lorenzo een uitstekende kans op de eindzege. In de kwalificatie reed hij vervolgens de vijfde tijd. “Dat was op regenbanden omdat ik niet wist hoe de omstandigheden op de baan zou zijn. Die bleek opdrogend. Het ging in het kampioenschap tussen mij en nog een paar jongens, van wie Max Tubben de gevaarlijkste was.”
 
Maar Lorenzo van Riet, die in zijn raceactiviteiten ondersteund wordt door Febo, Favoriet Occasions, Van Riet Auto’s en Kartsupport was vastbesloten de titel te pakken. “Ik was aan het focussen, Tubben was tweede in Kerpen en ik vierde, dus ik moest voor hem eindigen en het liefst drie plekken.” Na een knappe tweede plaats in de prefinale had hij een fantastische uitgangspositie voor de finale. “Ik moest starten aan de buitenkant. Ik stond drie punten achter op Tubben, het doel was om te winnen. Ik was in gevecht met Denzel Mafait. Maar Romkema liep weg.”
 
“Uiteindelijk kon ik voorbij aan Denzel. Tijdens de vijfde ronde ging het luchtfilter los zitten. Ik was voorzichtig en zorgde dat het filter er niet af ging. Ik werd tweede en zag ook dat er nog drie rijders tussen mij en Tubben zaten. Dus dat was genoeg voor de Winter Cup.”
 
Het programma van Lorenzo bestaat dit jaar uit het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono, het EK en het DKM. Over zijn voorbereiding heeft hij in ieder geval niet te klagen getuige zijn eindoverwinning in de Winter Cup. Dat belooft wat voor de rest van het jaar. “Het is een goed begin van het seizoen.”
 
Het motiveerde Lorenzo’s vader Pim des te meer om de komende tijd eens flink gas te geven. Want na het succes van Lorenzo in de Winter Cup hoopt senior de titel te pakken in de autosport in het Winter Endurance Kampioenschap (WEK). Dat moet begin maart gaan gebeuren op het circuit van Zandvoort. Dan zouden er twee winterkoningen zijn in de familie.

Familie Van Riet
 
Overigens werden Pim en Lorenzo in Eindhoven aangemoedigd door Lorenzo's broer Mario van Riet en diens zoon Maaik van vier jaar oud. De opvolging staat dus al klaar. Mogelijk zien we over vier jaar weer een Van Riet-telg in actie op het asfalt.
 
Pim van Riet

Pim van Riet rijdt naast autoraces ook het NK karting van Chrono Karting in het NK bij de 125cc schakelkarts KZ plus op een CRG-chassis, voorzien van een TM-motor. Het WEK rijdt Van Riet senior samen met Dennis de Borst. Verder kijkt hij wat er qua autosport in 2017 nog op zijn pad komt. Hoe dan ook kan hij vooruitblikken op wat een mooi seizoen belooft te worden. “Met karten is het leuk om samen met Lorenzo in hetzelfde weekend de NK’s te rijden”, aldus Pim.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS