Karting • Chrono

Knallende seizoenouverture voor karter Ferdy Snijders in Winter Cup: "Een goed geoliede machine"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 januari 2019 18:09 • Print artikel

KERPEN - Nee beter had het nauwelijks gekund, zo overtuigend als Nederlands kampioen van 2017 Ferdy Snijders zondag naar de overwinning in de KZ2 Plus-klasse was gesneld. De 37-jarige snelheidsduivel uit Weiteveen had zichzelf er tijdens de eerste ronde van de Winter Cup danig mee verrast. Het was zijn eerste race in een nieuw kartchassis van Birel bij zijn nieuwe team Paauwer Kart Racing.

Ferdy Snijders RX680 begint raceseizoen met zege

Uiteindelijk was de zege op het circuit van Kerpen niet echt onverwacht, want Ferdy was het hele weekeinde al snel geweest. Dat het bijna onafgebroken had regende, deerde hem geenszins. Integendeel. Hij liet zien in die omstandigheden uitstekend uit de voeten te kunnen. In de finale had hij op de finish een voorsprong van maar liefst vijftien seconden op de nummer twee. “Het was een kwestie van de kop erbij houden en goed focussen, continu wakker zijn. Anders gaat het helemaal mis”, legde Ferdy uit. “Veel jongens om me heen waren vaak te wild, ik zag ze fouten maken.”

Van tevoren wist hij al enigszins wat hij in Kerpen kon verwachten. Een week eerder had hij al getraind op de Duitse piste waar vroeger Michael Schumacher en Sebastian Vettel het karten hebben geleerd. “Tijdens die training ging het al heel goed. Ik reed bijna dezelfde rondetijden als de jongens in de KZ2-klasse.”

Voor Ferdy is het nieuwe jaar zodoende als een grote positieve verrassing begonnen. Jarenlang reed hij op CRG, was hij verknocht aan het prestigieuze Italiaanse merk dat al zoveel grote kampioenen voorbracht. Maar soms is verandering goed, heeft Ferdy gemerkt. Zelfs al kwam die verandering min of meer toevallig.

Hoe dat zit? Vorig jaar begon hij het seizoen in de KZ2 Plus-klasse op een CRG, maar na drie races in het NK moest hij wegens drukte in zijn BOVAG autobedrijf Ferdy Snijders het voor gezien houden. Tegen het eind van het jaar raakte hij evenwel in gesprek met Jaco Paauwe van Paauwer Kart Racing. Die nodigde hem uit eens een Birel-kart te testen. “Dat ging wonderbaarlijk goed. Het kon eigenlijk niet, zo goed als het ging.”

Ferdy Snijders

Nu rijdt hij het seizoen dus in een Birel. Dat de overstap zo soepel is verlopen, had hij niet verwacht. Verklaren kon Ferdy het wel. “Dat komt doordat ik goed in staat ben aan te geven wat er aan de afstelling van het chassis mankeert. En Jaco en zijn zoon Menno kennen het chassis zo goed dat ze daarna kunnen zorgen voor een topafstelling. Bovendien heb ik mijn vaste monteur Bjorn Elder. De samenwerking loopt als een goed geoliede machine.”

Zelf de eerste meters tijdens die eerste test in de Birel waren voor Ferdy geen enkel probleem geweest. “Het ging direct goed. Ik had nog geen twee rondjes nodig om eraan te wennen. Al is mijn rijstijl inmiddels wel iets anders geworden, merk ik. Maar dat komt ook door de rijderstips die ik krijg van Jaco.”

Voor het komende seizoen heeft Ferdy zijn zinnen gezet op de titel in het Nederlands kampioenschap KZ Plus. Verder is het de bedoeling dat hij meedoet aan de DKM-race op het circuit van Kerpen. “Daar wil ik extra ervaring opdoen”, verklaarde hij. “Als ik dit seizoen niet al te veel met pech te maken krijg, is de titel zeker mogelijk!”

Ferdy Snijders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: SW Vastgoed Verbetering, Autobedrijf Ferdy Snijders, Tuindeco, Caprotech.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS