Karting • Chrono

Knappe progressie Christiaan de Kleijn: "Top tien moest haalbaar zijn, en dat is gelukt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2019 08:29 • Print artikel

VENRAY – Steeds weer wat beter, elke keer weer. Het resulteerde voor karter Christiaan de Kleijn afgelopen weekeinde in een verdienstelijke negende plaats tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De veertienjarige rijder uit Bosch en Duin die uitkomt in de Junioren-klasse zag daarmee de opwaartse lijn van de afgelopen weken verder oplopen.

Christiaan de Kleijn

“We hebben een paar weekends pech gehad. Maar nu gaat het de goede kant op”, zei Christiaans vader Martin. Het was voor de jonge rijder de eerste keer dat hij een race had op het circuit van Venray. “Woensdag hebben we hier getest. En vrijdag en zaterdag heeft hij getraind en getraind. We hebben uiteindelijk een redelijk goede afstelling kunnen vinden.”

Tijdens die trainingen voegde Christiaan zich qua rondetijden bij de beste tien coureurs. Martin: “Het zag er goed uit. Vanochtend (zondag, red.) kwamen we erachter dat de band drie, vier rondjes lang piekt. Daarna is het beste eraf. Vandaar dat Christiaan naar P15 reed in de kwalificatie. Dat viel een klein beetje tegen.”

Die vijftiende tijd betekende automatisch de vijftiende startplek in de prefinale. “Tijdens de start gebeurde er voor hem wat in de eerste bocht, maar gelukkig kon Christiaan eromheen sturen en verloor hij geen plekken. Daarna is hij op de twaalfde plek gefinisht. Op het rechte stuk miste hij wat topsnelheid, maar voor de rest ging het best wel goed.”

De finale kwam daarna maar moeilijk op gang. Er moesten twee herstarts aan te passen komen voordat de rijders daadwerkelijk aan hun race konden beginnen. Christiaan was snel tijdens die eerste meters. Hij denderde van de twaalfde naar de tiende plaats in de eerste bocht en passeerde later nog eens twee rijders. In de laatste vijf rondes slaagde hij erin om nog een plek te pakken. Maar toen maakte Christiaan een paar foutjes en kwamen twee rijders hem voorbij.

Christiaan de Kleijn

Martin: “Daarna reed hij nog terug naar de rijder voor hem, maar hij redde het net niet zijn plekje terug te pakken en moest hij het met P9 doen in de uitslag. Maar goed, hij heeft de top tien gehaald in de finale. Dat is mooi. Op zich zijn we daar best tevreden mee. We zeiden van tevoren al tegen elkaar dat de top tien haalbaar moest zijn, en dat is gelukt.”

Christiaans volgende race is de tweede ronde van het de Rotax Max Challenge Euro Trophy die op de Italiaanse baan van Adria wordt gehouden. “Daar kan-ie weer aan de bak. We hopen dat hij daar weer een bak ervaring kan opdoen.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn race-activiteiten gesteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
BCE Container Services BV
Erkende verhuizers Brenen.nl
Van Doorn-Soest
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyre Center Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Nefkens Verzekeringen Utrecht
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS