Karting • Chrono

Lewis Hamilton met startnummer 44 motiveert Haarlems karttalent Stijn van der Meer bij NK karten

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 maart 2019 10:14 • Print artikel

LELYSTAD – Het waaide hard, het regende, maar karter Stijn van der Meer leek er weinig moeite mee te hebben. De tienjarige rijder uit Haarlem won zondag in Lelystad de eerste ronde van de het Nederlands kampioenschap viertakt in de Cadet 160-klasse. Die overwinning was door de omstandigheden sowieso al knap, maar kreeg nog meer glans omdat Stijn dit jaar rookie is in zijn klasse. De jonge Haarlemmer die net als Lewis Hamilton met startnummer 44 racet, wordt sterk gemotiveerd door de prestaties van de Britse F1-coureur.

Kart talent Stijn van der Meer wint eerste NK in Lelystad

“Om zo het seizoen zo te beginnen, voelt goed. Kinderchampage en een beker voor plek één en ook nog een grote rookiebeker”, zei een blije Stijn. “Dit is een goede start van seizoen NK Cadet 160. Grappig dat ik meteen heb gewonnen, want we hebben pas vorige week maandag de kart klaar gemaakt en zaterdag voor het eerst ermee gereden. Ik had maar drie sessies gereden voor de kwalificatie. Toch pakte het goed uit. Ik sta nu aan kop in de stand van het NK. Nu mag ik met het gouden startnummer 1 op mijn kart. Normaal heb ik startnummer 44, net zoals Lewis Hamilton. Hij is een van de beste coureurs van de Formule 1.”

Wat zijn prestatie nog knapper maakte, is dat Stijn vorig jaar nog uitkwam in de Parolin Rocky-klasse van het NK. Aanpassingsproblemen lijkt de getalenteerde rijder van team Project One evenwel niet te hebben. Al kan hij wel merken dat de Cadet 160-klasse een stapje hogerop is. “Technisch is het een wat grotere uitdaging. De afstelling van het frame kun je veranderen. Je kunt het omhoog en omlaag afstellen, je kunt de tandwielen veranderen. Dat maakt het interessanter. Het is wel meer werk voor monteur en rijder, maar ik leer er veel van. Ook zijn de banden anders.”

Dat hij zo sterk was in de races, kondigde zich in de kwalificatie al aan. Stijn kwalificeerde zich op de tweede plaats. De kwalificatie was naar zondag verplaatst omdat het op zaterdag zodanig stormde dat bandenstapels verschoven. Ook regende en hagelde het en waren er erg harde windvlaggen waardoor het niet verantwoord was om te racen.

Op zondag kon er ondanks de wind en de regen ‘gewoon’ gereden worden. En in die moeilijke omstandigheden floreerde Stijn. In race één reed de snelle Noord-Hollander in eerste instantie op P2. “Ik zette wat druk op de koploper om hem in een foutje te dwingen. Hij ging wijd en ik kon binnendoor inhalen. Daarna ben ik heel ver uitgelopen. In de tweede race ben ik meteen weggereden en heb de race zo gewonnen. Rijden in de regen is anders, maar het ligt mij goed. Ik had de kart onder controle. Dat gaf een goed gevoel.”

Ook in de derde race reed Stijn op kop. “Totdat ik door een plas reed en ik stilviel. Toen moest ik ineens twaalf seconden zien goed te maken, maar ik dacht: niet opgeven. Want ik wilde de podiumplaats niet verliezen en de dagzege veiligstellen. In de laatste bocht pakte ik de derde plek, dat was voldoende voor de dagoverwining.”

Podium Stijn van der Meer wint eerste NK in Lelystad

Stijn zit op de Koningin Emmaschool in Haarlem. Daar weten ze van zijn race-activiteiten. Zolang zijn cijfers goed zijn, werkt school mee om hem zo goed mogelijk zijn sport te kunnen laten uitoefenen. Om te laten zien dat al dat trainen en racen resultaat oplevert, had hij zijn bekers mee naar school genomen. “De wisselbeker (voor beste rookie, red.) is groot. Iedereen wilde hem aanraken. Dat was leuk.”

Om zijn sport op een zo goed mogelijke manier te kunnen uitoefenen is Stijn op zoek naar nieuwe sponsors. “Vele kleinere lokale sponsoren zorgen er bij ons voor dat het karten betaalbaar wordt en Stijn zijn talent verder kan ontplooien”, zegt Stijns vader Ben. “Uiteraard zijn we altijd op zoek naar sponsors die ons tegen een betaalbare inleg willen ondersteunen. Wij stellen daar vaak zeer leuke en passende zaken tegenover.”

Dankzij zijn goede prestatie in het NK Karting heeft Stijns vader Ben deze week alweer een nieuwe sponsor gevonden in de vorm van: Van der Heijden Reklame uit IJmuiden.

Stijn van der Meer wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door vanderstorm.nl, timmers.nl, stannet.nl, Yvonne van Gennip Talentfonds, Societé Pim Mulier (haarlemsehelden.nl), Spanjetotaal.nl, Ferguson Tandarts, Van der Heijden Reklame en Vanderstormcatering.nl.

Neem eens een kijkje op de website van Stijn: www.racingstijn.nl

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS